szybki kontakt:  +48 664 789 438 

SPIRULINA – Bomba witaminowa

SpirulinaSpirulina to alga o bardzo bogatym składzie i wszechstronnym działaniu. Jest najbardziej pełnowartościowym źródłem naturalnych składników leczniczo-żywieniowych jakie możemy znaleźć w przyrodzie. Spirulina jest znana i spożywana na całym świecie przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie i nazywana "superżywnością". W starożytności wysoko ceniona przez Azteków, w ostatnich dekadach została doceniona również przez naukowców. Wiele badań klinicznych wykazało szerokie spektrum działania od obniżania poziomu cholesterolu, cukru, poprzez działanie przeciwnowotworowe do stymulacji systemu immunologicznego, wytwarzania krwinek, ograniczenia toksyczności metali ciężkich i leków, aż do ochrony przed promieniowaniem.

W naturalnych warunkach spirulina rośnie tylko w kilku jeziorach na świecie. Większość spiruliny obecnej na rynku jest hodowana w "farmach spiruliny" w różnych krajach świata. Dużo spiruliny hodują w Azji Południowej na polach ryżowych. Spirulina TIENS nie jest hodowana sztucznie, lecz pochodzi z jeziora Chenghai znajdującego się na wysokości 1 500 m n.p.m. w prowincji Yunnan w Chinach. To teren czysty i wolny od skażeń. Jest to bardzo ważne, ponieważ hodowana spirulina często jest zanieczyszczona pestycydami lub metalami ciężkimi.

Mikroalga Spirulina platensis (Arthrospira platensis) jest jedną najstarszych form życia na Ziemi - istnieje od prawie 3,5 miliarda lat. Przez wieki alga ta żywiła całe plemiona w Południowej Ameryce, Afryce i Chinach gdzie rośnie w naturalnych warunkach w jeziorach o wysokim zasadowym pH i silnym zasoleniu. Starożytni Aztekowie tak wysoko cenili właściwości odżywcze spiruliny, że posługiwali się nią jako walutą.

W latach 60-tych prof. Kreman stwierdził że plemię Ganaimbu żyjące w Zairze zachowuje siłę nawet w czasie długich okresów głodu. Odkryto że plemię to jada pewnego rodzaju ciasteczka ze spiruliny. Dla tego w roku 1967 prof. Kreman zaprezentował światu spirulinę podczas międzynarodowej konferencji, rozpoczynając jej popularność i akceptację przez organizacje międzynarodowe takie jak ONZ, WHO i UNICEF.

Dziś spirulina stała się hitem, jest spożywana przez miliony ludzi na całym świecie i nazywana "superżywnością" i "odżywką XXI wieku". Spirulinę stosują również astronauci podczas długotrwałego pobytu na orbicie, ponieważ zapewnia wszystkie niezbędne dla zdrowia i życia człowieka składniki. Spośród 30 000 do tej pory odkrytych alg, spirulina jest najbardziej niezwykłą rośliną odżywczą. Do dnia dzisiejszego nie znamy żadnego ziarna, owocu czy innej rośliny, która była by bogatsza w naturalne substancję odżywcze. Ten niebiesko-zielony mikroskopijny wodorost jest skarbnicą mikroelementów, witamin, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych rzadkich i cennych substancji odżywczych. Odkryto ich w spirulinie aż 2 075!

W 65% składa się z pełnowartościowego białka – zawiera aż 18 aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie i muszą być dostarczane w pożywieniu.

Zawiera chlorofil, który korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze - dla tego przez lekarzy nazywana jest „zieloną krwią”.  Pomaga on w wydalaniu szkodliwych substancji i toksyn zgromadzonych we krwi takich jak ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy. Chlorofil wiąże się z tymi związkami, neutralizuje je i pomaga w ich usuwaniu. Korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego. Działa przeciwbakteryjnie co sprzyja przyspieszaniu gojenia się podrażnień i nadżerek w przewodzie pokarmowym. Chlorofil wspomaga regenerację uszkodzonych komórek wątroby.

Inny, niebieski, barwnik to C-fikocyjanina (C-PC). Pobudza ona produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym. Komórki te mogą później zostać przekształcone w czerwone lub białe krwinki. C-PC jest silnym antyoksydantem - zwiększa zdolność organizmu do neutralizacji wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników w organizmie osłabia odporność, przyspiesza starzenie i przyczynia się do rozwoju wielu przewlekłych chorób, m.in. nowotworów. W wielu badaniach naukowych udowodniono przeciwzapalne i przeciwrakowe działanie C-PC. Właśnie dla tego fikocyjanina została zgodnie z wynikami japońskich badań sklasyfikowana jako środek pobudzający układ immunologiczny. Znajduje się prawie wyłącznie w tych niebieskozielonych algach. W spirulinie jej zawartość sięga aż do 7%.

Spirulina wyróżnia się niezwykle wysokim stężeniem bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA) - ważnego składnika również mleku matki, mającego

istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu odpornościowego dziecka. Dla tego spirulina jest nazywana "mlekiem Matki Ziemi". GLA jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym regulującym poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca.

 

Spirulina zawiera również 10 razy więcej beta-karotenu (prowitaminy A) niż marchew, całą gamę witamin B grupy (B1,B2,B3,B6,B9,B12), witaminę E, C, kwas foliowy (bardzo potrzebny podczas ciąży), biotynę, łatwo przyswajalne makro- i mikroelementy: dużo żelaza, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, jod, mangan, miedź, selen i inne substancje odżywcze. Pod względem ilości składników odżywczych 1g spiruliny odpowiada 1kg świeżych warzyw.

Liczne badania naukowe dowodzą, że spirulina bardzo dobrze wzmacnia system odpornościowy. Badania, przeprowadzone w Krajowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi, wykazały, że spirulina wzmacnia odporność organizmu 40 razy skuteczniej niż popularna echinacea i 20 razy skuteczniej niż aloes. Pobudza ona do działania makrofagi - komórki układu immunologicznego, które "pożerają" atakujące nas bakterie czy wirusy - mówi prof. David Pasco z Zakładu Farmakologii Uniwersytetu Missisipi. Spirulina wspomaga również produkcję przeciwciał oraz interferonu – substancji przeciwwirusowej, wytwarzanej przez organizm.

 

W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań naukowych, które pokazały mechanizm działania przeciwzapalnego i przeciwalergicznego spiruliny.  Udowodniono więc, że dłuższe stosowanie spiruliny chroni nas przed infekcjami, zapaleniami oraz zmniejsza objawy alergiczne, takie jak katar, łzawienie, pokrzywka i obrzęki.

 

Spirulina jest nazywana "prohormonem trzustki", ponieważ reguluje funkcję trzustki. Stymuluje produkcję insuliny, obniżając poziom cukru we krwi. Udowodniono, że spirulina przeciwdziała cukrzycy, a u osób chorych na cukrzycę powoduje zmniejszenie objawów i powikłań choroby, jak również zmniejszenie dawek insuliny. Uczeni japońscy przedstawili fakty, iż u osób chorych na cukrzycę w ciężkiej formie, po podawaniu preparatu przez 8 tygodni, poziom cukru obniżył się do poziomu form lekkich. W Japonii wiele osób używa spiruliny, i ok. 45% stosuje ją w celu leczenia różnych schorzeń, a 25%  leczy w ten sposób cukrzycę.

Cukrzyca i układ sercowo-naczyniowy są bezpośrednio ze sobą powiązane. Spirulina pomaga osobom z cukrzycą i chorobami układu krążenia zapobiegać zawałom i udarom poprzez regulację poziomu cukru i cholesterolu, ciśnienia oraz zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych. Poza tym, C-fikocyjanina zmniejsza agregację płytek krwi, co jest istotne w profilaktyce zakrzepicy i zatorów.

Coraz częściej występujące stłuszczenie wątroby jest ściśle związane z zespołem metabolicznym i poważnie zwiększa ryzyko zgonu w wyniku chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania pokazują że spirulina zmniejsza stłuszczenie wątroby, stymuluje odbudowę komórek wątroby po zapaleniu czy żółtaczce, zmniejsza stany zapalne, chroni wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi przez metale ciężkie np. ołów i rtęć.

Spirulina chroni również mózg przed stresem oksydacyjnym i z tym związaną utratą neuronów produkujących dopaminę, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym tj. Parkinson i Alzheimer. Fikocyjanina zawarta w spirulinie może zablokować oksydazę NADPH, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób mózgu związanych z wiekiem.

 

Obecnie wzrasta zachorowalność na zwyrodnienie plamki żółtej. Jest to uszkodzenie plamki żółtej (miejsca centralnego w siatkówce oka, odpowiadającego za ostrość widzenia), które zwykle pojawia się w starszym wieku, chociaż w ostatnim czasie diagnozuje się u coraz to młodszych pacjentów. Choroba ta jest główną przyczyną utraty wzroku. Przyczyną degeneracji i utraty ostrości widzenia może być niedobór jednego z dwóch podstawowych barwników znajdujących się w plamce żółtej, jakimi są luteina i zeaksantyna. Innymi czynnikami ryzyka są: schorzenia układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze), cukrzyca, palenie papierosów, wieloletnie narażenie na intensywne światło (np. podczas pracy na świeżym powietrzu) oraz niedobór przeciwutleniaczy. Spirulina dostarcza dużą dawkę zeaksantyny, beta-karotenu, wit. A, C, E, selenu, cynku - składników niezbędnych dla plamki żółtej. Ponad to, jak już było opisane wcześniej, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając chorobom, mającym wpływ na zmiany w plamce żółtej.

Spirulina jest więc bardzo potrzebna zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, a w szczególności dla kobiet w ciąży oraz planujących ciążę, ponieważ doskonale przygotowuje organizm kobiety do tak ważnej misji i zapewnia prawidłowy rozwój płodu oraz dalszy prawidłowy rozwój i wzrost dziecka, dostarczając wszystkie niezbędne organizmowi naturalne substancje odżywcze. Dzięki swojemu bogatemu składowi i właściwościom odżywczym jest doskonałym uzupełnieniem diety dla wegetarian i wegan, wzmacnia organizm przy stosowaniu różnych diet odchudzających, doskonała dla osób niedożywionych, starszych, po przebytych chorobach i operacjach jako czynnik regenerujący. Pomaga również regulować równowagę kwasowo-zasadową - odkwasza organizm, ponieważ ma odczyn zasadowy. Normalizuje masę ciała, przyspieszając rozpad tłuszczu, hamuje procesy starzenia.   Znajduje zastosowanie w kosmetyce. Jest znakomicie przyswajana przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny plazmy spiruliny podobny jest do składu plazmy człowieka. W formie maseczki działa regenerująco, ujędrniająco i odmładzająco na skórę. Składniki spiruliny przyspieszają rozpad tłuszczu, co jest  wykorzystywane przez producentów preparatów antycelulitowych.

DZIAŁANIE:

  • wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • zmniejsza reakcje alergiczne,
  • zapobiega chorobom nowotworowym,
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • reguluje poziom cukru we krwi, stymuluje wydzielanie insuliny,
  • reguluje funkcje gruczołów dokrewnych: przysadki, tarczycy, nadnerczy, trzustki,
  • reguluje przemianę materii,
  • korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w szpiku kostnym, wzmacnia krew, zapobiega anemii,
  • odkwasza organizm,
  • wyprowadza z jelit toksyny, metale ciężkie i produkty metabolizmu,
  • chroni wątrobę, zapobiega stłuszczeniu i uszkodzeniu,
  • odżywia i wzmacnia mikroflorę jelitową,
  • poprawia wzrok, zmniejsza zwyrodnienie plamki żółtej,
  • odmładza, ujędrnia i regeneruje skórę,
  • wzmacnia i regeneruje organizm,
  • zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój płodu oraz dziecka,
  • chroni od szkodliwego wpływu promieniowania radioaktywnego, stymuluje regenerację DNA.

STOSOWANIE:

  • słaba odporność, infekcje wirusowe,
  • alergia,
  • profilaktyka nowotworów,
  • przy chemio i radio terapii,
  • profilaktyka miażdżycy, zakrzepicy, zawałów, udarów, wylewów,
  • profilaktyka i wspomaganie leczenia cukrzycy,
  • profilaktyka i leczenie anemii,
  • przewlekłe stany zapalne oczu, daleko i krótkowzroczność, zmiany plamki żółtej,
  • stany zapalne jelit i dróg żółciowych,
  • dysbakterioza,
  • profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych (Parkinsona i Alzheimera),
  • w celu oczyszczenia organizmu,
  • do normalizacji masy ciała przy niedożywieniu i w kuracjach odchudzających,
  • osłabienie po przebytych operacjach i chorobach (rekonwalescenci),
  • ciąża, karmienie piersią,
  • u dzieci jako odżywka zapewniająca składniki niezbędne dla normalnego rozwoju,
  • przy wszelkich chorobach skóry,
  • w kosmetyce – maseczka na twarz.

PRZECIWWSKAZANIA:

• niewydolność nerek (zawiera dużo białka),
• owrzodzenie żołądka i dwunastnicy w ostrym stadium (zawiera dużo błonnika).

DAWKOWANIE:

2 razy dziennie po 2-3 kapsułki w godzinach aktywności narządów.


CZAS KURACJI:

W zależności od schorzenia 2-6 miesięcy.

W celach profilaktycznych lub jako odżywkę można stosować ciągle.

 

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.