SYROP FOS - Piękno od wewnątrz
Fruktooligosacharydy (FOS) to rozpuszczalny błonnik. Skutecznie oczyszcza jelita, poprawia trawienie, przyswajanie substancji odżywczych. Reguluje wypróżnianie, odchudza, zmniejsza wchłanianie cholesterolu. FOS jest prebiotykiem – stymuluje rozwój prawidłowej flory jelit. Jest ona niezbędna dla dobrego zdrowia i odporności, niszczy szkodliwe bakterie i grzyby, produkuje witaminy grupy B, K oraz kwas foliowy. Okrężnica jest siedliskiem dobrych i złych bakterii. Złe bakterie ułatwiają powstawanie stanu chorobowego. Dobre bakterie, zwane również pożyteczną mikroflorą, stanowią podstawę dobrze funkcjonującego układu trawiennego. Właściwie funkcjonujący układ trawienny stanowi nawet do 70-80% naszego systemu odpornościowego i jest „fundamentem zdrowia”. Źle funkcjonujący układ trawienny osłabia odporność, pracę wątroby, serca, powoduje choroby płuc i nieświeży oddech, sztywność i zapalenia stawów, zmęczenie, przebarwienia skóry, bladość, łuszczycę, plamy wątrobowe i zmarszczki. Badania ostatnich dekad pokazują że zły stan mikroflory jelitowej negatywnie wpływa na mózg, zaburzając jego funkcje powodując depresję oraz choroby psychiczne. W błonie śluzowej jelit jest produkowane około 90% serotoniny ("hormonu szczęścia") oraz wiele innych neuroprzekaźników. Dla tego jelito jest nazywane "drugim mózgiem".
Przywrócenie równowagi flory bakteryjnej powoduje trzy bardzo pozytywne zmiany:
- zostają złagodzone albo zanikają problemy trawienne,
- organizm zaczyna w pełni wykorzystywać pożywienie i suplementy,
- wzmocniony układ odpornościowy jest w stanie lepiej walczyć z chorobami.
Jeśli w jelitach znajduje się wystarczająca ilość przyjaznych bakterii, to organizm jest w stanie wytwarzać znaczne ilości witamin grupy B, co korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia krew i normalizuje poziom homocysteiny, oraz witaminy K2, która jest ważna dla dobrego stanu kości.
Większość produktów o wysokiej zawartości błonnika jedynie czyści jelita, lecz FOS wspomaga trawienie i przyswajanie składników odżywczych przez ściany jelita. Fruktooligosacharydy - to prebiotyki, które występują w bardzo małych ilościach w owocach i warzywach. Jest to specjalna grupa węglowodanów nie rozkładanych przez soki żołądkowe, stanowiących substancję balastową. Ulegają one fermentacji w jelicie i zmniejszają tam procesy gnilne, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ pokarmowy człowieka, stymulując selektywnie wzrost pożytecznej mikroflory jelitowej. Wzbogacenie diety o FOS pozwala pięciokrotnie zwiększyć ilość przyjaznych bakterii w jelitach w ciągu zaledwie kilku tygodni. Niszczą one szkodliwe bakterie (E. Coli, Clostridium i Salmonelle) i grzyby, dzięki czemu zmniejsza się poziom toksyn w organizmie.
SKŁAD:
Fruktooligosacharydy (FOS) wyekstrahowane z dużej ilości warzyw i owoców.
DZIAŁANIE:
- poprawia trawienie,
- normalizuje mikroflorę jelitową,
- zwiększają przyswajalność wielu pierwiastków: wapnia, magnezu, cynku, żelaza i innych,
- oczyszcza jelita, normalizuje wypróżnianie,
- obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi,
- wzmacnia naturalny system obronny organizmu,
- pomaga kontrolować wagę,
- poprawia stan skóry.
STOSOWANIE:
- zaburzenia trawienia i wchłaniania substancji odżywczych,
- zaparcia, wzdęcia, hemoroidy,
- zaburzenie mikroflory jelitowej, stan po antybiotykoterapii,
- kandydoza,
- osłabienie odporności,
- alergie,
- choroby autoimmunologiczne,
- cukrzyca,
- przy kuracjach odchudzających,
- choroby neurologiczne, psychiczne, depresja,
- dla poprawy stanu skóry i paznokci.
PRZECIWSKAZANIA: nie stwierdzono.
DAWKOWANIE:
Stosować 1-3 saszetki dziennie, najlepiej przed snem do 1/2-1 szklanki ciepłej wody. Może być wykorzystywany jako „słodzik” do wszelkich napojów, owoców, płatków zbożowych lub dodawany do jogurtu.
CZAS KURACJI:
2-3 miesiące.
W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.