szybki kontakt:  +48 664 789 438 

SUPER BIOWAPŃ – jedyny kompleksowy preparat nie tylko dla kości i stawów…

super biowapńSuper Biowapń Tiens to niepowtarzalny produkt, łączący całą gamę składników, które są niezbędne dla budowy kości i stawów, pracy mięśni, gospodarki wapnia w organizmie, zdrowia jelita, układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, immunologicznego oraz całego organizmu. Preparat zawiera hydroksyapatyt wapnia, siarę (pierwsze mleko), sól magnezową morską, witaminy D3 i K2 MK-7, kolagen rybi, błonnik owsiany oraz prebiotyki - inulinę i izomalto-oligosacharydy.

Wapń jest minerałem niezbędnym do budowy tkanki kostnej i zębów, pracy mięśni, przekazywania impulsów w układzie nerwowym, krzepnięcia krwi, podziału i specjalizacji komórek. Jest składnikiem wielu enzymów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki elektrolitowej organizmu. Działając zasadowo i eliminując zakwaszenie reguluje pH krwi, co ma decydujący wpływ na nasze zdrowie. Zakwaszenie organizmu powoduje zwiększenie gęstości krwi, zaburzenie krążenia, niedotlenienie, osłabienie aktywności białych krwinek (zmniejszenie odporności), osłabienie funkcji nerek, szybki rozwój komórek nowotworowych. Zakwaszenie prowadzi do osteoporozy, „okradając” kości z wapnia (organizm pobiera wapń z kości żeby się odkwasić). Sole wapnia, które powstają przy neutralizacji zakwaszenia, odkładają się w postaci złogów w nerkach, na kręgosłupie, w naczyniach krwionośnych na blaszkach miażdżycowych, co prowadzi do zawałów i udarów. Taki wapń nie wraca już do tkanki kostnej. Niestety, dieta zawierająca dużo białka pochodzenia zwierzęcego, prostych węglowodanów, cukru, kawy, napojów gazowanych, alkoholu oraz palenie papierosów bardzo zakwasza organizm i przyspiesza takie zmiany, dla tego niezbędne jest regularne odkwaszanie organizmu (bardzo skuteczny do tego jest Chitosan). Zakwaszenie organizmu i brak wapnia osłabia odporność, zaburza procesy biochemiczne organizmu. Wapń, podwyższając pH, aktywuje limfocyty, podnosi odporność, zapobiega nowotworom, białaczce.

Wapń zmniejsza reakcje alergiczne, reguluje krzepnięcie krwi, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych i zwiększa ich przepuszczalność. Jest niezbędny dla normalnej pracy mięśnia sercowego, obniża ciśnienie krwi. Wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów, wpływa na płodność i donoszenie ciąży, pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich. Wapń jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy, zapobiega osteoporozie. Jest niezbędny dla normalnego funkcjonowania układu nerwowego - poprawia przekazywanie impulsów nerwowych. Bóle głowy i nieprzyjemne skurcze łydek, za które obwiniamy modny magnez - to często również objawy niedoboru wapnia. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje zarówno u młodzieży, zwłaszcza w okresie wzrostu, jak i u osób starszych. Krzywica (zaburzony wzrost i zniekształcenia kości u dzieci) oraz demineralizacja kości (ubytki związków wapnia z kości u dorosłych lub dzieci) są bezpośrednim skutkiem długotrwałych niedoborów wapnia w diecie lub zakwaszenia organizmu. Normalnie u obu płci występuje utrata masy kostnej po 30. roku życia, ale u kobiet ryzyko osteoporozy jest znacznie większe. Mimo że osteoporoza występuje w całym szkielecie, największa utrata masy kostnej dotyczy zazwyczaj kręgosłupa, bioder i żeber. Ponieważ kości te narażone są na największe obciążenia, są podatne na ból, zniekształcenia i pęknięcia.

Deficyt wapnia może prowadzić do różnych schorzeń i patologii fizjologicznych. Na początku pojawia się szybkie męczenie się, zaburzenia snu, nerwowość, depresja, obniżona zdolność do zapamiętywania, częste przeziębienia, alergie. W wieku średnim i starszym występuje osteoporoza, bezsilność, drętwienie i bóle kończyn, bóle i dyskomfort kręgosłupa, przygarbienia, skłonność do złamań, urazów, zwiotczenie mięśni, reumatyzm, osłabienie odporności, nadciśnienie, cukrzyca, zaparcia, choroba kamicowa, choroby naczyń krwionośnych, serca, mózgu, objawy okresu przekwitania, przyspieszenie procesów starzenia się organizmu, apatia, zniechęcenie. Niedobór wapnia powoduje skurcze kończyn, a w ciężkich przypadkach prowadzi do tężyczki i drgawek.

Przy złamaniach osłabionych kości obserwuje się gwałtowne naruszenie równowagi przemiany wapnia w organizmie. W ciągu 4-6 tygodni człowiek traci 1-2% wapnia, co prowadzi do przyspieszenia osteoporozy, a złamania kości długo nie goją się.

Średnio w organizmie człowieka jest około 2,5 kg wapnia (99% w kościach i 1% w tkankach miękkich oraz krwi). 70% suchej masy kości i zębów stanowi hydroksyapatyt (Ca10(PO4)6(OH)2 - sześcioortofosforan diwodorotlenku diesięciowapnia). Hydroksyapatyt w macierzy organicznej kości jest powiązany z innymi elementami i związkami. Są to makroelementy (magnez i fosfor), pierwiastki śladowe (bor, cynk, miedź i selen), aminokwasy, polipeptydy oraz białka (kolagen i białka niekolagenowe). Wszystkie te związki w żywym organizmie biorą udział w regulacji zarówno procesu wzrostu kryształów minerału kostnego, jak również ich dojrzewania i resorpcji.

Dla utrzymania dobrego stanu kości potrzebny jest więc nie tylko związek wapnia, jakim jest hydroksyapatyt, lecz również kolagen, białka niekolagenowe, aminokwasy, magnez, fosfor, bor, cynk, miedź, selen, wit. D3 i K2. Ważny jest też właściwy poziom hormonów: estrogenów, hormonów tarczycy i przytarczyc.

Zdaniem większości uczonych, spożywanie wystarczającej ilości wapnia w okresie dorastania i dojrzewania utrzymuje organizm w dobrym stanie przez długie lata. Ewentualny nadmiar wapnia jest gromadzony przez organizm w częściach końcowych kości w postaci kolczastych krysztalików. Zapasy te są wykorzystywane w okresach, gdy zwiększa się zapotrzebowanie na wapń, czyli podczas dojrzewania, ciąży i karmienia piersią, stresów, zakwaszenia, zmiany pogody itp. Przy braku zapasów organizm pobiera wapń z samych kości i zębów, czego skutkiem są osteoporoza, osteomalacja, łamliwość kości, choroby zębów.

Jednak to niedobór wapnia u ludzi jest zjawiskiem powszechnym. Niestety, badanie poziomu wapnia we krwi absolutnie nie pokazuje jaka jest zawartość wapnia w kościach, ponieważ w surowicy znajduje się mniej niż 1% całego wapnia. Wapń z żywności występuje w różnych związkach chemicznych i jest z trudem przyswajany przez organizm. Dodatkowo jego przyswajanie obniżają napoje gazowane, kawa, cukry i fosforany, znajdujące się w napojach, wędlinach, kiełbasach i żółtych serach. Tylko 20-30% wapnia zawartego w żywności jest przyswajalne przez organizm. Z pożywieniem dostarczamy dziennie tylko około 400 mg wapnia, dlatego też konieczne jest stosowanie biologicznie aktywnych suplementów. Niestety, dostępne na rynku produkty wapniowe zawierają słabo przyswajalny wapń w postaci nieorganicznych soli wapnia, które w niewielkim stopniu uzupełniają niedobory wapnia w organizmie. W większości preparatów wapń występuje jako nierozpuszczalny węglan wapnia (np. z muszli ostryg, koralowców lub dolomitów), który przyswaja się tylko w 15-20%, a u kobiet w wieku okołomenopauzalnym zaledwie do 4%! Glukonian lub mleczan wapnia przyswajalny jest w 20-30%, cytrynian wapnia około 30-45%, a chelaty aminokwasowe wapnia do 50-60%. Największy problem polega na tym, że te związki nieorganiczne wapnia nie wchłaniają się do kości, lecz odkładają się w woreczku żółciowym lub nerkach w postaci złogów, w stawach i kręgosłupie powodują zwyrodnienia, a w tkankach miękkich i naczyniach krwionośnych prowadzą do ich zwapnienia. Przyspiesza to rozwój miażdżycy, zawałów i udarów.

W produktach wapniowych TIENS wapń występuje w unikalnej formie hydroksyapatytu wapnia, który jest pozyskiwany z kości młodego bydła za pomocą unikalnej patentowanej biotechnologii - hydrolizy enzymolicznej. Badania pokazują, że hydroksyapatyt wapnia jest bardziej efektywny w utrzymaniu masy kostnej oraz zapobieganiu i spowalnianiu jej utraty w porównaniu do tradycyjnych źródeł wapnia, jak węglan wapnia, szczególnie u kobiet po menopauzie oraz u pacjentów z jawną osteoporozą.

Kompleks hydroksyapatytu wapnia pozyskiwany z kości to naturalne źródło łatwo przyswajalnych minerałów i innych elementów będących składnikami zdrowych kości. Produkty wapniowe TIENS oprócz przyswajalnego w 95% wapnia zawierają inne niezbędne dla kości składniki jak:

  • makroelementy: wapń, magnez i fosfor,
  • pierwiastki śladowe: bor, cynk, miedź i selen,
  • nienaruszone białko (kolagen i białka niekolagenowe) ,
  • kolagen typu 1 - przeważający rodzaj kolagenu zdrowych kości,
  • czynniki wzrostu kości,
  • czynniki organiczne - dostarczają niezbędnych dla kości aminokwasów i glikozaminoglikanów, m.in. chondroityny.

Czynniki wzrostu są naturalnymi substancjami, które stymulują wzrost komórek, podział, gojenie się i różnicowanie. Odgrywają ważną rolę w przebudowie i mineralizacji kości. Wyniki badań naukowych wykazują, że czynniki wzrostu, naturalnie występujące w kościach, przyczyniają się do budowania kości poprzez stymulację powstawania i aktywności osteoblastów.
Tylko produkty, wyprodukowane z kości młodego bydła za pomocą unikalnej biotechnologii, zachowującej nienaruszoną strukturę wszystkich biologicznie aktywnych substancji i zawierają aktywne czynniki wzrostu. Dzięki temu mają one wyjątkowo wysoką efektywność. Poza tym tylko pozyskiwany z kości hydroksyapatyt jest biodostępny i najbardziej efektywny, ponieważ jest on skomplikowanymi wiązaniami powiązany ze wszystkimi innymi elementami i związkami budującymi kości.
Bardzo ważne jest również to, że produkty TIENS nie zawierają słabo przyswajalnych nieorganicznych soli wapniowych dzięki czemu nie powodują złogów, zwapnień tkanek i naczyń krwionośnych, prowadzących do zawałów i udarów, zwyrodnienia stawów, kręgosłupa oraz złogów w nerkach i woreczku żółciowym.

Dodatkowo preparat nowej generacji Super Biowapń jest wzbogacony o całą gamę bardzo wartościowych składników naturalnych. Siara (pierwsze mleko) zawiera ponad 250 związków w bardzo wysokim stężeniu. Stężenie tych substancji jest prawie 40-krotnie większe niż w mleku wytwarzanym w okresie późniejszym. Największą wartość wśród nich mają białka takie jak: immunoglobulina, laktoferyna, lizozym i laktoperoksydaza. Wszystkie cztery wykazują silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu siara bydlęca pozytywnie wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Stanowi źródło 3 klas przeciwciał IgA, IgG, IgM. Siara bydlęca zawiera przeciwciała przeciwko takim bakteriom jak Escherichia coli, Salmonella, Helicobacter pylori, Streptococcus i Staphylococcus. Substancje w niej zawarte zwalczają wirusa zapalenia wątroby typu B i C, rotawirusa oraz wirusa cytomegalii. Z tego powodu powinny po nią sięgać osoby zmagające się z częstymi infekcjami, zestresowane, przewlekle zmęczone oraz po leczeniu onkologicznym. Laktoferyna ma również właściwości przeciwpasożytnicze i antynowotworowe.

W colostrum można znaleźć ponadto tłuszcze, węglowodany i pochodne kwasów nukleinowych. W skład siary wchodzą też cenne minerały (m.in. wapń, cynk, magnez, potas, selen, siarka, sód, żelazo) oraz witaminy A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C.

Siara zwiększa przyswajanie wapnia oraz stymuluje aktywność osteoblastów – komórek budujących tkankę kostną, co wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój kości. Wpływa pozytywnie również na proces gojenia ran i owrzodzeń, usuwając pozostałości procesów zapalnych i zwiększając potencjał regeneracyjny tkanek. Siara zapobiega odkładaniu się w komórkach mózgu nieprawidłowego białka – beta-amyloidu, który prowadzi do obumierania neuronów, demencji i rozwoju choroby Alzheimera. Ponadto kazeina i peptydy pochodzące z siary zapobiegają demineralizacji szkliwa zębów i rozwojowi próchnicy.

Siara bydlęca wspomaga regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym. Pomaga w leczeniu kontuzji i stymuluje przyrost masy mięśniowej. Usprawnia proces spalania tłuszczu, przez co znacznie podnosi skuteczność kuracji odchudzających. Przyczynia się do prawidłowego działania bariery jelitowej i chroni komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego. Zmniejsza ryzyko zachorowania na wrzody żołądka i leczy biegunki.

Następnym składnikiem niezbędnym nie tylko dla gospodarki wapniowo-fosforowej, dobrego stanu układu kostnego, zębów, ale również dla normalnego funkcjonowania całego organizmu, jest witamina D3.
Witamina D – to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych związków organicznych Najważniejszymi z nich są dwie aktywne formy: D2 (ergokalcyferol) w roślinach i drożdżach oraz D3 (cholekalcyferol) produkowana w organizmach zwierzęcych. Przeprowadzone badania dowiodły większej skuteczności cholekalcyferolu (D3) w zwiększaniu stężenia witaminy D we krwi.
Witaminy D tradycyjnie zalicza się do witamin, jednak spełniają one funkcję prohormonów, ponieważ dopiero w wyniku przekształceń metabolicznych w organizmie powstaje aktywna biologicznie postać, która pełni ważne funkcje regulacyjne we wszystkich tkankach i narządach.
Pobudza ona wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu ma ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kości oraz na ich odpowiednią gęstość. Chroni zęby przed próchnicą, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych poprzez wpływ na komórki szpiku kostnego. Korzystnie działa na układ nerwowy i mięśniowy, regeneruje neurony oraz mikrouszkodzenia mięśni, poprawia ich pracę, wpływa na zwiększenie masy mięśniowej. Witamina D może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii, cukrzycy oraz nowotworom. Bardzo ważne jest by organizm został zaopatrzony w odpowiednią dawkę witaminy D, ponieważ zarówno jej nadmiar jak i niedobór mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
Szacuje się, że stałe przyjmowanie dobrze przyswajalnego wapnia, fosforu i witaminy D3 w odpowiednich proporcjach redukuje ryzyko złamań kości nawet o 40%.
Lekarze często zalecają kobietom w ciąży stosowanie witaminy D3, ponieważ poza kwasem foliowym, wapniem i żelazem ma ona duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka. Dotyczy to również kobiet, które zaczynają swoje starania o dziecko. Niski poziom witaminy D u ciężarnej kobiety zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej, a dziecko bywa bardziej podatne na złamania kości, choroby autoimmunologiczne, metaboliczne i naczyniowe oraz może być narażone na większe ryzyko wystąpienia zaburzeń autystycznych.
Witamina D ma działanie immunomodulujące i przeciwbakteryjne, może zmniejszać ryzyko zachorowania na grypę. Sezonowa zmienność zawartości witaminy D w organizmie (spowodowana zmiennością nasłonecznienia w różnych porach roku) wiąże się także, według tych badań, z sezonowością zakażeń na tę chorobę.
Badania również pokazują że witamina D zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz wpływa na angiogenezę (tworzenie się nowych naczyń krwionośnych w rosnących guzach). Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie może nie tylko hamować namnażanie komórek nowotworowych, ale również przyspieszyć ich śmierć (apoptozę).
Ostatnio udowodniono, że witamina D w połączeniu z wapniem skutecznie chroni przed zawałem serca, udarem, czy chorobą wieńcową ponieważ zapobiega spadkowi „dobrego” cholesterolu HDL poprzez utrzymanie białka wchodzącego w skład HDL oraz znacząco zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego w układzie sercowo-naczyniowym. Wyniki badań pokazały, że witamina D3 jest silnym stymulatorem wydzielania tlenku azotu (NO), który jest ważny dla regulacji przepływu krwi i zapobiegania tworzenia się skrzepów w układzie sercowo-naczyniowym. Jony wapniowe również mają wpływ na powstawanie NO, ponieważ ich wysokie stężenie odpowiada za aktywację katalizatora tej reakcji – enzymu syntazy tlenku azotu (NOS). W stanach patologicznych i przy niedoborach jonów wapnia lub witaminy D wytwarzanie tlenku azotu zmniejsza się, co zwiększa skurcze naczyń.
Badania wykazały także, że poziom witaminy D ma wpływ na poziom cukru we krwi. Im poziom witaminy D jest niższy, tym poziom cukru jest wyższy. Działa ona stymulująco na wydzielanie insuliny, utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi, co pomaga zapobiec cukrzycy typu 2. Optymalny poziom cukru we krwi jest szczególnie ważny dla diabetyków, ponieważ istnieje zagrożenie pojawiania się komplikacji cukrzycowych, takich jak choroby układu krążenia, nerek i oczu.
Awitaminoza D grozi więc krzywicą u dzieci, rozmiękaniem kości (osteomalacja) i osteoporozą u dorosłych, złamaniami, skrzywieniami i zwyrodnieniami układu kostnego, zniekształceniami sylwetki, złym funkcjonowaniem układu nerwowego i mięśniowego, zapaleniem spojówek, stanami zapalnymi skóry, osłabieniem organizmu i zmniejszeniem odporności, pogorszeniem słuchu, osłabieniem i wypadaniem zębów oraz zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza cukrzycy typu I, choroby Leśniowskiego-Crohna, raka pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, okrężnicy i jajnika. Osoby z chorobą Alzheimera, Parkinsona i stwardnieniem rozsianym mają niższe stężenie witaminy D w surowicy.
Jednak, według najnowszych spostrzeżeń naukowców, bez odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie witamina D nie jest wystarczająco wchłaniana oraz aktywowana i staje się mniej użyteczna. Na łamach „Journal of American Osteopathic Association” w 2018 roku ukazał się artykuł, w którym naukowcy przekonują o tym, że magnez dodatkowo chroni nas przed osteoporozą, przyczyną której jest niski poziom witaminy D.
Składniki odżywcze zwykle działają w skoordynowany sposób w organizmie. Wchłanianie jelitowe, a następnie metabolizm danej substancji do pewnego stopnia zależy od dostępności innych składników odżywczych. Magnez i witamina D - to dwa składniki, które są niezbędne do fizjologicznych funkcji różnych narządów. Witamina D w organizmie musi zostać przekształcona w formę aktywną przed pełnieniem funkcji biologicznych. Etapy konwersji witaminy D są zależne od biodostępności magnezu. Wydaje się, że wszystkie enzymy, metabolizujące witaminę D, wymagają magnezu, który działa jako kofaktor w reakcjach enzymatycznych w wątrobie i nerkach. Więc poziom aktywnej witaminy D w organizmie jest bezpośrednio zależny od ilości magnezu. Dlatego konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilość magnezu, aby uzyskać optymalne korzyści z witaminy D.

I odwrotnie - doniesiono, że 1,25 (OH) 2D (aktywna forma witaminy D) może stymulować wchłanianie magnezu w jelitach. Wpływ suplementacji witaminy D na poziomy magnezu we krwi badano u pacjentów z cukrzycą typu 2. Stwierdzono znaczny wzrost poziomu magnezu w surowicy po spożyciu suplementów witaminy D3 (2000 jm /d) przez 6 miesięcy.
Spożywanie magnezu zgodnie z normą RDA może być bardziej skuteczne w zapobieganiu przerzedzeniu kości niż suplementowanie witaminy D, ponieważ magnez nasila działanie witaminy D, zwiększając jej wchłanianie i aktywację. W kościach magnez osiada na powierzchni kryształów hydroksyapatytu w celu określenia ich wielkości. Przy niedoborze magnezu kryształy w kościach są większe i mogą tworzyć kruche kości, podatne na złamania. Oprócz mineralizacji szkieletu magnez pomaga również w proliferacji osteoblastów, a jego niedobór zaburza tworzenie się kości. Stwierdzono pozytywny związek między spożywaniem magnezu w diecie a gęstością kości.
Magnez jest czwartym pod względem ilości minerałem w organizmie człowieka po wapniu, potasie i sodu. Aktywuje on ponad 600 enzymów i wpływa na pozakomórkowy poziom wapnia. Jest niezbędny dla stabilności funkcji i naprawy komórek, syntezy RNA i DNA, a także utrzymania statusu antyoksydacyjnego komórki. Magnez jest potrzebny dla normalnego funkcjonowania serca - pomaga ustabilizować rytm serca, regulować ciśnienie krwi i odgrywa ważną rolę w zapobieganiu nieprawidłowemu krzepnięciu krwi. Badania wykazały, że magnez jest bardzo skuteczny w zmniejszaniu częstotliwości zawałów serca i udarów mózgu, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
Magnez może poprawić jakość snu i zapobiegać migrenom. Jest ważny dla utrzymania funkcji nerwów, mięśni i układu odpornościowego - odgrywa istotną rolę w immunoregulacji organizmu. Ma duże znaczenie dla immunokompetencji oraz odporności naturalnej i adaptacyjnej, częściowo poprzez wpływ na aktywność metabolitów witaminy D.

Około 40% całkowitej zawartości magnezu w organizmie jest wewnątrz komórek, prawie 60% w kościach i zębach, a mniej niż 1% w płynach pozakomórkowych. Tylko około 0,3% całkowitego magnezu w organizmie znajduje się w surowicy, dlatego stężenie magnezu we krwi nie pokazuje jego ilości w ciele i jest słabym wskaźnikiem wewnątrzkomórkowej zawartości magnezu. Nawet jeśli zawartość szkieletowego lub wewnątrzkomórkowego magnezu w tkankach miękkich zostanie wyczerpana, poziom magnezu we krwi może pozostawać w normalnym zakresie ze względu na ścisłą kontrolę homeostatyczną. Znaczne obniżenie zawartości magnezu w tkankach i kościach przy normalnym poziomie w surowicy określono jako chroniczny utajony deficyt magnezu.
Jeszcze do niedawna uważano, że prawidłowy stan układu kostnego zależy głównie od spożycia wapnia i witaminy D. Obecnie wiadomo, że rola witaminy K2 jest równorzędna z rolą witaminy D w utrzymaniu prawidłowego stanu kośćca. Witamina K2 to grupa związków określanych wspólnym mianem "menachinonów" lub skrótem "MK-n". Na szczególną uwagę zasługuje witamina K2 w postaci MK-7 (menachinon-7). Jak wynika z badań, jedynie ta forma ma dostatecznie długi okres półtrwania i jest jedynym potwierdzonym klinicznie czynnikiem wspomagający utrzymanie prawidłowego stanu układu krążenia i stanu fizjologicznego kości. 

Od witaminy K2 jest zależne funkcjonowanie osteokalcyny - białka syntezowanego w komórkach odpowiedzialnych za tworzenie się kości (osteoblastach). Jej zadaniem jest dostarczanie i wiązanie w kościach wapnia. Przy niedoborze witaminy K2 osteoklacyna jest nieaktywna, co może być przyczyną zmniejszenia gęstości kości i prowadzić do osteoporozy, a co za tym idzie - do zwiększonego ryzyka złamań. Zależność między zdrowymi kośćmi a witaminą K2 udowodniono w wielu badaniach naukowych. Na przykład, badacze z University of Maastricht w Holandii, wykazali, że witamina K2 jest niezbędna dla utrzymania odpowiedniej wytrzymałości kości u kobiet po menopauzie oraz wpływa na poprawę zawartości mineralnej kości i grubość szyjki kości udowej. Natomiast naukowcy z University of York w Anglii zrobili analizę siedmiu prób klinicznych w których badano złamania kości. Stwierdzono, że witamina K2 zmniejsza częstotliwość złamań kręgosłupa o 60%, złamań szyjki kości udowej o 77% i reszty kości o 81%.

Stosowanie samej witaminy D, stymulującej wchłanianie wapnia, jest niebezpieczne również dlatego, że zamiast trafiać do kości, wapń może się odkładać w tkankach miękkich, stawach czy tętnicach. Utrata elastyczności naczyń krwionośnych na skutek odkładania w nich soli wapniowych jest jedną z przyczyn rozwoju chorób układu krążenia, a w konsekwencji - nadciśnienia, zatorów i zawałów. Rozwiązaniem tego problemu jest stosowanie witaminy K2, która - zdaniem niektórych naukowców - w przyszłości może być używana w celu zapobiegania lub leczenia zwapnienia naczyń, zwłaszcza u osób z podwyższonym ryzykiem.

W jaki sposób witamina K2 zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych? W surowicy krwi występuje białko MGP (Matrix Gla Protein), które wiąże sole wapniowo-fosforanowe, dzięki czemu nie pozwala na gromadzenie ich w naczyniach. Jego funkcjonowanie jest zależne od witaminy K2 - przy jej niedoborze białko MGP jest nieaktywne i nie może hamować procesu zwapnienia tkanek miękkich, w tym naczyń.

Witamina K2 reguluje homeostazę wapnia, ułatwia mineralizację kości, hamuje zwapnienie ścian naczyń, wspiera integralność śródbłonka, bierze udział w kontroli wzrostu komórek i odnowie tkanek oraz ma działanie przeciwnowotworowe. Badania potwierdziły wpływ witaminy K2 na pewne typy nowotworów. Wykazano, że zwiększa ona szansę przeżycia pacjentów z rakiem wątroby. Mężczyźni którzy spożywają najwięcej witaminy K2 mają niższe ryzyko zaawansowanego raka prostaty i raka płuc.

Witamina K2 jest związkiem tworzonym głównie przez bakterie fermentacyjne w naturalnych kiszonkach. Najwięcej witaminy K2 MK-7 zawiera popularna w Japonii kiszona soja – natto. Witamina K2 wytwarzana jest również przez drobnoustroje jelita czczego i jelita krętego ludzi i zwierząt. Wydaje się, że właśnie ta pula menachinonów zapobiega w znacznym stopniu powstawaniu niedoborów. U dorosłych stwierdza się stany niedoboru witaminy K2 po antybiotykoterapii, która wyniszcza mikrobiotę jelitową. Obecnie większość ludzi ma dysbiozę w skutek złej diety, stosowania dużej ilości antybiotyków, leków przeciwbólowych, osłonowych i toksyn zawartych w żywności. Odbudowa mikroflory jelitowej ma zasadnicze znaczenie dla dobrej przyswajalności składników odżywczych, produkcji witamin B grupy i witaminy K2 oraz neuromediatorów w jelicie, normalnego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i dobrego stanu całego organizmu.

Super Biowapń Tiens zawiera również błonnik owsiany oraz prebiotyki - inulinę i izomalto-oligosacharydy. Składniki te bardzo korzystnie wpływają na zdrowie przewodu pokarmowego, odbudowę mikroflory jelitowej i przyswajanie substancji odżywczych. Przeciwdziałają występowaniu zapaleń i raka przewodu pokarmowego, zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, wzmacniają układ immunologiczny.
Jeszcze jednym wartościowym składnikiem preparatu jest hydrolizowany kolagen rybi typu I. Kolagen rybi ze względu na mniejsze rozmiary ciasteczek (w porównaniu do bydlęcego lub wieprzowego) charakteryzuje się najlepszą absorbcją i biodostępnością. Poza tym, kolagen rybi jest najczystszą formą kolagenu dostępnego na rynku.

Kolagen stanowi ponad 30% składu białkowego organizmu. Jest obecny niemal we wszystkich tkankach. Największe znaczenie ma kolagen typu I. To właśnie on stanowi 90% wszystkich białek kolagenowych w ludzkim ciele. Jest budulcem skóry, kości, ścięgien oraz wiązadeł. 22% masy kostnej - to kolagen i białka niekolagenowe, dla tego połączenie składników mineralnych z kolagenem jest idealne dla zapewnienia prawidłowej struktury kości.

Kolagen jest syntetyzowany w organizmie człowieka, jednak z wiekiem zdolność do syntezy tego białka maleje. Od 25 roku życia więcej kolagenu jest degradowane niż syntetyzowane. To prowadzi do zmniejszenia się ilości kolagenu w organizmie i osłabienia tkanki łącznej, co zaburza procesy regeneracji tkanek, osłabia ich strukturę oraz przyspiesza starzenie się organizmu. Na niszczenie kolagenu dodatkowo wpływają niektóre choroby oraz wzmożona aktywność fizyczna. To może objawiać się później zaburzeniami ruchu, sztywnieniem stawów, bólami kręgosłupa. Przyjmowanie naturalnego kolagenu może mieć zbawienny wpływ podczas wszelkiego rodzaju urazów, złamań, a także w przypadku osteoporozy i chorób reumatoidalnych.

Wynika z powyższego że utrzymywanie mocnych kości, elastycznych tętnic i sprawnie działającego układu odpornościowego oraz wielu innych funkcji w organizmie wiąże się z jednoznacznym spożywaniem odpowiedniej ilość dobrze przyswajalnego wapnia, witamin D3 i K2, magnezu i kolagenu. Wszystkie te składniki w najlepszej przyswajalnej formie i odpowiednich proporcjach są połączone w unikatowym produkcie Super Biowapń Tiens. Preparat został dodatkowo wzbogacony o takie bardzo wartościowe składniki jak siara, inulina czy izomalto-oligosacharydy, które jeszcze wzmacniają przyswajanie i działanie składników aktywnych. Ten produkt nowej generacji jest nieoceniony dla profilaktyki jak również leczenia schorzeń układu kostno-stawowego, sercowo-naczyniowego, odpornościowego oraz całego organizmu.

Produkt zawiera naturalne kakao, mleczko kokosowe i naturalny słodzik ze stewii, zapewniające doskonały smak, który pokochacie!

SKŁAD:

  • łatwo przyswajalny kompleks wapnia z kości cielęcych - hydroksyapatyt,
  • tlenek magnezu z soli morskiej,
  • witamina D3,
  • witamina K2 MK-7,
  • hydrolizowany kolagen rybi,
  • siara bydlęca,
  • inulina z cykorii,
  • izomalto-oligosacharydy,
  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • kakao w proszku,
  • mleczko kokosowe w proszku
  • fruktoza, glikozydy stewiowe.

DZIAŁANIE:

  • wzmacnia i regeneruje kości i stawy,
  • zapobiega osteoporozie,
  • wzmacnia zęby, zapobiega próchnicy i paradontozie,
  • odkwasza organizm, dzięki czemu zwiększa odporność i zapobiega nowotworom,
  • reguluje pracę układu immunologicznego, zmniejsza reakcje alergiczne,
  • przeciwdziała zwapnieniu naczyń krwionośnych,
  • zmniejsza kruchość naczyń,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • reguluje krzepliwość krwi,
  • reguluje pracę układu nerwowego,
  • znacznie przyspiesza regenerację złamań i urazów,
  • ma korzystne działanie na płodność i donoszenie ciąży,
  • pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich.

STOSOWANIE:

  • osteopenia, osteoporoza (dla kobiet po menopauzie zalecany razem z Kangli),
  • złamania kości, urazy,
  • choroby kości i stawów,
  • choroby kręgosłupa, dyskopatie,
  • profilaktyka paradontozy i próchnicy zębów,
  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • choroby autoimmunologiczne: RZS, toczeń, łuszczyca, itd.,
  • choroby skóry, alergie,
  • osłabienie odporności, infekcje, stany zapalne,
  • choroby serca, miażdżyca tętnic, nadciśnienie, migrena,
  • bóle, skurcze, słabość mięśni,
  • choroby układu nerwowego: choroba Parkinsona, Alzheimera, SM, neuralgie,
  • nerwica, bezsenność, zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • niedoczynność przytarczyc,
  • jako środek ogólnie wzmacniający.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie stwierdzono.

DAWKOWANIE:

1 miarkę (10 g) proszku rozpuścić w 100-150 ml ciepłej wody (ok. 40 st. C) lub wymieszać z jedzeniem – jogurtem, białym serem. Spożywać 1 raz dzienne, najkorzystniej o godz. 17.00-19.00.
Nie rozpuszczać w kawie i herbacie, nie popijać herbatą – utrudnia przyswajanie i zmniejsza działanie.


CZAS KURACJI:

W celach profilaktycznych 1-2 miesiące codziennie, po tym 1/2 miarki dziennie lub 1 miarkę co 3-4 dni.
Przy osteopenii 3-4 miesiące codziennie, po tym 1/2 miarki dziennie lub 1 miarkę co 2-3 dni.
Przy osteoporozie 4-6 miesięcy codziennie, po tym 1/2 miarki dziennie lub 1 miarkę co 2 dni.
Przy złamaniach kości – 2 miarki dziennie przez 1 miesiąc.

 

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.