szybki kontakt:   +48 664 789 438 

EKSTRAKT Z "DAKTYLI CHIŃSKICH" – zapewnia regenerację organizmu i zdrowie psychiczne

Daktyl Chiński

Preparat zawiera wyciąg z najlepszej jakości owoców głożyny odmiany Golden Silk. Głożyna pospolita (Ziziphus jujuba) to gatunek rośliny z rodziny szakłakowatych (Rhamnaceae), występujący na Bliskim Wschodzie, w Indiach, Korei, Japonii, Chinach oraz na terenie Himalajów. Jest to małe drzewo liściaste lub krzew dorastający do 8 m wysokości. Owoce w miarę procesu dojrzewania przybierają barwę czerwonobrązową lub nawet fioletowo-czarną. Wyglądem przypominają daktyle, co przyczyniło się do powstania nazw: „czerwone daktyle”, „czarne daktyle”, „chińskie daktyle”.

Głożyna pospolita (jujuba pospolita, daktyl chiński) należy do pierwszej grupy pokarmów funkcjonalnych, czyli takich, które oprócz cennych wartości odżywczych, wpływają korzystnie na stan zdrowia i samopoczucie. Owoce głożyny spożywane były przez ludzi od tysięcy lat. Roślinę uprawia się w Chinach od ponad 4000 lat. Pierwszy zapis o daktylach chińskich znajduje się w tekście poetyckim datowanym na 1046-771 r.p.n.e. W starożytnej chińskiej księdze o ziołolecznictwie Huangdi Neijing (475-221 r.p.n.e.) owoce Z.jujuba zostały uznane za jedne z pięciu najcenniejszych owoców w Chinach. W pierwszym tomie traktatu Shennong Bencao Jing (300 r.p.n.e. – 200 r.n.e.), który zawierał opisy 120 leków nie toksycznych, mających „właściwości stymulujące”, określanych jako „zioła szlachetne”,  głożyna była nazwana jednym z najważniejszych leków ziołowych, przedłużających życie, odżywiających krew, poprawiających jakość snu i funkcje układu pokarmowego. Według medycyny chińskiej, jujuba tonizuje energię życiową Qi, wzmacnia Qi śledziony, żołądka i uspokaja umysł. Pomaga przy niedoborze Qi śledziony (zaburzona praca przewodu pokarmowego). Uważano, że spożywanie choćby kilku chińskich daktyli dziennie zapewnia długowieczność. Chińskie daktyle stosowane były w sztuce kulinarnej różnych narodów. Wyrabiano z nich wino, przechowywano je w solance, marynowano. Wino z głożyny było uważane za dobroczynny napój i serwowano na dworskich przyjęciach.

Starożytna medycyna chińska wykorzystywała owoce głożyny jako środek przeciwbólowy, uspokajający oraz stosowała je do leczenia problemów żołądkowo-jelitowych, osłabienia, gorączki, zapalenia gardła i oskrzeli, niedokrwistości i nowotworów. W Japonii i północnych Chinach owoce stosowano w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby. Również w Korei używano ich jako środka łagodzącego skutki stresu. W tradycyjnej medycynie Persji łączono je z innymi ziołami w leczeniu przeziębień, grypy i kaszlu.

Coraz więcej badań w ostatnich latach potwierdziło, że głożyna wykazuje wiele ważnych właściwości biologicznych, w tym działanie przeciwutleniające, neuroprotekcyjne, krwiotwórcze, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, immunomodulujące, antyalergiczne, regulujące funkcje przewodu pokarmowego, poziom cukru, cholesterolu, kardioprotekcyjne, hepatoprotekcyjne i przeciwdziałające otyłości.

Współczesna nauka o żywieniu potwierdza, że głożyna zawiera wiele cennych składników, charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Owoce głożyny są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, wapń, selen, cynk, mangan, potas i sód.
Badania wykazały, że owoce zawierają wiele związków bioaktywnych, w tym jujubozydy, kwasy triterpenowe, flawonoidy, alkaloidy, cerebrozydy, kwasy fenolowe i polisacharydy. Zidentyfikowano 10 kwasów triterpenowych, między innymi kwas betulinowy (BA), kwas oleanolowy (OA), kwas ursolowy (UA). Kwas betulinowy ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwnowotworowe. Kwas oleanolowy wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwbólowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwalergiczne. Kwas ursolowy ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybo- i pierwotniakobójcze, przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne oraz przeciwcukrzycowe, reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego i krwionośnego, zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy krwi, stymuluje wzrost mięśni i zmniejsza ryzyko otyłości.

Wyjątkowość „daktyli chińskich” polega również na tym, że zawierają one duże ilości cyklicznych nukleotydów (cAMP i cGMP). Cykliczne nukleotydy należą do podstawowych przekaźników II rzędu, odpowiadających za wewnątrzkomórkowe działanie hormonów, neurotransmisję oraz odgrywających ważną rolę w regulacji procesów widzenia, homeostazy wapnia, agregacji płytek krwi, pracy serca, przebudowy kości, metabolizmu tłuszczów i aktywności kanałów jonowych w błonach komórkowych.

Tradycyjna medycyna krajów Wschodu rekomenduje stosowanie owoców głożyny w celu wsparcia ogólnego zdrowia całego organizmu, podkreślając ich znaczenie dla ośrodkowego układu nerwowego. Szeroko stosowano je m. in. w walce z bezsennością. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że jest to jak najbardziej zasadne. Wykazano, że występujący w nich związek z grupy alkaloidów, sanjoinina A, stymuluje neuroprzekaźnictwo GABA-ergiczne, którego zaburzenia występują często w przebiegu depresji oraz zaburzeń lękowych. Działanie to było porównywalne do diazepamu i buspironu (leki uspakajające, przeciwlękowe).  Oprócz tego, roślina wykazuje także inne mechanizmy działania. Udowodniono, że przyspiesza zasypianie oraz wydłuża sen, szczególnie silnie wpływając na fazę REM.

W różnych badaniach udowodniono działanie neuroprotekcyjne – chroniące neurony przed uszkodzeniem i śmiercią. Neuroprotekcyjne właściwości ekstraktu z głożyny badano u myszoskoczków w warunkach niedokrwienia. Neurony w hipokampie 4 dni po niedokrwieniu były bardziej obfite w grupie leczonej ekstraktem z głożyny niż w grupie kontrolnej. Dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) i neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego były wyższe, a ilość 4-hydroksynonenalu - markera peroksydacji lipidów - była znacznie niższa w grupie leczonej ekstraktem z głożyny niż w grupie kontrolnej.

Badanie z udziałem osób po udarze pokazało, że doustne przyjmowanie ekstraktu z tej rośliny przez okres 10 dni znacząco zmniejszyło uszkodzenia mózgu wywołane czasowym niedokrwieniem.

Ekstrakty wodne głożyny wykazały najwyższy efekt ochrony komórek przed śmiercią komórkową, indukowaną przez silny utleniacz wodoronadtlenek tertbutylu (tBHP). Inne badanie pokazało, iż spinozyna i jujubozydy są w stanie przeciwdziałać spadkowi zdolności poznawczych wskutek szkodliwego działania alkoholu etylowego na komórki mózgu. Kolejne badanie sprawdzało wpływ związków aktywnych zawartych w głożynie na neurotoksyczne działanie beta-amyloidu. Ich zastosowanie pozwoliło znacząco zmniejszyć śmiertelność neuronów, indukowaną przez ten peptyd. Według najpopularniejszej teorii, właśnie patologiczne odkładanie się w tkance mózgowej złogów białka β-amyloidu (Aβ) jest główną przyczyną powstawania neurodegeneracyjnej choroby Alzheimera. W patofizjologii zaburzeń neurodegeneracyjnych obserwuje się również obniżony poziom czynników neurotroficznych, co skutkuje nieprawidłowym rozwojem, przetrwaniem i funkcjonalnością komórek neuronalnych.

Wcześniej uważano, że tkanka nerwowa nie regeneruje się. Obecnie jest udowodnione, że przy chorobach neurodegeneracyjnych można zaobserwować różne typy neurogenezy.  Oznacza to, że może ona być mechanizmem kompensacyjnym w procesach neurodegeneracyjnych. Zatem stymulacja neurogenezy może być sposobem zapobiegania tym chorobom i ich leczenia. Neurogeneza to dobrze zorganizowany proces składający się z różnicowania neuronów, tworzenia synaps i proliferacji komórek.

Do tej pory nie ma skutecznych leków na choroby neurodegeneracyjne i zastosowanie czynnika neurotroficznego jest uważane za jedną z obiecujących metod terapeutycznych. Trudno jest jednak dostarczyć do mózgu neurotrofinę - czynnik wzrostu nerwów (NGF), ponieważ duże białka nie przechodzą przez barierę krew-mózg. Dlatego trwają badania nad substancjami stymulującymi produkcję czynników neurotroficznych w mózgu. Stwierdzono, że podanie ekstraktu wodnego z głożyny, zawierającego cAMP, cGMP, jujubozydy i flawonoidy, zwiększa ekspresję czynników neurotroficznych oraz stymuluje różnicowanie neuronów z niewyspecjalizowanych komórek macierzystych.

Opisano również przeciwpadaczkowe właściwości ekstraktów z głożyny, stosowanych u szczurów. Podawanie wodno-alkoholowego ekstraktu z głożyny dało do 100% ochrony przed eksperymentalnymi modelami napadów padaczki, prowokowanych lekami antydepresyjnymi, wywołującymi drgawki, lub elektrowstrząsem. Ponadto stres indukowany przez te czynniki i spadek aktywności cholinesterazy zostały odwrócone przez głożynę, prowadząc do znacznej poprawy pamięci i uczenia się.

Z wielu przeprowadzonych badań wynika, że preparaty z głożyny chronią tkankę nerwową i mózg przed szkodliwym działaniem niedotlenienia, wolnych rodników, toksyn, alkoholu, β-amyloidu, stymulują ekspresję czynników neurotroficznych, regenerację neuronów, poprawiają neurotransmisję, a tym samym osłabione funkcje poznawcze, pamięć i zdolność uczenia się, działają uspokajająco, antydepresyjnie, poprawiają zasypianie i jakość snu oraz zapobiegają atakom padaczki. Odkrycia te pokazują, że preparaty z głożyny są skuteczne w zapobieganiu i / lub leczeniu chorób neurologicznych, nie wywołując przy tym efektów ubocznych, a działając pozytywnie na cały organizm.

Daktyle chińskie tradycyjnie były stosowane przy niedokrwistości do „odżywiania krwi”. Zbadano wpływ głożyny na stymulację funkcji krwiotwórczej poprzez zwiększenie wydzielania erytropoetyny. Jest to hormon wpływający na komórki macierzyste szpiku kostnego, stymulujący wytwarzanie erytrocytów i wzrost poziomu hemoglobiny. Podanie ekstraktu wodnego z głożyny zwiększało ekspresję erytropoetyny do około 100% w zależności od stężenia. W innym badaniu stwierdzono wzrost liczby czerwonych i białych krwinek po 4-tygodniowym stosowaniu ekstraktu z głożyny. Badania pokazują korzystne działanie głożyny na śpik kostny i hormony, regulujące produkcję krwinek. Poza tym, daktyle chińskie zawierają dużo żelaza i witamin B grupy, niezbędnych do wytwarzania czerwonych krwinek.

Od dawna znane były również efekty przeciwnowotworowe daktyli chińskich. W ostatnich latach zostały opublikowane badania pokazujące, że  ekstrakty z głożyny lub kwas betulinowy, wyizolowany z owoców głożyny, hamują proliferację komórek w sposób zależny od stężenia, zatrzymując cykl komórkowy w fazie G2/M i indukując apoptozę (śmierć) komórek raka wątroby, sutka, szyjki macicy, krtani, ostrej białaczki limfoblastycznej T oraz czerniaka, nie wpływając na żywotność zdrowych komórek.

Wyniki badań udowodniły, że ekstrakt z Ziziphus jujuba wykazuje właściwości immunomodulacyjne – to znaczy, wzmacnia odporność oraz czynności samonaprawcze organizmu, kiedy są osłabione, natomiast przy nadmiernej reakcji immunologicznej – osłabia je. Działanie to pozwala zmniejszyć stan zapalny zarówno występujący w postaci ostrej, jak i przewlekłej. Obserwowano obniżenie stężenia białka C-reaktywnego po zastosowaniu ekstraktu z daktyli chińskich. Kilka badań donosi, że głożyna ma działanie stymulujące układ odpornościowy, głównie ze względu na zawartość polisacharydów. Badania pokazały również aktywność antyalergiczną i przeciwanafilaktyczną ekstraktu z głożyny w przypadku alergii i astmy. Wyciągi z głożyny mają działania antykomplementarne, np. hamuje aktywność hemolityczną ludzkiej surowicy przeciwko erytrocytom. Odkrycie to jest szczególnie ważne dla chorych z niedokrwistością autoimmunohemolityczną, kiedy organizm produkuje przeciwciała przeciw własnym erytrocytom. Występuje to w niektórych zaburzeniach autoimmunologicznych (np. toczeń rumieniowaty), w chorobach, takich jak przewlekła białaczka limfocytowa oraz w zakażeniach, np. Mycoplasma pneumoniae lub w mononukleozie. Czasami, u niektórych osób anemia hemolityczna może wystąpić z powodu podawania niektórych leków, np. penicyliny.

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne głożyny są korzystne dla ochrony serca i układu sercowo-naczyniowego. Głożyna chroni mięsień serca przed stresem oksydacyjnym przy dużych obciążeniach fizycznych, np. treningach.

U osób  z nadciśnieniem ekstrakt z głożyny, zawierający duże ilości cAMP, działa regenerująco na śródbłonek naczyń krwionośnych i poprawia produkcję tlenku azotu (NO), rozszerzającego naczynia krwionośne.

Udowodniono, że ekstrakt z Ziziphus jujuba pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi. Obniżane jest szczególnie stężenie niskocząsteczkowej frakcji cholesterolu (LDL), natomiast stężenie frakcji wysokocząsteczkowej (HDL) wzrasta.

Korzystnie wpływa również na regulację poziomu glukozy we krwi i wrażliwość na insulinę. Głożyna może być skuteczną naturalną terapią, chroniącą przed cukrzycą i innymi zaburzeniami związanymi z podwyższonym poziomem cukru we krwi, takimi jak zespół metaboliczny. Badania wykazały również, że głożyna przeciwdziała otyłości, hamując gromadzenie się tłuszczu w komórkach tłuszczowych - adipocytach.

Daktyle chińskie są tradycyjnie stosowane w leczeniu zapalenia wątroby w Japonii i północnych Chinach. Współczesne badania wykazały hepatoprotekcyjne działanie ekstraktów z głożyny w przypadku uszkodzeń wątroby, wywołanych hepatotoksycznymi związkami chemicznymi lub stresem oksydacyjnym. Poziomy biomarkerów aminotransferazy alaninowej (ALT) i aminotransferazy asparaginianowej (AST) oraz dehydrogenazy mleczanowej w surowicy znacząco zmniejszyły się po podaniu ekstraktów z głożyny. Ponadto podawanie ekstraktu hamowało peroksydację lipidów i zwiększało aktywność endogennych enzymów przeciwutleniających. Hepatoprotekcyjne działanie głożyny przy stłuszczeniu wątroby zostało również potwierdzone badaniami histopatologicznymi.

Daktyle chińskie mają korzystny wpływ na wytrzymałość i siłę mięśni. Owoc głożyny dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii dla regeneracji mięśni oraz pomaga w odzyskaniu sił fizycznych. Jest to suplement wskazany dla osób aktywnie uprawiających sport. Owoce głożyny są stosowane przez sportowców w Chinach i Korei, ponieważ działają wzmacniająco, zwiększają energię, wytrzymałość i siłę mięśni, stymulują produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu dostarczą więcej tlenu podczas wysiłku. Wyjątkowym składnikiem ekstraktu z daktyli chińskich jest cykliczny adenozynomonofosforan (cAMP), który przyspiesza przekazywanie impulsów nerwowych do mięśni oraz niezbędny jest do oddziaływania hormonów na komórki i narządy.

Jest to również suplement o właściwościach odmładzających. Antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach głożyny posiadają właściwości wspomagające proces oczyszczania skóry i odmładzania komórek.

Ekstrakt z Daktyli Chińskich to odżywczy i zdrowy suplement diety, zwiększający siły witalne i zdolności regeneracyjne organizmu, pomagający w utrzymaniu równowagi psychicznej i fizycznej oraz długowieczności.

Ekstrakt z Chińskich Daktyli TIENS jest produkowany z najlepszej jakości głożyny odmiany Golden Silk (Złoty Jedwab). Bioaktywne składniki owoców zostają w całości zachowane, dzięki wykorzystaniu wyników najnowszych badań naukowych oraz opatentowanych technologii.

DZIAŁANIE:

  • pomaga zwalczać zmęczenie, wzmacnia i zwiększa energię,
  • reguluje układ nerwowy, działa antydepresyjnie i przeciwlękowo,
  • ochrania i regeneruje tkankę nerwową,
  • wspiera neurotransmisję,
  • przeciwdziała atakom padaczki,
  • poprawia pamięć i zdolność uczenia się,
  • przyspiesza zasypianie, poprawia jakość snu,
  • stymuluje produkcję czerwonych krwinek, podwyższa poziom hemoglobiny,
  • wzmacnia układ odpornościowy, stymuluje produkcję białych krwinek,
  • reguluje funkcje układu immunologicznego,
  • działa przeciwalergicznie i przeciwanafilaktyczne,
  • hamuje rozmnażanie komórek rakowych, stymuluje ich śmierć,
  • chroni przed stresem oksydacyjnym,
  • poprawia pracę i dotlenienie mięśnia serca,
  • normalizuje poziom trójglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi,
  • ochrania i wspomaga funkcje wątroby,
  • przeciwdziała otyłości,
  • wspomaga odmładzanie komórek.

STOSOWANIE:

  • zmęczenie, osłabienie, okres rekonwalescencji po chorobach,
  • depresja, lęki, nerwice, bezsenność,
  • choroby układu nerwowego: Alzheimera, Parkinsona, SM, padaczka,
  • po udarach, wylewach,
  • fibromialgia,
  • zaburzenia pamięci, koncentracji,
  • anemia, w tym autoimmunohemolityczna,
  • osłabiona odporność, skłonność do przeziębień,
  • alergia, astma,
  • profilaktyka nowotworów, wspomaganie leczenia,
  • zaburzenie funkcji wątroby i układu pokarmowego,
  • podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu i cukru we krwi,
  • zespół metaboliczny,
  • profilaktyka choroby wieńcowej, zawałów,
  • dla sportowców do poprawy wyników, regeneracji po wysiłku,
  • dla osób starszych do poprawy kondycji, spowolnienia procesów starzenia.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie stwierdzono. 

DAWKOWANIE:

Zawartość 1 butelki rozpuścić w ciepłej wodzie i spożywać raz dziennie, najlepiej przed snem przez 2-4 tygodnie.
Po tym stosować 1 butelkę co 2-3 dni lub po 0,5 butelki dziennie.

 

CZAS KURACJI:

W zależności od schorzenia 2-4 miesiące.
W celach profilaktycznych lub jako odżywkę można stosować ciągle.

 

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.

 

Wyniki badań świadczą o tym, że ekstrakt z owoców głożyny ma właściwości przeciwdepresyjne i przeciwlękowe. Wykazano, że występujący w nich związek z grupy alkaloidów, sanjoinina A, stymuluje neuroprzekaźnictwo GABA-ergiczne, którego zaburzenia występują często w przebiegu depresji oraz zaburzeń lękowych. Podawanie zwierzętom tej substancji znacznie zwiększyło ekspresję podjednostek alfa i gamma receptorów GABA-A, a także nasiliło napływ anionów chlorkowych do wnętrza komórek ziarnistych móżdżku. Podniesiony został też poziom dekarboksylazy kwasu glutaminowego (GAD) - enzymu, który katalizuje reakcję przekształcania glutaminianu do GABA. Efekt działania sanjoniny A porównywalny był do diazepamu i buspironu. Tę samą sferę neurogospodarki wspiera inny związek występujący w Ziziphus jujuba, jujubozyd A.

Oprócz wpływu na neuroprzekaźnictwo GABA-ergiczne, roślina ta wykazuje także inne mechanizmy działania. Udowodniono, że przyspiesza ona zasypianie oraz przedłuża sen, szczególnie silnie wpływając na fazę REM. Za efekt ten odpowiadają prawdopodobnie jujubozydy. Jujubozyd A działa hamująco na szlak sygnałowy indukowany przez glutaminian i hamuje wzrost poziomu jonów wapnia wewnątrz neuronów. Testy in vitro prowadzone z wykorzystaniem mieszaniny owoców jujuba i kory magnolii lekarskiej (Magnolia officinalis) wykazały, że ich nasenne działanie może wiązać się także z oddziaływaniem na inne sfery neurogospodarki. Zaobserwowano efekt antagonistyczny wobec transportera i receptorów dopaminy oraz wobec receptorów serotoniny 5-HT1B i 5-HT6.

Ekstrakty z głożyny odgrywały ochronną rolę w komórkach guza chromochłonnego szczura PC12 w powszechnie stosowanym modelu do oceny efektów neuroprotekcyjnych przeciwko cytotoksyczności indukowanej wodoronadtlenkiem tertbutylu (tBHP), stymulując czynniki transkrypcyjne elementu odpowiedzi antyoksydacyjnej. Ekstrakty wodne, zawierające duże ilości cyklicznych nukleotydów (cGMP i cAMP) i polisacharydy, wykazały najwyższy efekt ochrony komórek przed śmiercią komórkową, indukowaną przez tBHP. W innym badaniu wykazano, iż spinozyna i jujubozydy są w stanie przeciwdziałać spadkowi zdolności poznawczych wskutek szkodliwego działania etanolu na komórki mózgu. Kolejne badanie sprawdzało wpływ związków aktywnych zawartych w głożynie na neurotoksyczne działanie beta-amyloidu. Ich zastosowanie pozwoliło znacząco zmniejszyć śmiertelność neuronów indukowaną przez ten peptyd.

Korzystny działanie głożyny na stan mózgu pokazuje jej wpływ na różnicowanie neuronalne komórek PC12. Stwierdzono, że podanie ekstraktu wodnego z głożyny, zawierającego zasady nukleinowe, cGMP i cAMP i flawonoidy, indukuje wzrost neurytów komórek PC12. Ponadto wykazano proliferację neurofilamentów (NF) - białek cytoszkieletowych, specyficznych dla komórek nerwowych - o około 150% w komórkach, potraktowanych głożyną. Po 72 godzinach indukowane zróżnicowane komórki stanowiły około 25% wszystkich komórek w kulturach. Wyniki pokazały, że aplikacja ekstraktu wodnego jujuby w hodowanych komórkach PC12 może w zależności od dawki stymulować ekspresję NF68, NF160 i NF200.

Chen i wsp. badali ekspresję czynników neurotroficznych i enzymów przeciwutleniających w hodowanych astrocytach traktowanych ekstraktem wodnym z głożyny. Podawanie ekstraktu z głożyny przez 24 godziny znacząco zwiększało ekspresję mRNA, czynnika wzrostu nerwów, czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego i czynnika neurotroficznego pochodzącego z linii komórek glejowych w sposób zależny od stężenia. Ponadto, traktowanie ekstraktem wodnym z głożyny indukowało ekspresję mRNA kilku ważnych enzymów antyoksydacyjnych w sposób zależny od stężenia.

Zaburzenia pamięci w chorobie Alzheimera są związane z korowym niedoborem cholinergicznym i utratą neuronów cholinergicznych jądra podstawnego Meynerta (NBM). Standaryzowane podawanie ekstraktu wodno-alkoholowego z głożyny miało naprawczy wpływ na pamięć i zaburzenia behawioralne wywołane przez uszkodzenia NBM u szczurów, przez aktywację acetylotransferazy choliny i może mieć korzystny wpływ w leczeniu pacjentów z chorobami Alzheimera i Parkinsona.

Jeszcze jednym wartym uwagi specyficznym czynnikiem transkrypcyjnym jest białko CREB (ang. cAMP response element-binding protein), które ulega aktywacji przy podwyższonym stężeniu cAMP bądź jonów wapnia w komórce. Aktywny czynnik łączy się następnie z białkiem wiążącym (CBP, ang. CREB-binding protein) w obrębie promotora i reguluje transkrypcję podległych mu genów. Białko CREB ulega ekspresji w wielu różnych typach komórek i odpowiada za ich podstawowe czynności życiowe, takie jak wzrost czy rozmnażanie, jednakże najważniejszą z punktu widzenia współczesnej medycyny cechą jest zaangażowanie w procesy tworzenia i utrzymywania pamięci długotrwałej, zachodzące wewnątrz neuronów. Wieloletnie eksperymenty na ssakach wykazały znaczny wpływ białka CREB na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. U osobników z chorobą Alzheimera wykryto obniżony poziom ekspresji genów zależnych od CREB, jak również ekspresji samego czynnika. Dla tego naukowcy już mówią o zastosowaniu aktywatorów białka CREB jako leków w chorobach neurodegeneracyjnych. Oprócz leczenia choroby Alzheimera i Pląsawicy Huntingtona, padają stwierdzenia o tym, że zaburzenia w pracy czynnika CREB mogą mieć związek z procesem nowotworzenia komórek. Według badań, zastosowanie ekstraktów z owoców głożyny, bogatych w cAMP, zwiększa aktywność białka CREB i ekspresję genów, poprawiając pamięć.

Pahuja i wsp. opisali przeciwpadaczkowe właściwości ekstraktów z głożyny, stosowanych u szczurów. Podawanie wodno-alkoholowego ekstraktu z głożyny, zawierającego spinozynę i jujubozydy jako główne składniki, spowodowało do 100% ochrony przed eksperymentalnymi modelami napadów padaczki u szczurów prowokowanych pentylenotetrazolem (PTZ) lub maksymalnym elektrowstrząsiem (MES). Ponadto stres indukowany przez PTZ (lub MES) i spadek aktywności cholinesterazy zostały znacznie odwrócone przez głożynę, prowadząc do znacznej poprawy pamięci i uczenia się.

Zbadano wpływ głożyny na stymulację funkcji krwiotwórczej, oceniając ekspresję erytropoetyny w hodowanych ludzkich komórkach raka wątrobowokomórkowego Hep3B. Podanie ekstraktu wodnego z głożyny stymulowało ekspresję erytropoetyny w sposób zależny od stężenia i do około 100% wzrostu. Ponadto ekstrakt wodny z głożyny indukował aktywność transkrypcyjną regulatora dla ekspresji erytropoetyny w komórkach Hep3B transfekowanych plazmidem zawierającym element odpowiedzi hipoksji.

W 2019 r analizowano wpływ ekstraktu z Ziziphus jujuba oraz jego frakcji octanu etylu (EA) i wodnej (AQ) na parametry biochemiczne i hematologiczne. Ekstrakty podawano szczurom przez 4 tygodnie. Wyniki pokazały, że poziom glukozy we krwi, cholesterolu i trójglicerydów we wszystkich leczonych grupach, szczególnie w grupach AQ, znacznie spadł w porównaniu z grupą kontrolną. Ponadto liczba czerwonych krwinek i białych krwinek w leczeniu szczurów ekstraktem z głożyny i jego frakcją AQ znacznie wzrosła, podczas gdy liczba płytek krwi spadła.

Huang i in. badali aktywność przeciwnowotworową jujuby w ludzkich komórkach wątrobiaka (HepG2) i stwierdzili, że ekstrakty z głożyny zmniejszają żywotność komórek. Wywołują zależny od stężenia wpływ na apoptozę, zatrzymanie G1 przy niskim stężeniu (100 μg mL-1) i zatrzymanie G2/M przy wyższym stężeniu (200 μg mL-1). Stwierdzono, że indukcja apoptozy jest mechanizmem, dzięki któremu ekstrakty z głożyny wywierają działanie przeciwnowotworowe w różnych liniach ludzkich komórek nowotworowych, w tym w liniach komórkowych HEp-2 (nabłonka raka krtani), HeLa (raka szyjki macicy) i Jurkat (ludzkiej ostrej białaczki limfoblastycznej T).

Badano także hamujące działanie ekstraktów głożyny na raka piersi. Frakcje ZE2 i ZE4, zawierające kwasy triterpenowe, miały najsilniejsze działanie antyproliferacyjne na MCF-7 receptora estrogenowego alfa (ERα) ludzkich komórek raka piersi. Ponadto, ZE2 i ZE4 indukowały apoptozę w obu liniach komórkowych i nie wpływały na żywotność zarówno normalnych ludzkich fibroblastów BJ1-hTERT,  jak i komórek niezłośliwych nabłonka piersi MCF-10A. Znana była już kluczowa rola niektórych kwasów triterpenowych, obecnych w głożynie, w indukowaniu cytotoksyczności w kilku liniach komórek nowotworowych. Niedawno wykazano, że proliferacja komórek HepG2 (raka wątroby) i MCF-7 (raka sutka) była silnie hamowana po podaniu kwasów triterpenowych wyizolowanych z głożyny. Kwas betulinowy, wyizolowany z owoców głożyny, w połączeniu z β-cyklodekstryną (β-CD) w celu poprawy jego rozpuszczalności, był badany pod kątem jego działania antyproliferacyjnego i apoptotycznego na komórki MCF-7. Stwierdzono, że kompleks hamuje proliferację komórek w sposób zależny od stężenia, zatrzymując cykl komórkowy w fazie G2/M i indukując apoptozę poprzez szlak transdukcji mitochondriów. Udowodniono, że dwie frakcje polisacharydowe, wyizolowane z głożyny, hamują proliferację komórek czerniaka w sposób zależny od stężenia i indukują zatrzymanie w fazie G2/M, prowadząc do utworzenia ciała apoptotycznego i do zwiększenia aktywności kaspazy- 3 i kaspazy-9. Ekstrakty głożyny z ośmiu różnych stadiów wzrostu hamowały wzrost komórek raka szyjki macicy HeLa w sposób zależny od stężenia.

Działanie przeciwnowotworowe głożyna zawdzięcza w dużej mierze kwasom triterpenowym, które zawiera. Badania aktywności kwasu betulinowego wykazały, że działa on selektywnie na komórki czerniaka ludzkiego (melanoma), przy równoczesnym braku wpływu na zdrowe komórki. 

Późniejsze badania wykazały, że jest on również skuteczny w leczeniu nowotworów neuroektodermalnych (neuroblastoma, glioblastoma, medulloblastoma) oraz innych nowotworach złośliwych – m.in. głowy, szyi, okrężnicy, płuca, prostaty, nerki, jajnika, białaczkach i raka wątrobowokomórkowego. Udowodniono również skuteczność kwasu betulinowego w stosunku do linii nowotworów, które wykształciły lekooporność na standardowo stosowane cytostatyki. Udowodniono również, że stosowanie kwasu betulinowego w połączeniu ze standardowymi cytostatykami (doxorubicyną, etopozydem, cisplatyna, paklitakselem lub actinomycyną D) zwiększa efektywność terapii, co może być wykorzystane w politerapii nowotworów.

Udowodniono, że kwas oleanolowy hamuje rozwój nowotworów poprzez wpływ na różne procesy związane z cyklem życiowym komórek, jak naprawa DNA, podziały komórek i ich samobójcza śmierć.

Badania wykazały, że kwas ursolowy może hamować proliferację różnych typów komórek nowotworowych. Naukowcy zaobserwowali, że działa poprzez hamowanie szlaku aktywacji STAT3. Zaobserwowano również wywoływanie apoptozy i zmniejszenie proliferacji komórek rakowych, a także inne korzyści. Inne zalety kwasu ursolowego to osłabienie komórek białaczki. W badaniach na myszach wykazano, że kwas stymuluje wzrost mięśni, zapewnia działanie kardioprotekcyjne i zmniejsza ryzyko otyłości.

Wyniki badań z wykorzystaniem zwierzęcych modeli stanu zapalnego udowodniły, że ekstrakt z Ziziphus jujuba wykazuje właściwości immunomodulacyjne i pozwala zmniejszyć stan zapalny zarówno występujący w postaci ostrej, jak i przewlekłej. Kilka badań donosi, że głożyna ma działanie stymulujące układ odpornościowy, głównie ze względu na zawartość polisacharydów. Pektyna (Ju-B-2), ekstrahowana z głożyny, indukowała zależną od stężenia proliferację komórek śledziony. Frakcje polisacharydowe ekstrahowane z Z. jujuba stymuluje proliferację splenocytów i makrofagów otrzewnowych. Wykazano, że ekstrakty wodne z głożyny, zawierające nukleozasady, cykliczne nukleozydy i flawonoidy, wywierają podwójne właściwości modulujące odporność poprzez regulację ekspresji cytokin prozapalnych w makrofagach. W normalnych warunkach ekspresja mRNA interleukiny (IL) -1β, IL-6 i TNF-α była zwiększona po 24 godzinach traktowania ekstraktem z głożyny w hodowanych makrofagach RAW 264. Przeciwnie, nadekspresja IL-1β i IL-6 w makrofagach stymulowanych lipopolisacharydami (LPS) została zniesiona po podaniu ekstraktu wodnego z głożyny, zarówno na poziomie mRNA, jak i białka.

Stwierdzono, że wodno-alkoholowy ekstrakt z głożyny ma działanie przeciwzapalne zarówno w ostrych, jak i przewlekłych modelach zapalenia u szczurów. Ekstrakt z głożyny indukował zależne od dawki zmniejszenie obrzęku, wywołanego przez podeszwowe podawanie karageniny w tylną łapę szczura. Co więcej, ekstrakt z głożyny istotnie zmniejszał powstawanie tkanki ziarniakowej i poziom azotynów / azotanów indukowany przez implantację międzyzębową sterylnego granulatu bawełny.

Naik i wsp. ocenili aktywność antyalergiczną i przeciwanafilaktyczną etanolowego ekstraktu z głożyny w modelach zwierzęcych astmy i alergii. Eozynofilia wywołana mlekiem i degranulacja krezkowych komórek tucznych została znacząco powstrzymana po zastosowaniu ekstraktu z głożyny. Ponadto ekstrakt hamował acetylocholinę, jak również indukowany histaminą skurcz łańcucha tchawicy i indukowany antygenem skurcz uczulonego jelita krętego świnki morskiej (test hamowania Shultza-Dale'a). Wykazywał także aktywność wymiatającą wolne rodniki (in vitro). Obserwowane działanie antyalergiczne i przeciwanafilaktyczne ekstraktu Z. jujuba może być w dużej mierze poprzez stabilizację komórek tucznych przez saponiny steroidowe i flawonoidy.

Wyniki badań z wykorzystaniem modeli zwierzęcych pozwoliły udowodnić, że ekstrakt z Ziziphus jujuba pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi. Obniżane jest szczególnie stężenie niskocząsteczkowej frakcji cholesterolu (LDL), natomiast stężenie frakcji wysokocząsteczkowej (HDL) wzrasta. Korzystny efekt obserwowany był również w przypadku poziomu glukozy we krwi i wrażliwości na insulinę. Zostało to potwierdzone w badaniu klinicznym. Uczestniczący w nim ochotnicy w wieku 12-18 lat cierpieli z powodu otyłości i dyslipidemii. Trzy razy dziennie przyjmowali oni sproszkowane owoce jujuba w ilości 5 g. Po miesiącu suplementacji badania kontrolne wykazały, że nastąpił u nich znaczny spadek cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL.

Fujiwara i wsp. stwierdzili, że triterpeny z jujuby były w stanie hamować tworzenie komórek piankowatych, indukowanych przez acetylowane LDL w ludzkich makrofagach. Wśród badanych związków stwierdzono, że najbardziej aktywne są kwasy triterpenowe, w tym kwasy oleinowy i pomolowy.

Sun i Jiang badali wpływ ekstraktu jujuby na oksydacyjne uszkodzenia mięśnia serca wyczerpanych szczurów treningowych. Wyniki pokazały, że ekstrakt z jujuby był w stanie zahamować peroksydację lipidów w ekspresji serca i Bax, zwiększyć aktywność enzymów antyoksydacyjnych i ekspresję Bcl-2, poprawiając w ten sposób funkcje serca.

Właściwości hepatoprotekcyjne ekstraktu etanolowego jujube (FZJ) na uszkodzenie wątroby wywołane tetrachlorkiem węgla (CCl4) badano u samców myszy ICR8. Dwa biomarkery uszkodzenia wątroby we krwi, a mianowicie ALT i AST okazały się znacznie niższe po podaniu FZJ. Ponadto podawanie FZJ hamowało peroksydację lipidów i zwiększało aktywność endogennych enzymów przeciwutleniających. Wang i wsp. badali wpływ heteropolisacharydów jujube (ZSP), zawierających L-arabinozę jako główną jednostkę monosacharydową, na indukowany przez CCl4 stres oksydacyjny wątroby u myszy. Aktywność ALT, AST i dehydrogenazy mleczanowej w surowicy były znacząco zmniejszone po podaniu ZSP. Ponadto myszy traktowane ZSP wykazywały lepszy profil wskaźnika hepatosomatycznego i układu antyoksydacyjnego przy normalnej aktywności peroksydazy glutationowej i SOD w wątrobie. Zhao i wsp. badali wpływ polisacharydów jujube (ZSPs) na insulinooporność indukowaną fruktozą i dyslipidemię u myszy. Stężenia glukozy, insuliny i dyslipidemii w surowicy po podaniu roztworu fruktozy zwiększone o 20% znacznie zmniejszyły się po podaniu ZSPs. Hepatoprotekcyjne działanie ZSP na stłuszczenie wątroby zostało również potwierdzone badaniami histopatologicznymi. Odkrycia te wskazują, że polisacharydy jujube mogą łagodzić insulinoopornosć i dyslipidemię.

Wykazano, że ekstrakty z głożyny zmniejszają adipogenezę w preadiocytach 3T3-L1. Akumulacja lipidów i aktywność dehydrogenazy glicerol-3-fosforanowej były tłumione po podaniu ekstraktów z głożyny, podczas gdy żywotność komórek nie uległa zmianie. Główne efekty hamujące uzyskano w przypadku frakcji chloroformowej, która była w stanie obniżyć ekspresję kluczowych adipogennych czynników transkrypcyjnych. 

 

Piśmiennictwo:

Hanabusa K., Cyong J., Takahashi M. High-level of cyclic AMP in the jujube plum. Planta Medica, 1981;42, no.08: 380-384.

Guo S, Duan J et al. Triterpenoid acids from Ziziphus jujuba. Chemistry of Natural Compounds. 2011; 47(1):138-9.

Xue Z.P., Feng W.H. et al. Antioxidant activity and total phenolic contents in peel and pulp of Chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruits. Journal of  Food Biochemistry. 2009, 33, no.5: 613-629.

Chang S.C., Hsu B. et al. Structural characterization of polysaccharides from Zizyphus jujuba and evaluation of antioxidant activity. Int  J  Biol  Macromol. 2010. 47, 445−453.

Guo S.,  Duan  J. A. et al. Characterization of nucleosides and nucleobases in fruits of Ziziphus jujuba by UPLC-DAD-MS. J Agri  Food Chem. 2010. 58, 10774−10780.

Pfeifer A., Kilić A., Hoffmann L.S. Regulation of metabolism by cGMP. Pharmacol Ther. 2013; 140: 81-91.

Jiang J. G., Huang X. J. et al. Comparison of the sedative and hypnotic effects of flavonoids, saponins, and poly saccharides extracted from Semen Ziziphus Jujube. Nat  Prod  Res. 2007. 21, 310−320.

Chen J., Yan A.L. et al. A chemically standardized extract of Ziziphus jujuba fruit (jujube) stimulates expressions of neurotrophic factors and anti-oxidant enzymes in cultured astrocytes. Phytother Res. 2014; 28: 1727-1730.

Han H. et al. Anxiolytic-like effects of sanjoinine A isolated from Zizyphi Spinosi Semen: possible involvement of GABAergic transmission. Pharmacol Biochem Behav. 2009.

Wang X., Ma G. et al. Inffuence of Jujuboside A in evoking communication changes between the small intestines and brain tissues of rats and the GABAa and GABAb receptor transcription levels of hippocampal neurons.  Journal of Ethnopharmacology. 2015. 159: 215-223.

Yoo K.Y., H. Li et al. Zizyphus attenuates ischemic damage in the gerbil hippocampus via its antioxidant effect. J Med Food. 2010, 13: 557-563.

Jianping Chen,  Xiaoyan Liu et al. A Review of Dietary Ziziphus jujuba Fruit (Jujube): Developing Health Food Supplements for Brain Protection. Evid Based Complement Alternat Med. 2017; 3019568.

Ravni A., Vaudry D. et al. A cAMP-dependent, protein kinase A-independent signaling pathway mediating neuritogenesis through Egr1 in PC12 cells. Mol  Pharmacol. 2008. 73, 1688−1708.

 

  1. Zare-Zardini, B. Tolueinia et al. Antioxidant and cholinesterase inhibitory activity of a new peptide from Ziziphus jujuba fruits. American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias. 2013. 28,no.7: 702-709.

 

  1. Liu, X. Zhao, B. Liu et al. Jujuboside A, a neuroprotective agent from Semen Ziziphi Spinosae ameliorates behavioral disorders of the dementia mouse model induced by A?1−42. European Journal of Pharmacology. 2014. 738: 206-213.

 

  1. Zhang, L. Qiao et al. Hplc-ESI-MS/MS analysis of the water soluble extract from Ziziphi Spinosae Semen and its ameliorating effect of learning and memory performance in mice. Pharmacognosy Magazine. 2014. 10,no.40: 509516.

 

  1. P. Chen, M. Maiwulanjiang et al. A standardized extract of the fruit of Ziziphus jujuba (Jujube) induces neuronal differentiation of cultured PC12 cells: a signaling mediated by protein kinase A. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. 62,no.8:1890–1897.

 

Pahuja, M., J. Mehla et al. Hydroalcoholic extract of Zizyphus jujuba ameliorates seizures, oxidative stress and cognitive impairment in experimental models of epilepsy in rats. Epilepsy Behav. 2011. 21: 356-363.

Jianping Chen, Candy T. et al. The Extract of Ziziphus jujuba Fruit (Jujube) Induces Expression of Erythropoietin Via Hypoxia-Inducible Factor-1α in Cultured Hep3B Cells. Planta Med. 2014; 80(17): 1622-1627.

Mohebbati R, Kamkar-Del Y et al. Effect of ethyl acetate and aqueous fractions of Ziziphus jujuba extract on biochemical and hematological parameters in rat. Journal of Reports in Pharmaceutical Sciences. 2019; 8: 224-228.

Xu M-Y, Lee SY et al. Antitumor activity of jujuboside B and the underlying mechanism via induction of apoptosis and autophagy. Journal of natural products. 2014; 77(2):370-6.

Vahedi F, Naja MF, Bozari K. Evaluation of inhibitory effect and apoptosis induction of Zyzyphus Jujube on tumor cell lines, an in vitro preliminary study. Cytotechnology. 2008;56(2):105-11.

Tahergorabi Z, Abedini MR et al. “Ziziphus jujuba”: A red fruit with promising anticancer activities. Pharmacognosy  reviews. 2015;9(18):99.

Taechakulwanijya N, Weerapreeyakul N et al. Apoptosis induction effect of three jujube cultivars in HepG2 and  Jurkat  cell  lines. International Journal  of Bioscience, Biochemistry and Bioinformatics. 2013; 3(6):540.

Sun Y-F, Song C-K et al. Apoptosis of human breast cancer cells induced by microencapsulated betulinic acid from sour jujube fruits through the mitochondria transduction pathway. Food chemistry. 2013; 138(2):1998-2007.

Hoshyar R, Mohaghegh Z et al. Antitumor Activity of Aqueous Extract of Ziziphus Jujube Fruit in Breast Cancer: An In vitro and In vivo Study. Asian Pacific Journal of Reproduction. 2015; 4(2):116-22.

Plastina P, Bonofoglio D et al. Identification of bioactive constituents of Ziziphus  jujube fruit extracts exerting antiproliferative and apoptotic effects in human breast cancer cells. Journal of ethnopharmacology. 2012; 140(2):325-32.

Abedini MR, Erfanian N et al. Anti-proliferative and apoptotic effects of Ziziphus Jujube on cervical and breast cancer cells. Avicenna Journal of Phytomedicine. 2016; 6(2):142.

Hoshyar R, Jamali S et al. The cytotoxic activity of Ziziphus Jujube on cervical cancer cells: In vitro study. Cellular and molecular biology. Noisy-le-Grand, France.2014; 61(8):128-30.

Hung C-F, Hsu B-Y et al. Antiproliferation of melanoma cells by polysaccharide isolated from Zizyphus jujuba. Nutrition. 2012; 28(1):98-105.

Huang X. Mechanism of the growth inhibitory effects of  Zizyphus jujuba and green tea extracts in human hepatoma cells. Thesis, Department of  Food and Human Health Sciences, Graduate

School of  Human Life Science, Osaka City University, Japan; 2008.

Li J, Guo WJ, Yang QY. Effects of ursolic acid and oleanolic acid on human colon carcinoma cell line HCT15. World J Gastroenterol, 2002, 8: 493-495.

Shyu MH, Kao TC, Yen GC. Oleanolic acid and ursolic acid induce apoptosis in HuH7 human hepatocellular carcinoma cells through a mitochondrial-dependent pathway and downregulation of XIAP. J Agric Food Chem. 2010; 58:6110–8.

Pisha E, Chai H et al. Discovery of betulinic acid as a selective inhibitor of human melanoma that functions by induction of apoptosis. Nat Med. 1995; 1:1046–51.

Fulda S. Betulinic acid: A natural product with anticancer activity. Mol Nutr Food Res. 2009; 53:140–6.

De Angel RE, Smith SM et al. Antitumor effects of ursolic acid in a mouse model of postmenopausal breast cancer. Nutr Cancer. 2010; 62:1074–86.

Li J, Guo WJ, Yang QY. Effects of ursolic acid and oleanolic acid on human colon carcinoma cell line HCT15. World J Gastroenterol. 2002; 8:493–5

Zhang P, Li H et al. Oleanolic acid induces apoptosis in human leukemia cells through caspase activation and poly (ADP-ribose) polymerase cleavage. Acta Biochim Biophys Sin (Shanghai). 2007; 39:803–9.

Manu KA, Kuttan G. Ursolic acid induces apoptosis by activating p53 and caspase-3 gene expressions and suppressing NF-kappaB mediated activation of bcl-2 in B16F-10 melanoma cells. Int Immunopharmacol. 2008; 8:974–81.

Selzer E, Pimentel E et al. Effects of betulinic acid alone and in combination with irradiation in human melanoma cells. J Invest Dermatol. 2000; 114:935–40.

Thurnher D, Turhani D et al. Betulinic acid: A new cytotoxic compound against malignant head and neck cancer cells. Head Neck. 2003; 25:732–40.

Chintharlapalli S, Papineni S et al. Betulinic acid inhibits prostate cancer growth through inhibition of specificity protein transcription factors. Cancer Res. 2007; 67:2816–23.

Zuco V, Supino R et al. Selective cytotoxicity of betulinic acid on tumor cell lines, but not on normal cells. Cancer Lett. 2002; 175:17–25.

Kwon HJ, Shim JS et al. Betulinic acid inhibits growth factor-induced in vitro angiogenesis via the modulation of mitochondrial function in endothelial cells. Jpn J Cancer Res. 2002; 93:417–25.

Wang D., Y. Zhao et al. Antioxidative and hepatoprotective effects of the polysaccharides from Zizyphus jujube cv. Shaanbeitanzao. Carbohydr. Polym. 2012, 88: 1453-1459.

Shen X, Tang Y et al. The protective effect of Zizyphus jujube fruit on carbon tetrachloride-induced hepatic injury in mice by antioxidative activities. J Ethnopharmacol. 2009; 122:555–60.

Daneshmand F. et al. Crude Extract from Ziziphus Jujuba Fruits, a Weapon against Pediatric Infectious Disease. Iran J Ped Hematol Oncol. 2013.

Chen, J., C.Y. Du  et al. The standardized extract of Ziziphus jujuba fruit (Jujube) regulates pro-inflammatory cytokine expression in cultured murine macrophages: Suppression of lipopolysaccharide-stimulated NF-κB activity. Phytother Res. 2014; 28: 1527-1532.

Goyal R., Sharma P.L., Singh M. Possible attenuation of nitric oxide expression in antiinflammatory effect of Ziziphus jujuba in rat. J Nat Med. 2011.

Naik, S.R., S. Bhagat et al. Evaluation of anti-allergic and anti-anaphylactic activity of ethanolic extract of Zizyphus jujube fruits in rodents. Braz  J  Pharmacogn.  2013, 23: 811-818.

Zhao, Y., X. Yang et al. Preventive effects of jujube polysaccharides on fructose-induced insulin resistance and dyslipidemia in mice. Food Function. 2014, 5: 1771-1778.

Liang, S. J. Juan. Effect of jujube extract on oxidative injury in heart muscles of exhausted training rats. Afr  J  Microbiol. Res. 2011, 5: 1896-1899.

Shah D. I., Singh, M. Possible role of exogenous cAMP to improve vascular endothelial dysfunction in hypertensive rats. Fundam Clin Pharmacol. 2006. 20, 595−604.

  1. M. Sabzghabaee, I. Khayam et al. Effect of Ziziphus jujuba fruits on dyslipidemia in obese adolescents: a triple-masked randomized controlled clinical trial. Medical Archives. 2013. 67,no.3: 156.

Kubota, H., R. Morii et al. Effect of Zizyphus jujuba extract on the inhibition of adipogenesis in 3T3-L1 preadipocytes. Am  J  Chi  Med. 2009, 37: 597-608.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.