szybki kontakt:  +48 664 789 438 

BIO WAPŃ Z LECYTYNĄ – Spokój, pamięć i koncentracja

bio wapń z lecytyną

Unikalny preparat, łączący wysoko przyswajalny organiczny związek wapnia – hydroksyapatyt oraz lecytynę, taurynę, witaminy C, B1, B12, E i kwas foliowy – składniki niezbędne dla normalnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.

Trudno jest przecenić rolę wapnia i lecytyny w naszym organizmie. Wapń, który jest niezbędny do budowy tkanki kostnej, regulacji wielu procesów biochemicznych, gospodarki elektrolitowej organizmu, pH krwi, działania wielu enzymów, reguluje również funkcje układu nerwowego. Poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych oraz czynność komórek mózgowych, ma korzystny wpływ na procesy zapamiętywania: utrwalanie nowych informacji o obiektach lub ich położeniu, pamięć przestrzenną oraz tworzenie pamięci długotrwałej. Pomaga w silnych stresach wymagających podwyższonego wysiłku umysłowego (egzaminy). Jest zalecany w chorobach układu nerwowego, łagodzi bóle głowy oraz ułatwia zasypianie.

Zasadnicze znaczenie dla stanu mózgu i układu nerwowego ma dobre krążenie oraz dotlenienie. Zmiany patologiczne i skurcze naczyń krwionośnych mogą zmniejszyć przepływ krwi i dostarczanie tlenu do układu nerwowego, co skutkuje zmianami degeneracyjnymi tkanki nerwowej. Jony wapniowe wpływają na siłę napięć ścian naczyń, zmniejszając skurcze naczyń. Rozkurcz błony mięśniowej naczynia powoduje tlenek azotu (NO), na powstawanie którego mają wpływ jony wapniowe, ponieważ ich wysokie stężenie aktywuje katalizatora tej reakcji – enzym syntazę tlenku azotu (NOS). W stanach patologicznych i przy niedoborach jonów wapnia wytwarzanie tlenku azotu zmniejsza się, co zwiększa skurcze naczyń i powoduje bóle głowy.

Lecytyna to substancja, która składa się z wielu różnych związków. Za najważniejsze spośród nich uznaje się fosfolipidy, w których wielonienasycone kwasy tłuszczowe, glicerol oraz grupa fosforowa połączona jest z choliną (nazywaną „witaminą B4”), inozytolem („witaminą B8”) lub seryną. Lecytyna jest niezbędnym składnikiem błony każdej komórki ciała, w tym mózgu i tkanki nerwowej - chroni osłonkę mielinową. Cholina, będąca składnikiem lecytyny, jest potrzebna w organizmie do produkcji neuromediatora acetylocholiny, który bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych w somatycznym układzie nerwowym, odpowiedzialnym za kontakt ze środowiskiem zewnętrznym. Najwyższe stężenie tego neuromediatora w układzie nerwowym obserwuje się u noworodków. Wraz z wiekiem jego ilość spada, co powoduje pogorszenie pamięci czy też większą trudność w przyswajaniu nowej wiedzy. Zmianom tym można jednak przeciwdziałać stosując cholinę, z której następnie produkowana jest acetylocholina. Cholina poprawia koncentrację, wspomaga proces zapamiętywania i uczenia się, zwiększa wydajność umysłową, a jednocześnie zmniejsza nadpobudliwość i ułatwia radzenie sobie ze stresem. Dlatego lecytyna jest zalecana młodym ludziom w okresie wytężonego wysiłku umysłowego oraz osobom starszym, u których gorsza pamięć jest spowodowana wiekiem. Według badań, lecytyna ma pozytywne działanie na funkcje poznawcze u osób z ich osłabieniem. Jej niedobór może mieć wpływ m.in. na rozwój chorób Alzheimera i Parkinsona. Jednakże stosując lecytynę w celu usprawnienia procesów myślowych i pamięci, należy uzbroić się w cierpliwość. Pierwsze pozytywne efekty zaobserwować można zwykle po około 2-4 miesiącach regularnego stosowania. Lecytyna dodaje energii, zwiększa wydolność, przyspiesza regenerację po wysiłku, opóźnia procesy starzenia.

Cholina jest bardzo potrzebna dla kobiet w ciąży - wspiera rozwój mózgu i rdzenia kręgowego płodu, redukuje ryzyko powstawania wad wrodzonych, poprawia przepływ krwi w łożysku oraz transport substancji odżywczych przez łożysko, zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka cukrzycy typu II i nadciśnienia.

Lecytyna bierze udział w różnorodnych procesach metabolicznych organizmu. Badania pokazują, że lecytyna pochodząca z soi znacząco obniża poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL (dobrego cholesterolu), który jest niezbędny dla komórek mózgu i układu nerwowego. Dane opublikowane w Journal Proteome Research pokazują, że zaburzenia profilu lipidowego krwi i mózgu mogą prowadzić do rozwoju niektórych chorób neurodegeneracyjnych. Stosowanie lecytyny, zawierającej cholinę, może więc nie tylko niwelować objawy schorzeń, ale także przeciwdziałać ich rozwojowi.

Lecytyna stanowi barierę ochronną ścian żołądka. Cholina wchodząca w skład lecytyny jest jedną z podstawowych substancji budujących błony biologiczne komórek organizmu. Ma to zasadnicze znaczenie dla dobrego stanu i funkcjonowania wszystkich narządów, a w szczególności wątroby. Chroni ona wątrobę, znacznie ograniczając szkodliwe działanie substancji toksycznych (leków, alkoholu itp.). Co więcej, lecytyna przyspiesza detoksykację wątroby, ogranicza jej otłuszczenie i stymuluje regenerację, a także wspomaga rozkład żółci, zapobiegając w ten sposób powstawaniu kamieni żółciowych. W wielu badaniach odnotowano korzystny wpływ choliny i lecytyny na poprawę stanu i funkcjonowania wątroby oraz polepszenia jakości życia pacjentów w przypadku przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby i niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.

Inozytol, wchodzący w skład lecytyny, jest prekursorem niektórych hormonów (np. TSH) oraz ważnych przekaźników drugorzędowych, regulujących transport jonów wapnia, sodu i wodoru przez błony komórkowe. Inozytol jest szczególnie istotny dla męskiej potencji, poprawia jakość spermy. Średnio w 100 gramach spermy znajduje się go aż 53 miligramy. Regularne przyjmowanie suplementów lub produktów bogatych w lecytynę pozwala zwiększyć objętość nasienia, a także liczbę i ruchliwość plemników.

Jest jednak pewien problem w stosowaniu lecytyny. Dostarcza ona do organizmu dużą ilość fosforu w postaci fosfolipidów, co może być niekorzystne dla stanu kości. Jednak połączenie w preparacie lecytyny z wapniem pomaga utrzymać odpowiedni poziom fosforu i wapnia w organizmie. Dzięki unikalnemu połączeniu WAPŃ Z LECYTYNĄ jest nie zastąpiony w stanach osłabionej koncentracji, problemach z pamięcią oraz chorobach układu nerwowego.

Przez wiele lat naukowcy twierdzili, że mózg człowieka z biegiem lat zmniejsza się wskutek niepohamowanego procesu degradacji neuronów. Ostatnie badania pokazują jednak, że zachodzące w mózgu zmiany można ukierunkować na odtworzenie utraconej materii. Okazało się, że tauryna, aminokwas siarkowy, jest jedynym związkiem zdolnym do ratowania umierających komórek i przywrócenia prawidłowej komunikacji międzyneuronalnej. Coraz częściej pojawiają się wyniki badań potwierdzających fakt, że tauryna przyczynia się do wzrostu komórek mózgu. Mechanizm jej działania polega na wzmożonym różnicowaniu się komórek macierzystych w kierunku neuronów. Poziom tauryny wraz z wiekiem spada, ponieważ osoby starsze nie są w stanie syntetyzować tego aminokwasu w ilości jakiej potrzebują. W efekcie wraz z wiekiem spada zdolność do tworzenia nowych komórek nerwowych na takim poziomie jak u ludzi młodych, co skutkuje utratą zdolności do uczenia się i zapamiętywania.

Jednym z czynników koniecznych, aby w mózgu realizowane były procesy odnowy komórek nerwowych, jest właśnie tauryna, wchodząca w skład WAPNIA Z LECYTYNĄ oraz BIO WAPŃ DLA DZIECI.

Tauryna w organizmie odgrywa bardzo ważną rolę od wspierania rozwoju mózgu po wspomaganie skurczów mięśnia serca. Tauryna pełni funkcje neuroprzekaźnika w mózgu, poprawia funkcje poznawcze i pomaga w nauce poprzez zwiększenie metabolizmu neuronów. Tauryna stymuluje syntezę neuroprzekaźnika GABA, który zmniejsza nadpobudliwość i rozluźnia mięśnie. Niedobór GABA może powodować ataki padaczki lub zespół niespokojnych nóg. Działanie GABA można porównać do działania niewielkiej ilości alkoholu etylowego. W efekcie dochodzi do wydłużenia czasu czuwania z jednoczesna redukcją poziomu lęku. Różnica pomiędzy alkoholem a tauryną jest taka, że związek ten nie powoduje niepożądanych efektów. Z tauryny korzystają więc coraz chętniej kierowcy, a także osoby pracujące na nocną zmianę. Częściej sięgają po nią także sportowcy z dyscyplin ekstremalnych. Tauryna pomaga transportować kreatyninę do mięśni, co powoduje jej efektywniejsze wykorzystanie, a także przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku.

W młodości tauryna jest obecna w siatkówce oka w bardzo dużych ilościach, ale wraz z wiekiem stężenie tego aminokwasu znacznie spada. Jest to zjawisko niekorzystne, gdyż obecna w siatkówce tauryna pomaga w zwalczaniu stresu oksydacyjnego oraz zwiększa stężenie czynnika wzrostu nerwów (NGF), który to jest elementem niezbędnym do utrzymania zdrowia siatkówki. Spadek poziomu tauryny powoduje więc pogorszenie wzroku. Udowodniono, że suplementacja tauryny prowadzi do zahamowania tych nieprawidłowości.

Tauryna jest aminokwasem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i siatkówki oka u dzieci. Odkryto, że wyjątkowo wysokie stężenie tauryny występuje w rozwijającym się mózgu i drastycznie spada zaraz po zakończeniu procesu rozwoju.

Prawidłowe stężenie tauryny jest niezbędne do przeciwdziałania cukrzycy. Tauryna zwiększa syntezę insuliny w trzustce oraz wpływa na tkanki docelowe insuliny, gdzie regeneruje receptory insulinowe i znosi insulinooporność: zwiększa wrażliwość tkanki mięśniowej i tłuszczowej na insulinę. Ponadto tauryna niweluje wiele skutków tej choroby, takich jak zesztywnienie tętnic, zwiększające ryzyko wystąpienia zgonu na skutek niewydolności sercowo-naczyniowej, lub mrowienie dłoni i stóp oraz drętwienie czy swędzenie, wynikające z neuropatii. Ponadto tauryna chroni serce i zapobiega uszkodzeniom mięśnia sercowego. Podobnie jak cholina, tauryna chroni hepatocyty przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz toksyn. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że tauryna może być skutecznym środkiem stosowanym do leczenia najczęstszej z chorób wątroby – niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, która rozwija się wskutek insulinoodporności i zespołu metabolicznego.

Kolejny bardzo ważny składnik preparatu - to kwas foliowy (witamina B9). Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układów krwiotwórczego i nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek ustrojowych. Kwas foliowy i jego pochodne (foliany) należą do związków, które muszą być dostarczane z pokarmem. W organizmie ludzkim potrzebny jest do prawidłowego przebiegu wielu istotnych procesów biochemicznych, w tym do syntezy kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Bez jego obecności procesy wzrostu i regeneracji komórek ulegają zaburzeniu i zahamowaniu. Ponadto odgrywa ważną rolę w produkcji neuroprzekaźników takich jak dopamina (niedobór prowadzi do choroby Parkinsona), serotonina (nazywana „hormonem szczęścia”), a także GABA, adrenalina, noradrenalina i melatonina, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odgrywa on także ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia, obniżając poziom homocysteiny – aminokwasu, którego nadmiar prowadzi do zmian miażdżycowych i zakrzepowych. W życiu płodowym właściwe stężenie kwasu foliowego warunkuje prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego płodu. Wraz z witaminą B12 ma działanie krwiotwórcze.

Niedobór kwasu foliowego to jedna z najszerzej występujących awitaminoz na świecie. Jej przyczyny mogą być różne. Najczęściej występuje u osób starszych lub u kobiet w okresie ciąży i laktacji. Jego skutkami, oprócz niedokrwistości megaloblastycznej, są również uczucie zmęczenia, niepokoju i lęku, nadmierna drażliwość, kłopoty ze snem, obniżenie nastroju, trudności z koncentracją i pamięcią, zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a u dzieci także zahamowanie wzrostu. Wyniki analiz naukowych wykazały, że u osób z depresją poziom kwasu foliowego często jest obniżony, a ok 30% pacjentów występuje jego wyraźny niedobór. Udowodniono, że suplementacja kwasu foliowego przynosi korzystne efekty w łagodzeniu stanów depresyjnych oraz wpływa na skuteczność terapii lekami przeciwdepresyjnymi. Badania pokazują również że niedobór kwasu foliowego przyspiesza powstawanie zmian neurodegeneracyjnych charakterystycznych dla choroby Alzheimera, a suplementacja tej witaminy jest niezwykle istotna w jej profilaktyce oraz leczeniu.

Witamina B1 (tiamina) w organizmie pełni bardzo ważną rolę, gdyż jest koenzymem niezbędnym w przemianach metabolicznych węglowodanów i białek. Ponadto substancja ta uczestniczy w oddychaniu komórkowym, utrzymaniu dobrej kondycji nerwów oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Niedobór (awitaminoza) tej witaminy pojawia się dość często. Objawami tego są skurcze i bóle mięśni, problemy z pamięcią i koncentracją, nawracające uczucie zmęczenia, depresja, opuchnięcia kończyn górnych i dolnych, zmniejszone libido, niewłaściwa praca układu pokarmowego, nadmierna utrata masy ciała oraz przyspieszona akcja serca i oczopląs. W sytuacji, gdy niedobór tiaminy jest długotrwały, mogą pojawić się zaburzenia neurologiczne oraz porażenie układu nerwowego.

W skład preparatu wchodzi również witamina B12 (kobalamina). Rola tej witaminy w organizmie jest ogromna. Przede wszystkim jest to bardzo ważny koenzym w reakcjach metylacji. Ma to zasadnicze znaczenie w przemianie białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Ponadto odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacnianie osłonki mielinowej oraz za powstawanie neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny i noradrenaliny. Uczestniczy także w procesie produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym (erytropoeza) oraz bierze udział w syntezie DNA i RNA w erytroblastach. Wykazano, że odpowiedni poziom witaminy B12 ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowo funkcjonującego układu krążenia i hamowania powstawania zmian miażdżycowych, w głównej mierze poprzez obniżanie poziomu homocysteiny.
W związku z tym, że witamina B12 pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, jej niedobór manifestuje się jako złożony zespół chorobowy. Niski poziom kobalaminy skutkuje głównie objawami psychicznymi oraz neurologicznymi, takimi jak: przewlekłe uczucie zmęczenia, osłabienie, wahania nastroju, niekontrolowane napady gniewu, a także problemy z pamięcią czy depresja. Symptomami niedoboru tej witaminy mogą być również pojawiające się w jamie ustnej afty bądź plamy na języku. Ponadto jej niewystarczająca ilość jest czynnikiem zwiększającym ryzyko miażdżycy oraz anemii złośliwej (megaloblastycznej).

Preparat zawiera także witaminę C, która jest przeciwutleniaczem, aktywuje wiele enzymów, wpływa na syntezę niektórych neuroprzekaźników, ułatwia wchłanianie wapnia, wzmacnia ściankę naczyń krwionośnych i wspomaga odporność organizmu. Właściwości antyoksydacyjne warunkują również skuteczność witaminy C w ochronie organizmu przed skutkami stresu oksydacyjnego oraz w zapobieganiu różnym chorobom neurodegeneracyjnym wywoływanym wolnymi rodnikami. Wykazano jej przydatność w profilaktyce choroby Alzheimera, Parkinsona oraz w stwardnieniu zanikowym bocznym.

Witamina E jest ma silne właściwości przeciwutleniające. Chroni przed utlenianiem lipidy błon komórkowych, proteiny i DNA, zapobiegając ich niszczeniu. Zapobiega więc śmierci komórek nerwowych, rozwojowi miażdżycy i zakrzepicy, chroni wątrobę, hamuje procesy starzenia się. Prawidłowy poziom witaminy E w organizmie zapobiega chorobom Alzheimera i Parkinsona oraz występowaniu objawów lękowych. W wyniku niedoboru tego związku może nastąpić zjawisko komórkowego stresu oksydacyjnego, prowadzącego do uczucia lęku i niepokoju.

WAPŃ Z LECYTYNĄ jest więc unikalnym preparatem, w którym zostały połączone składniki niezbędne dla zdrowia i normalnego funkcjonowania nie tylko mózgu i układu nerwowego, lecz także każdej komórki naszego ciała. Tak jak i w innych produktach wapniowych TIENS, wapń występuje tu w unikalnej formie hydroksyapatytu wapnia, który jest pozyskiwany z kości młodego bydła za pomocą patentowanej biotechnologii - hydrolizy enzymolicznej. Badania pokazują, że hydroksyapatyt wapnia jest bardziej efektywny niż nieorganiczne sole wapnia. Hydroksyapatyt wapnia to naturalne źródło łatwo przyswajalnych makroelementów: wapnia, magnezu i fosforu, pierwiastków śladowych: boru, cynku, miedzi i selenu, białek, kolagenu oraz czynników wzrostu kości (więcej informacji o tym związku – patrz BIO WAPŃ).

 

SKŁAD:

  • łatwo przyswajalny wapń organiczny - hydroksyapatyt,
  • węglan wapnia,
  • lecytyna sojowa,
  • tauryna,
  • kwas foliowy,
  • witaminy C, B1, B12, E.

DZIAŁANIE:

  • reguluje funkcje układu nerwowego,
  • działa uspokajająco, zmniejsza wpływ stresu, ułatwia zasypianie,
  • poprawia koncentrację, zapamiętywanie, ułatwia proces uczenia się,
  • poprawia krążenie w mózgu, zmniejsza skurcze naczyń krwionośnych, bóle głowy,
  • zapobiega udarom, poprawia regenerację tkanki mózgu po udarach i wylewach,
  • przeciwdziała chorobom degeneracyjnym mózgu i układu nerwowego,
  • obniża poziom homocysteiny, trójglicerydów we krwi, normalizuje frakcje cholesterolu,
  • przeciwdziała cukrzycy i jej komplikacjom, zmniejsza insulinooporność,
  • wspomaga i regeneruje wątrobę, zmniejsza jej otłuszczenie,
  • chroni przed uszkodzeniem siatkówki i pogorszeniem wzroku,
  • poprawia płodność i jakość spermy,
  • wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego, siatkówki oka i całego organizmu płodu.

STOSOWANIE:

  • nadpobudliwość, depresja,
  • problemy z zasypianiem, bezsenność,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • stres, zwiększony wysiłek umysłowy, egzaminy,
  • dla poprawy efektywności pracy kierowców i osób pracujących nocą,
  • bóle głowy, migreny,
  • zapalenie nerwów, nerwobóle, tiki nerwowe, padaczka,
  • profilaktyka udarów i rekonwalescencja po udarach, wylewach,
  • choroby układu nerwowego: choroba Parkinsona, Alzheimera, SM,
  • nerwica wegetatywna,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • cukrzyca, angiopatia, neuropatia,
  • choroba stłuszczeniowa wątroby,
  • związane z wiekiem pogorszenie wzroku,
  • bezpłodność męska,
  • ciąża.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie stwierdzono.

DAWKOWANIE:

Profilaktycznie 2-3 kapsułki raz dziennie.
W stanach chorobowych 2-3 razy dziennie po 2 kapsułki.


CZAS KURACJI:

W zależności od schorzenia 2-6 miesięcy.
W celach profilaktycznych lub w wieku starszym można stosować ciągle.

 

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.