szybki kontakt:  +48 664 789 438 

EKSTRAKT Z DAKTYLI CHIŃSKICH – zapewnia regenerację organizmu i zdrowie psychiczne

Daktyl Chiński

Preparat zawiera wyciąg z najlepszej jakości owoców głożyny odmiany Golden Silk. Głożyna pospolita (Ziziphus jujuba) to gatunek rośliny z rodziny szakłakowatych (Rhamnaceae), występujący na Bliskim Wschodzie, w Indiach, Korei, Japonii, Chinach oraz na terenie Himalajów. Jest to małe drzewo liściaste lub krzew dorastający do 8 m wysokości. Owoce w miarę procesu dojrzewania przybierają barwę czerwonobrązową lub nawet fioletowo-czarną. Wyglądem przypominają daktyle, co przyczyniło się do powstania nazw: „czerwone daktyle”, „czarne daktyle, „chińskie daktyle”.

Głożyna pospolita (jujuba pospolita, daktyl chiński) należy do pierwszej grupy pokarmów funkcjonalnych, czyli takich, które oprócz cennych wartości odżywczych, wpływają korzystnie na stan zdrowia i samopoczucie. Owoce głożyny spożywane były przez ludzi od tysięcy lat. Roślinę uprawia się w Chinach od ponad 4000 lat. Pierwszy zapis o daktylach chińskich znajduje się w tekście poetyckim datowanym na 1046-771 r.p.n.e. W starożytnej chińskiej księdze o ziołolecznictwie Huangdi Neijing (475-221 r.p.n.e.) owoce Z.jujuba zostały uznane za jedne z pięciu najcenniejszych owoców w Chinach. W pierwszym tomie traktatu Shennong Bencao Jing (300 r.p.n.e. – 200 r.n.e.), który zawierał opisy 120 leków nie toksycznych, mających „właściwości stymulujące”, określanych jako „zioła szlachetne”,  głożyna była nazwana jednym z najważniejszych leków ziołowych, przedłużających życie, odżywiających krew, poprawiających jakość snu i funkcje układu pokarmowego. Według medycyny chińskiej, jujuba tonizuje energię życiową Qi, wzmacnia Qi śledziony, żołądka i uspokaja umysł. Pomaga przy niedoborze Qi śledziony (zaburzona praca przewodu pokarmowego). Uważano, że spożywanie choćby kilku chińskich daktyli dziennie zapewnia długowieczność. Chińskie daktyle stosowane były w sztuce kulinarnej różnych narodów. Wyrabiano z nich wino, przechowywano je w solance, marynowano. Wino z głożyny było uważane za dobroczynny napój i serwowano na dworskich przyjęciach.

Starożytna medycyna chińska wykorzystywała owoce głożyny jako środek przeciwbólowy, uspokajający oraz stosowała je do leczenia problemów żołądkowo-jelitowych, osłabienia, gorączki, zapalenia gardła i oskrzeli, niedokrwistości i nowotworów. W Japonii i północnych Chinach owoce stosowano w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby. Również w Korei używano ich jako środka łagodzącego skutki stresu. W tradycyjnej medycynie Persji łączono je z innymi ziołami w leczeniu przeziębień, grypy i kaszlu.

Coraz więcej badań w ostatnich latach potwierdziło, że głożyna wykazuje wiele ważnych właściwości biologicznych, w tym działanie przeciwutleniające, neuroprotekcyjne, krwiotwórcze, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, immunomodulujące, antyalergiczne, regulujące funkcje przewodu pokarmowego, poziom cukru, cholesterolu, kardioprotekcyjne, hepatoprotekcyjne i przeciwdziałające otyłości.

Współczesna nauka o żywieniu potwierdza, że głożyna zawiera wiele cennych składników, charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Owoce głożyny są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, wapń, selen, cynk, mangan, potas i sód.
Badania wykazały, że owoce zawierają wiele związków bioaktywnych, w tym jujubozydy, kwasy triterpenowe, flawonoidy, alkaloidy, cerebrozydy, kwasy fenolowe i polisacharydy. Zidentyfikowano 10 kwasów triterpenowych, między innymi kwas betulinowy (BA), kwas oleanolowy (OA), kwas ursolowy (UA). Kwas betulinowy ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwnowotworowe. Kwas oleanolowy wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwbólowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwalergiczne. Kwas ursolowy ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybo- i pierwotniakobójcze, przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne oraz przeciwcukrzycowe, reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego i krwionośnego, zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy krwi, stymuluje wzrost mięśni i zmniejsza ryzyko otyłości.

Wyjątkowość „daktyli chińskich” polega również na tym, że zawierają one duże ilości cyklicznych nukleotydów (cAMP i cGMP). Cykliczne nukleotydy należą do podstawowych przekaźników II rzędu, odpowiadających za wewnątrzkomórkowe działanie hormonów, neurotransmisję oraz odgrywających ważną rolę w regulacji procesów widzenia, homeostazy wapnia, agregacji płytek krwi, pracy serca, przebudowy kości, metabolizmu tłuszczów i aktywności kanałów jonowych w błonach komórkowych.

Tradycyjna medycyna krajów Wschodu rekomenduje stosowanie owoców głożyny w celu wsparcia ogólnego zdrowia całego organizmu, podkreślając ich znaczenie dla ośrodkowego układu nerwowego. Szeroko stosowano je m. in. w walce z bezsennością. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że jest to jak najbardziej zasadne. Wykazano, że występujący w nich związek z grupy alkaloidów, sanjoinina A, stymuluje neuroprzekaźnictwo GABA-ergiczne, którego zaburzenia występują często w przebiegu depresji oraz zaburzeń lękowych. Działanie to było porównywalne do diazepamu i buspironu (leki uspakajające, przeciwlękowe).  Oprócz tego, roślina wykazuje także inne mechanizmy działania. Udowodniono, że przyspiesza zasypianie oraz wydłuża sen, szczególnie silnie wpływając na fazę REM.

W różnych badaniach udowodniono działanie neuroprotekcyjne – chroniące neurony przed uszkodzeniem i śmiercią. Neuroprotekcyjne właściwości ekstraktu z głożyny badano u myszoskoczków w warunkach niedokrwienia. Neurony w hipokampie 4 dni po niedokrwieniu były bardziej obfite w grupie leczonej ekstraktem z głożyny niż w grupie kontrolnej. Dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) i neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego były wyższe, a ilość 4-hydroksynonenalu - markera peroksydacji lipidów - była znacznie niższa w grupie leczonej ekstraktem z głożyny niż w grupie kontrolnej.

Badanie z udziałem osób po udarze pokazało, że doustne przyjmowanie ekstraktu z tej rośliny przez okres 10 dni znacząco zmniejszyło uszkodzenia mózgu wywołane czasowym niedokrwieniem.

Ekstrakty wodne głożyny wykazały najwyższy efekt ochrony komórek przed śmiercią komórkową, indukowaną przez silny utleniacz wodoronadtlenek tertbutylu (tBHP). Inne badanie pokazało, iż spinozyna i jujubozydy są w stanie przeciwdziałać spadkowi zdolności poznawczych wskutek szkodliwego działania alkoholu etylowego na komórki mózgu. Kolejne badanie sprawdzało wpływ związków aktywnych zawartych w głożynie na neurotoksyczne działanie beta-amyloidu. Ich zastosowanie pozwoliło znacząco zmniejszyć śmiertelność neuronów, indukowaną przez ten peptyd. Według najpopularniejszej teorii, właśnie patologiczne odkładanie się w tkance mózgowej złogów białka β-amyloidu (Aβ) jest główną przyczyną powstawania neurodegeneracyjnej choroby Alzheimera. W patofizjologii zaburzeń neurodegeneracyjnych obserwuje się również obniżony poziom czynników neurotroficznych, co skutkuje nieprawidłowym rozwojem, przetrwaniem i funkcjonalnością komórek neuronalnych.

Wcześniej uważano, że tkanka nerwowa nie regeneruje się. Obecnie jest udowodnione, że przy chorobach neurodegeneracyjnych można zaobserwować różne typy neurogenezy.  Oznacza to, że może ona być mechanizmem kompensacyjnym w procesach neurodegeneracyjnych. Zatem stymulacja neurogenezy może być sposobem zapobiegania tym chorobom i ich leczenia. Neurogeneza to dobrze zorganizowany proces składający się z różnicowania neuronów, tworzenia synaps i proliferacji komórek.

Do tej pory nie ma skutecznych leków na choroby neurodegeneracyjne i zastosowanie czynnika neurotroficznego jest uważane za jedną z obiecujących metod terapeutycznych. Trudno jest jednak dostarczyć do mózgu neurotrofinę - czynnik wzrostu nerwów (NGF), ponieważ duże białka nie przechodzą przez barierę krew-mózg. Dlatego trwają badania nad substancjami stymulującymi produkcję czynników neurotroficznych w mózgu. Stwierdzono, że podanie ekstraktu wodnego z głożyny, zawierającego cAMP, cGMP, jujubozydy i flawonoidy, zwiększa ekspresję czynników neurotroficznych oraz stymuluje różnicowanie neuronów z niewyspecjalizowanych komórek macierzystych.

Opisano również przeciwpadaczkowe właściwości ekstraktów z głożyny, stosowanych u szczurów. Podawanie wodno-alkoholowego ekstraktu z głożyny dało do 100% ochrony przed eksperymentalnymi modelami napadów padaczki, prowokowanych lekami antydepresyjnymi, wywołującymi drgawki, lub elektrowstrząsem. Ponadto stres indukowany przez te czynniki i spadek aktywności cholinesterazy zostały odwrócone przez głożynę, prowadząc do znacznej poprawy pamięci i uczenia się.

Z wielu przeprowadzonych badań wynika, że produkty z głożyny chronią tkankę nerwową i mózg przed szkodliwym działaniem niedotlenienia, wolnych rodników, toksyn, alkoholu, β-amyloidu, stymulują ekspresję czynników neurotroficznych, regenerację neuronów, poprawiają neurotransmisję, a tym samym osłabione funkcje poznawcze, pamięć i zdolność uczenia się, działają uspokajająco, antydepresyjnie, poprawiają zasypianie i jakość snu oraz zapobiegają atakom padaczki. Odkrycia te pokazują, że produkty z głożyny są skuteczne w zapobieganiu i / lub leczeniu chorób neurologicznych, nie wywołując przy tym efektów ubocznych, a działając pozytywnie na cały organizm.

Daktyle chińskie tradycyjnie były stosowane przy niedokrwistości do „odżywiania krwi”. Zbadano wpływ głożyny na stymulację funkcji krwiotwórczej poprzez zwiększenie wydzielania erytropoetyny. Jest to hormon wpływający na komórki macierzyste szpiku kostnego, stymulujący wytwarzanie erytrocytów i wzrost poziomu hemoglobiny. Podanie ekstraktu wodnego z głożyny zwiększało ekspresję erytropoetyny do około 100% w zależności od stężenia. W innym badaniu stwierdzono wzrost liczby czerwonych i białych krwinek po 4-tygodniowym stosowaniu ekstraktu z głożyny. Badania pokazują korzystne działanie głożyny na śpik kostny i hormony, regulujące produkcję krwinek. Poza tym, daktyle chińskie zawierają dużo żelaza i witamin B grupy, niezbędnych do wytwarzania czerwonych krwinek.

Od dawna znane były również efekty przeciwnowotworowe daktyli chińskich. W ostatnich latach zostały opublikowane badania pokazujące, że  ekstrakty z głożyny lub kwas betulinowy, wyizolowany z owoców głożyny, hamują proliferację komórek w sposób zależny od stężenia, zatrzymując cykl komórkowy w fazie G2/M i indukując apoptozę (śmierć) komórek raka wątroby, sutka, szyjki macicy, krtani, ostrej białaczki limfoblastycznej T oraz czerniaka, nie wpływając na żywotność zdrowych komórek.

Wyniki badań udowodniły, że ekstrakt z Ziziphus jujuba wykazuje właściwości immunomodulacyjne – to znaczy, wzmacnia odporność oraz czynności samonaprawcze organizmu, kiedy są osłabione, natomiast przy nadmiernej reakcji immunologicznej – osłabia je. Działanie to pozwala zmniejszyć stan zapalny zarówno występujący w postaci ostrej, jak i przewlekłej. Obserwowano obniżenie stężenia białka C-reaktywnego po zastosowaniu ekstraktu z daktyli chińskich. Kilka badań donosi, że głożyna ma działanie stymulujące układ odpornościowy, głównie ze względu na zawartość polisacharydów. Badania pokazały również aktywność antyalergiczną i przeciwanafilaktyczną ekstraktu z głożyny w przypadku alergii i astmy. Wyciągi z głożyny mają działania antykomplementarne, np. hamuje aktywność hemolityczną ludzkiej surowicy przeciwko erytrocytom. Odkrycie to jest szczególnie ważne dla chorych z niedokrwistością autoimmunohemolityczną, kiedy organizm produkuje przeciwciała przeciw własnym erytrocytom. Występuje to w niektórych zaburzeniach autoimmunologicznych (np. toczeń rumieniowaty), w chorobach, takich jak przewlekła białaczka limfocytowa oraz w zakażeniach, np. Mycoplasma pneumoniae lub w mononukleozie. Czasami, u niektórych osób anemia hemolityczna może wystąpić z powodu podawania niektórych leków, np. penicyliny.

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne głożyny są korzystne dla ochrony serca i układu sercowo-naczyniowego. Głożyna chroni mięsień serca przed stresem oksydacyjnym przy dużych obciążeniach fizycznych, np. treningach.

U osób  z nadciśnieniem ekstrakt z głożyny, zawierający duże ilości cAMP, działa regenerująco na śródbłonek naczyń krwionośnych i poprawia produkcję tlenku azotu (NO), rozszerzającego naczynia krwionośne.

Udowodniono, że ekstrakt z Ziziphus jujuba pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi. Obniżane jest szczególnie stężenie niskocząsteczkowej frakcji cholesterolu (LDL), natomiast stężenie frakcji wysokocząsteczkowej (HDL) wzrasta.

Korzystnie wpływa również na regulację poziomu glukozy we krwi i wrażliwość na insulinę. Głożyna może być skuteczną naturalną terapią, chroniącą przed cukrzycą i innymi zaburzeniami związanymi z podwyższonym poziomem cukru we krwi, takimi jak zespół metaboliczny. Badania wykazały również, że głożyna przeciwdziała otyłości, hamując gromadzenie się tłuszczu w komórkach tłuszczowych - adipocytach.

Daktyle chińskie są tradycyjnie stosowane w leczeniu zapalenia wątroby w Japonii i północnych Chinach. Współczesne badania wykazały hepatoprotekcyjne działanie ekstraktów z głożyny w przypadku uszkodzeń wątroby, wywołanych hepatotoksycznymi związkami chemicznymi lub stresem oksydacyjnym. Poziomy biomarkerów aminotransferazy alaninowej (ALT) i aminotransferazy asparaginianowej (AST) oraz dehydrogenazy mleczanowej w surowicy znacząco zmniejszyły się po podaniu ekstraktów z głożyny. Ponadto podawanie ekstraktu hamowało peroksydację lipidów i zwiększało aktywność endogennych enzymów przeciwutleniających. Hepatoprotekcyjne działanie głożyny przy stłuszczeniu wątroby zostało również potwierdzone badaniami histopatologicznymi.

Daktyle chińskie mają korzystny wpływ na wytrzymałość i siłę mięśni. Owoc głożyny dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii dla regeneracji mięśni oraz pomaga w odzyskaniu sił fizycznych. Jest to suplement wskazany dla osób aktywnie uprawiających sport. Owoce głożyny są stosowane przez sportowców w Chinach i Korei, ponieważ działają wzmacniająco, zwiększają energię, wytrzymałość i siłę mięśni, stymulują produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu dostarczą więcej tlenu podczas wysiłku. Wyjątkowym składnikiem ekstraktu z daktyli chińskich jest cykliczny adenozynomonofosforan (cAMP), który przyspiesza przekazywanie impulsów nerwowych do mięśni oraz niezbędny jest do oddziaływania hormonów na komórki i narządy.

Jest to również suplement o właściwościach odmładzających. Antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach głożyny posiadają właściwości wspomagające proces oczyszczania skóry i odmładzania komórek.

Ekstrakt z Daktyli Chińskich to odżywczy i zdrowy suplement diety, zwiększający siły witalne i zdolności regeneracyjne organizmu, pomagający w utrzymaniu równowagi psychicznej i fizycznej oraz długowieczności.

Ekstrakt z Chińskich Daktyli TIENS jest produkowany z najlepszej jakości głożyny odmiany Golden Silk (Złoty Jedwab). Bioaktywne składniki owoców zostają w całości zachowane, dzięki wykorzystaniu wyników najnowszych badań naukowych oraz opatentowanych technologii.

DZIAŁANIE:

  • pomaga zwalczać zmęczenie, wzmacnia i zwiększa energię,
  • reguluje układ nerwowy, działa antydepresyjnie i przeciwlękowo,
  • ochrania i regeneruje tkankę nerwową,
  • wspiera neurotransmisję,
  • przeciwdziała atakom padaczki,
  • poprawia pamięć i zdolność uczenia się,
  • przyspiesza zasypianie, poprawia jakość snu,
  • stymuluje produkcję czerwonych krwinek, podwyższa poziom hemoglobiny,
  • wzmacnia układ odpornościowy, stymuluje produkcję białych krwinek,
  • reguluje funkcje układu immunologicznego,
  • działa przeciwalergicznie i przeciwanafilaktyczne,
  • hamuje rozmnażanie komórek rakowych, stymuluje ich śmierć,
  • chroni przed stresem oksydacyjnym,
  • poprawia pracę i dotlenienie mięśnia serca,
  • normalizuje poziom trójglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi,
  • ochrania i wspomaga funkcje wątroby,
  • przeciwdziała otyłości,
  • wspomaga odmładzanie komórek.

STOSOWANIE:

  • zmęczenie, osłabienie, okres rekonwalescencji po chorobach,
  • depresja, lęki, nerwice, bezsenność,
  • choroby układu nerwowego: Alzheimera, Parkinsona, SM, padaczka,
  • po udarach, wylewach,
  • fibromialgia,
  • zaburzenia pamięci, koncentracji,
  • anemia, w tym autoimmunohemolityczna,
  • osłabiona odporność, skłonność do przeziębień,
  • alergia, astma,
  • profilaktyka nowotworów, wspomaganie leczenia,
  • zaburzenie funkcji wątroby i układu pokarmowego,
  • podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu i cukru we krwi,
  • zespół metaboliczny,
  • profilaktyka choroby wieńcowej, zawałów,
  • dla sportowców do poprawy wyników, regeneracji po wysiłku,
  • dla osób starszych do poprawy kondycji, spowolnienia procesów starzenia.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie stwierdzono. 

DAWKOWANIE:

Zawartość 1 butelki rozpuścić w ciepłej wodzie i spożywać raz dziennie, najlepiej przed snem przez 2-4 tygodnie.
Po tym stosować 1 butelkę co 2-3 dni lub po 0,5 butelki dziennie.

 

CZAS KURACJI:

W zależności od schorzenia 2-4 miesiące.
W celach profilaktycznych lub jako odżywkę można stosować ciągle.

 

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.