szybki kontakt:   +48 664 789 438 

CHOLIKAN (Wyciąg z pestek winogron) – najlepsza ochrona przed zawałami i udarami

Cholikan

Jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych są wolne rodniki - atomy lub cząsteczki posiadające niesparowane elektrony. Powstawanie wolnych rodników jest nieodłącznym elementem procesu oddychania. W procesach metabolicznych, podczas wytwarzania energii w mitochondriach, niektóre atomy tlenu (około 5%) tracą po jednym ze sparowanych elektronów i stają się agresywnymi wolnymi rodnikami. Mogło by się wydawać, że to nie jest dużo. Jednak, według naukowców, człowiek w ciągu 70 lat życia wdycha około 17 ton tlenu. To znaczy, że w tym czasie powstaje niemal tona wolnych rodników! Reaktywne formy tlenu (RFT) natychmiast atakują różne cząsteczki, odbierając im brakujące elektrony. Wtedy te „okradzione” cząsteczki stają się wolnymi rodnikami itd. Tak powstaje zjawisko „kaskady oksydacyjnej”, kiedy jedna agresywna cząsteczka powoduje zniszczenie wielu innych.

Procesy powstawania RFT przyspiesza: palenie papierosów, silny lub długotrwały stres, stany zapalne, smog, promieniowanie rentgenowskie i UV (długie opalanie się), a nawet forsowny trening. W czasie intensywnego wysiłku szybsze jest przetwarzanie tlenu i glukozy w energię, czego efektem ubocznym jest zwiększona produkcja wolnych rodników. Znajdują się one również w pożywieniu - w wędzonych, smażonych czy grillowanych produktach. Nadużywanie alkoholu oraz leków także zwiększa ich ilość.

RFT mogą uszkodzić struktury komórkowe, np. błony komórkowe, enzymy, białka, kwasy nukleinowe (DNA), co może być przyczyną wielu chorób. Uszkodzenie kwasu nukleinowego może spowodować mutację lub śmierć komórki. Wolne rodniki mogą oddziaływać na DNA doprowadzając do uszkodzeń genów w taki sposób, że rekonstrukcja zdrowej komórki staje się niemożliwa. Prowadzi to do przedwczesnego starzenia się organizmu, degeneracji tkanek, obniżenia odporności organizmu, powstawania i niekontrolowanego rozmnażania się komórek, a w konsekwencji - nowotworów.

Najpowszechniejszym skutkiem działania wolnych rodników jest rozwój miażdżycy. Uszkadzają one ścianki naczyń krwionośnych oraz utleniają cholesterol LDL, który następnie przenika przez szczeliny śródbłonka i odkłada się w postaci blaszki miażdżycowej. Dalej, w wyniku wapnienia blaszek miażdżycowych lub powstania skrzepów, dochodzi do zawałów i udarów.

Wolne rodniki atakują także mózg – udowodniono, że stanowią jedną z praprzyczyn chorób neurodegeneracyjnych takich jak demencja, choroba Alzheimera i Parkinsona. Neurony są bardziej niż inne komórki narażone na uszkodzenie oksydacyjne ze względu na bardziej intensywny metabolizm tlenowy, mniejszą aktywność enzymów antyoksydacyjnych oraz większą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w błonie komórkowej.

Na szczęście, nasz organizm posiada naturalne mechanizmy antyoksydacyjne. Enzymy dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT) i peroksydaza glutationowa (GPX) zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Glutation (GSH), wytwarzany w każdej komórce organizmu, chroni białka przed utlenieniem. Jednak często, przy obecności dużej ilości wolnych rodników, te mechanizmy są niewystarczające.

Stres oksydacyjny to stan braku równowagi pomiędzy wytwarzaniem a neutralizacją wolnych rodników, co prowadzi do ich nadmiernej aktywności. Zachowanie równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami w naszym ciele jest zasadnicze dla naszego zdrowia. Ważnym elementem w tej walce są antyoksydanty.

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to naturalne substancje, które neutralizują wolne rodniki, chronią przed utlenianiem bądź opóźniają utlenianie substratów. Chronią one przed nowotworami i innymi chorobami oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. Działanie antyoksydacyjne mają witaminy A, C, E, cynk, selen oraz polifenole, flawonoidy i karotenoidy zawarte w owocach i warzywach, szczególnie w tych o intensywnej barwie.

Jednym z najsilniejszych znanych antyutleniaczy jest resweratrol, którego najwięcej zawierają skórki i pestki czerwonych winogron. Oprócz resweratrolu, pestki winogron bogate są w liczne związki o korzystnym dla organizmu człowieka działaniu, w tym inne antyoksydanty – polifenole. Głównymi związkami polifenolowymi, obecnymi w pestkach, są flawonoidy - katechina, epikatechina, kwercetyna, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe (m.in. kwas galusowy i kwas elagowy). Nasiona te zawierają również tokoferole (witaminę E) oraz lipidy, z których około 90% - to nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym 58-78% kwasu linolowego i 3-15% kwasu oleinowego) i tylko 10% nasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość kwasów nienasyconych ma również istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.

Katechiny stanowią grupę związków o działaniu przeciwmiażdżycowym, wynikającym głównie z ich aktywności przeciwutleniającej, antypłytkowej i przeciwzapalnej. Stwierdzono, że związki te zapobiegają m.in. utlenianiu cholesterolu LDL efektywniej niż witamina E, a poprzez hamowanie aktywacji płytek krwi mogą działać przeciwzakrzepowo. Badania dotyczące fizjologicznych efektów katechin wykazały między innymi, że galusan epigalokatechiny hamuje proces zapalny w patogenezie zmian miażdżycowych.

Proantocyjanidyny (OPC) są biologicznie aktywnymi flawonoidami, nazywanymi potocznie „super przeciwutleniaczami”. Poza pestkami winogron, proantocyjanidyny pozyskiwane są z niektórych innych roślin. Badania jednak wykazały, że to właśnie pestki winogron stanowią ich najlepsze źródło, a proantocyjanidyny z nich pochodzące są najlepszej jakości.

OPC to nie pojedyncze związki, a grupa kilkudziesięciu bioflawonoidów połączonych ze sobą w różnych konfiguracjach. Każdy z nich ma odmienne właściwości, lecz właśnie razem działają synergistycznie wzajemnie się uzupełniając i wywierając korzystny wpływ na wiele procesów w organizmie. Dzięki temu znajdują one szerokie zastosowanie w profilaktyce oraz hamowaniu wielu niekorzystnych procesów w organizmie, przede wszystkim z powodu ich przeciwutleniających właściwości. Istnieje szereg danych wskazujących, że dieta obfitująca w OPC odgrywa istną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów.

Proantocyjanidyny mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działają przeciwzapalnie, dzięki zdolności hamowania kaskady przemian kwasu arachidonowego, prowadzącej do powstawania prozapalnych prostaglandyn. Jednym z badanych mechanizmów działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego jest hamowanie prozapalnej aktywności 5-lipooksygenzy (5-LOX). Nieprawidłową ekspresję 5-LOX obserwuje się w różnych guzach nowotworowych in vivo, jak również w różnych typach ludzkich linii komórkowych raka in vitro. Badania dotyczyły guzów i linii komórkowych z trzustki, prostaty i okrężnicy. Działanie przeciwzapalne jest korzystne w zapobieganiu rozwojowi również chorób sercowo-naczyniowych, autoimmunologicznych, przewlekłych stanów zapalnych, astmy oraz reakcji alergicznych, jak zapalenie spojówek, obrzęk naczynioruchowy i innych.

OPC hamują również syntezę histaminy, co daje efekty przeciwalergiczne, pomocne są w różnego rodzaju alergiach, jak katar sienny, ukąszenia owadów, uczulenia na różne czynniki zewnętrzne czy alergie pokarmowe.

Ponadto opisano ich właściwości rozkurczowe (spazmolityczne) poprzez hamowanie działania fosfodiesterazy cAMP, co powoduje rozkurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego, dróg moczowych i żółciowych. Wykazano działanie zmniejszające agregację płytek krwi, przepuszczalność i kruchość naczyń krwionośnych, szczególnie naczyń włosowatych. Związki te zapobiegają dysfunkcji nabłonka naczyniowego ze względu na ich wysoki potencjał antyoksydacyjny i hamujące oddziaływanie na enzymy odpowiedzialne za degradację substratów ścian naczyń krwionośnych (elastazę, kolagenazę, β-glukuronidazę, hialuronidazę). Prowadzi to do wzmocnienia tkanki łącznej w śródbłonku naczyń, zwiększenia ich elastyczności i uszczelnienia ścianek. To daje obserwowany efekt przeciwwysiękowy i przeciwobrzękowy. Obrzęki zmniejsza również poprawa filtracji i utrudnianie resorpcji zwrotnej w nerkach w wyniku działania OPC.

Ze względu na poprawę integralności naczyń krwionośnych, OPC są stosowane w schorzeniach takich jak pękanie naczyń krwionośnych, żylaki, zatory obwodowego krążenia żylnego, skłonność do zakrzepicy, obrzęki, zastoje limfatyczne oraz hemoroidy. Dobre efekty, osiągnięte w przeprowadzonych badaniach, uzasadniają stosowanie wyciągu z pestek winogron u osób z objawami niewydolności żylnej. Przyjmowanie przez miesiąc ekstraktu z pestek winogron poprawiły stan żylaków u 75% pacjentów, znacznie łagodząc najważniejsze objawy, w tym uczucie ciężkości, obrzęku i bólu kończyn dolnych.

OPC są zalecane w profilaktyce zakrzepicy, szczególnie dla osób z podwyższonym ryzykiem: unieruchomionych, podczas dalekich podróży samolotem lub samochodem, przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej lub zastępczej terapii hormonalnej oraz u osób z trombofilią.

Zmniejszenie aktywności wymienionych powyżej enzymów przeciwdziała również degeneracji tkanek łącznych skóry czy chrząstki stawowej. Zdolność OPC do ochrony i wzmacniania kolagenu jest pomocne w zapobieganiu tworzenia się zmarszczek, przywracaniu jędrności zwiotczałej skórze, przy oparzeniach (także słonecznych), rozstępach, cellulicie, wspomaganiu gojenia się ran, a także chorobach skóry, jak liszaje, łuszczyca, egzemy lub trądzik.

Jedną z głównych przyczyn śmiertelności w krajach rozwiniętych jest miażdżyca i jej komplikacje. Patogeneza miażdżycy związana jest z długotrwałym procesem zapalnym rozwijającym się w tętnicach (głównie aorcie i tętnicach wieńcowych) oraz ogniskowym gromadzeniem się monocytów, makrofagów, cholesterolu LDL i limfocytów pomiędzy śródbłonkiem a włóknami mięśniowymi ścianek naczyń. Utlenione lipoproteiny LDL odkładają się pod śródbłonkiem oraz stymulują napływ i gromadzenie się makrofagów. Makrofagi, które przeniknęły do błony wewnętrznej, pochłaniają zmodyfikowane LDL, przekształcając się w komórki piankowe. Wynikiem tego nagromadzenia jest przejście zmian patologicznych w ścianie naczynia z etapu wczesnych nacieków tłuszczowych do blaszki miażdżycowej. W badaniach in vitro zaobserwowano, że wyciąg z pestek winogron ogranicza gromadzenie cholesterolu i tworzenie komórek piankowych. Również z badań klinicznych wynika, że zawarte w pestkach winogron OPC mogą stanowić ważny czynnik profilaktyczny i terapeutyczny w ochronie układu krążenia przed zmianami miażdżycowymi. Wykazano, że przyjmowanie ekstraktu z tych nasion przez 12 tygodni powoduje obniżenie poziomu utlenionych LDL.

W ostatnich latach opublikowano wiele badań naukowych, wykazujących korzystny wpływ OPC na lipidy krwi, stan śródbłonka naczyń oraz zapobieganie agregacji płytek krwi. Przyczyniło się to do coraz szerszego stosowania OPC w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz ich komplikacji - udarów, wylewów i zawałów. Wyniki badań ukazują odwrotną korelację pomiędzy spożyciem flawonoidów a zgonami wskutek zawałów. Oznacza to, że przy dużym spożyciu flawonoidów ryzyko zawału było dość niskie, natomiast jeżeli ich spożycie było na niskim poziomie, ryzyko zawału było znacząco wyższe. Inne badania wykazały, że suplementacja preparatem proantocyjanidyn wyraźnie poprawia funkcjonowanie serca po incydentach niedokrwiennych, zmniejsza rozmiar pozawałowej martwicy mięśnia sercowego,
hamuje migotanie komór oraz tachykardię.

Badania przeprowadzone w Japonii wskazują na korzystny wpływ ekstraktu z pestek winogron w profilaktyce chorób oczu. OPC wpływają pozytywnie na mikrokrążenie w gałce ocznej. Działają nawet na najmniejsze naczynia krwionośne, dzięki czemu hamują rozwój chorób degeneracyjnych oczu, jak zaćma i postępujące z wiekiem zaburzenia widzenia nocnego. Wspierają również leczenie zwyrodnień plamki żółtej, stanów zapalnych spojówek oraz zmniejszają nadwrażliwość na światło. Pomocniczo można je stosować przy zespole suchego oka oraz jaskrze. Stosowanie więc ekstraktu z pestek winogron jest dobrym rozwiązaniem dla osób, których tryb życia w nadmierny sposób obciąża wzrok. Badania wykazały, że stosując codziennie ekstrakt już po 60 dniach patrzenie na ekran komputera o wiele mniej męczy wzrok i znacznie poprawia się widzenie kontrastowe.

Działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne polifenoli z pestek winogron wzmacniają obecne w pestkach nienasycone kwasy tłuszczowe i tokoferole. Witamina E jest głównym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach, występującym w 8 formach: 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Ze względu na lipofilny charakter witaminy E stanowi ona główny antyoksydant chroniący lipidy błon i organelli komórkowych.

Jednak najbardziej aktywnym składnikiem pestek winogron jest resweratrol. W roślinach pełni on funkcję obronną i jest syntetyzowany w odpowiedzi na infekcje grzybicze, na skutek uszkodzenia lub działania silnego czynnika stresogennego, jak intensywne promieniowanie UV czy susza. Obecność resweratrolu stwierdzono w ponad 70 gatunkach roślin, ale ze względu na najwyższą jego zawartość, głównym źródłem resweratrolu są czarne i czerwone winogrona. Resweratrol jest polifenolem z grupy flawonoidów o budowie stilbenu. Związek ten zaliczany jest do fitoestrogenów, ponieważ strukturalnie przypomina on otrzymywany syntetycznie dietylostilbestrol estrogenowy (niesterydowy estrogen), wykorzystywany dawniej jako doustny lek. Resweratrol wykazuje wielokierunkowe działanie na organizm zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu różnych chorób.
Szególną popularność resweratrol uzyskał w 2006 roku, kiedy udowodniono, że wpływa on korzystnie na ogólną kondycję organizmu oraz, podobnie jak dieta niskokaloryczna, aktywuje do działania sirtuiny, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się organizmu i wydłuża czas życia. Sirtuiny, czyli białka SIRT, zwane białkami długowieczności, są głównymi substancjami obecnymi w organizmie regulującymi długość życia oraz odgrywającymi zasadniczą rolę w procesie starzenia. Związki te należą do grupy deacetylaz NAD+ zależnych. Sirtuiny biorą udział w większości procesów biologicznych, przede wszystkim w transkrypcji, naprawie DNA oraz zapewniają stabilność chromosomów, chroniąc je przed mutacjami podczas podziału komórek. Białka SIRT zapobiegają skracaniu telomerów i wywołują procesy naprawcze w mitochondriach. Telomery to fragmenty chromosomów, zlokalizowane na ich końcach, które zabezpieczają geny przed uszkodzeniem podczas kopiowania. Telomery skracają się podczas każdego podziału komórki. Proces ten, będący „licznikiem podziałów”, z każdym skróceniem zwiększa ryzyko nowotworzenia oraz przekłada się na proces starzenia się.
Aktywując SIRT1, resweratrol poprawia funkcję mitochondriów, a w stanach niedoboru energii, związanego z chorobami i urazami, stymuluje ich biogenezę oraz wspomaga wymianę uszkodzonych mitochondriów. Mitochondria to nasze wewnętrzne „elektrownie”, w których odbywa się synteza ATP, głównego nośnika energii w komórkach, oraz wiele innych procesów, niezbędnych dla życia.
Sława resweratrolu wynika także z “paradoksu francuskiego”. Francuzi słyną z zamiłowania do tłustych i obfitych posiłków, z małego zainteresowania aktywnością fizyczną oraz z wypijania dużej ilości wina, jednak rzadziej zapadają oni na choroby układu krwionośnego. Według badań, za redukcję ryzyka rozwoju chorób układu krążenia odpowiada właśnie zawarty w ich ulubionym trunku resweratrol. 
Resweratrol ma bardzo korzystny wpływ na układ krążenia. Zmniejsza agregację płytek krwi oraz ich adhezję do kolagenu typu I i fibrynogenu, zapobiegając powstawaniu skrzepów i tworzeniu się zatorów w naczyniach krwionośnych. Wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, obniżając utlenianie cholesterolu LDL, migrację leukocytów do miejsca toczącego się procesu zapalnego w ściankach naczyń, a także zwiększa uwalnianie tlenku azotu (NO) z śródbłonka naczyń krwionośnych. Tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie, zmniejsza lepkość krwi, poprawia mikrocyrkulację i dotlenienie tkanek. Tlenek azotu odgrywa również rolę neuroprzekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym, wpływając m.in. na pamięć. Bierze on udział w regulacji hormonalnej i jest głównym czynnikiem mechanizmu erekcji.

Resweratrol chroni serce przed działaniem szkodliwych czynników (kardioprotekcja), zapobiega incydentom niedokrwiennym, zmniejsza uszkodzenia serca wywołane zawałem, hamuje arytmię serca oraz pobudza regenerację mięśnia sercowego. Jest udokumentowane działanie ochronne resweratrolu wobec uszkodzeń na tle niedokrwiennym serca, mózgu, rdzenia kręgowego, nerek i jajników. Są też badania sugerujące, że resweratrol może zmniejszać zapalenie tętnic wieńcowych i tworzenie tętniaków oraz rozwój niewydolności serca w przypadku choroby Kawasakiego u dzieci.

Miażdżyca, zawał serca, nadciśnienie tętnicze, choroby zastawek i zapalenia mięśnia serca, jak również chemioterapia, często prowadzi do niewydolności serca, bardzo obniżając jakość życia i znacznie zwiększając ryzyko śmierci. Niewydolność serca to najnowsza epidemia rozwiniętego świata, która staje się główną przyczyną śmierci także w Polsce. Szacuje się, że co czwarty z nas umrze z jej powodu. Z tego względu w ostatnich latach prowadzi się wiele badań, ukierunkowanych na poszukiwanie nowych strategii leczenia niewydolności serca, a także wydłużania przeżycia. Jedną z cząsteczek przetestowanych w tym celu jest resweratrol. Wykazano, że podawanie resweratrolu może zapobiegać lub spowalniać postęp niewydolności serca wywołanej zawałem, przeciążeniem ciśnieniowym, zapaleniem mięśnia serca i kardiotoksycznością chemioterapii. Dodatkowo, niektóre badania na zwierzętach wykazały, że resweratrol poprawia czynność serca i przeżycie, gdy jest podawany jako lek na utrwaloną niewydolność serca.

Otyłość i cukrzyca typu II zwiększają znacznie ryzyko chorób układu krwionośnego. Grupa naukowców z Hiszpanii udowodniła, że podawanie resweratrolu otyłym myszom skutkuje zmniejszeniem u nich ciśnienia krwi. Wobec zwierząt doświadczalnych zastosowano także dietę wysokobiałkową i wysokotłuszczową, która sprzyja pojawieniu się nadwagi, jednocześnie podając im resweratrol. Zauważono, że resweratrol reguluje równowagę energetyczną organizmu, co może znacząco ograniczać ryzyko powstawania chorób dietozależnych, czyli otyłości, cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych. Ustalono, że za efekt ten odpowiada stymulujące działanie resweratrolu na białko SIRT1, który wpływa na regulację gospodarki węglowodanowej i lipidowej, zmniejsza kumulację tłuszczu i redukuje ryzyko otyłości trzewnej. Obniżenie aktywności SIRT1 wiąże się z insulinoopornością i predysponuje do rozwoju zespołu metabolicznego, a zwiększenie jego ekspresji zwiększa wrażliwość na insulinę. Dodatkowo wyniki badań sugerują, że resweratrol stymuluje działanie wątrobowej kinazy białkowej AMPK, która, między innymi, zwiększa wychwyt glukozy oraz reguluje wydzielanie insuliny przez komórki beta wysp trzustkowych. Chroni on także komórki beta trzustki przed cytokinami prozapalnymi oraz wolnymi rodnikami, stymulując enzymy antyoksydacyjne SOD, CAT i GPX.

W badaniach klinicznych prowadzonych u pacjentów z cukrzycą typu II, regularna 3-miesięczna podaż resweratrolu wiązała się z istotnym spadkiem hemoglobiny glikowanej HbA1c, co odzwierciedla trwałą redukcję poziomu glikemii. Prawdopodobnie mechanizm przeciwhiperglikemiczny wynika ze zwiększonego wewnątrzkomórkowego transportu glukozy. W badaniach eksperymentalnych z doświadczalnie wywołaną cukrzycą stwierdzono zwiększoną ekspresję insulinozależnego transportera glukozy 4(GLUT4, glucose transporter type 4) u zwierząt, które otrzymywały resweratrol.

Badania te pokazują wielokierunkowe działanie resweratrolu u chorych na cukrzycę, ale najważniejsze kierunki działania są: 1) zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, 2) zmniejszenie hiperinsulinemii oraz insulinooporności tkanek, 3) ochrona komórek beta trzustki, 4) zapobieganie komplikacjom cukrzycy – angiopatii, retinopatii i nefropatii cukrzycowej.

Korzystny wpływ związków zawartych w pestkach winogron potwierdzają wyniki różnych badań klinicznych. Czterotygodniowa terapia ekstraktem z pestek winogron u osób z zespołem metabolicznym powodowała znaczne obniżenie ciśnienia krwi u tych pacjentów. W innych badaniach zaobserwowano, że ekstrakt z pestek winogron, stosowany przez 4 tygodnie, powoduje zmniejszenie poziomu markerów stanu zapalnego i glikemii u pacjentów chorych na cukrzycę typu II. U pacjentów tych dochodziło również do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Wyniki te wyraźnie wskazują na możliwość zastosowania ekstraktu w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej i nadciśnienia oraz ich skutków – zawałów i udarów.

Udowodniono także, że resweratrol poprawia bilans lipidowy organizmu - podnosi poziom HDL, nazwanego “dobrym cholesterolem” i redukuje poziom LDL, czyli “złego cholesterolu”. Według badań, po 4 tygodniach stosowania stężenie HDL może wzrosnąć nawet o 16%. Uczeni z Uniwersytetu Madryckiego w Hiszpanii podawali zdrowym uczestnikom badania resweratrol. Odnotowano u nich 9% spadek poziomu LDL. Jeszcze lepsze wyniki uzyskano, gdy badaniu poddano osoby, u których zdiagnozowano podwyższony cholesterol. W tym przypadku stosowanie resweratrolu doprowadziło do 12% redukcji stężenia LDL.

Resweratrol posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Właściwości antyoksydacyjne resweratrolu są 50-krotnie silniejsze od witaminy E i 20-krotnie od witaminy C. Bagchi i współpracownicy przeprowadzili doświadczenia mające na celu ocenę antyoksydacyjnych właściwości ekstraktu z pestek winogron. Oceniano efektywność zmiatania wolnych rodników przez badany ekstrakt w warunkach in vitro i in vivo, porównywano również jego działanie z efektami witamin C, E i β-karotenu. Prace te wykazały wysoką biodostępność ekstraktu, a także jego silne właściwości antyoksydacyjne. Badany ekstrakt znacznie efektywniej niż witaminy zapobiegał uszkodzeniom lipidów i DNA powodowanym przez wolne rodniki. Udowodniono, że wzmacnia on działanie wielu enzymów antyoksydacyjnych, m.in. dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), katalazy (CAT) i glutationu (GSH).

Pojawia się coraz więcej danych wskazujących, że większość efektów terapeutycznych resweratrolu w dużej mierze jest związanych z działaniem stymulującym NRF2 (Nuclear factor erythroid 2-related factor 2) - jedno z kluczowych komponentów detoksykacji i obrony antyoksydacyjnej organizmu. NRF2 to czynnik transkrypcyjny, który wyzwala pierwszą linię odpowiedzi homeostatycznej oraz aktywuje obronę komórkową przed toksycznymi i oksydacyjnymi czynnikami chorobotwórczymi poprzez ekspresję genów, zaangażowanych w reakcję na stres i detoksykację leków. Aktywacja NRF2 chroni komórki przed działaniem rakotwórczym i prozapalnym substancji chemicznych. Oprócz tego, NRF2 bierze udział w wielu procesach komórkowych i metabolicznych, a jego funkcje są wciąż obiektem badań. Pojawiające się dowody wskazują, że NRF2 jest jednym z najważniejszych elementów złożonej sieci regulacyjnej. Dlatego czynniki aktywujące NRF2 mogą być skuteczne w terapiach wielu chorób przewlekłych, których przyczyną jest stres oksydacyjny i proces zapalny, takich jak choroby neurodegeneracyjne, sercowo-naczyniowe i metaboliczne.

Wiadomo również, że resweratrol wspomaga zwalczanie chorób zapalnych (np. zapalenia stawów) poprzez hamowanie uwalniania mediatorów prozapalnych (na skutek inhibicji COX-1 i COX-2) i syntezy eikozanoidów (metabolitów kwasu arachidonowego). Wyniki badań pokazują, że resweratrol aktywuje makrofagi, wzmacniając odporność.

Różne badania wykazały, że związek ten hamuje replikację wirusów w pierwszych fazach zakażenia. Udowodniono, że przeciwdziała wirusom cytomegalii, grypy, opryszczki, Epsteina-Barra i innym. Na przykład, podanie resweratrolu myszom, które zainfekowano wcześniej wirusem grypy, zmniejszyło o prawie 60% ilość zgonów. Kremy z 12-25% zawartością resweratrolu są także skutecznym środkiem wykorzystywanym w celu zwalczania opryszczki, wywołanej wirusem HSV-1. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Ohio wykazało, że krem z resweratrolem był równie skuteczny jak 5% krem z acyklowirem, a w przypadku zakażenia szczepem HSV−1, opornym na działanie acyklowiru, resweratrol nie tracił swojej skuteczności.

Resweratrol ma kluczowe znaczenie nie tylko w profilaktyce, ale także w leczeniu chorób nowotworowych. Wyniki badań sugerują, że jest to związek, który może skutecznie hamować każdy etap procesu powstawania zmian nowotworowych (inicjacji, promocji i progresji). Resweratrol nie tylko skutecznie usuwa wolne rodniki tlenowe i wzmacnia odpowiedź antyoksydacyjną, ale także wspomaga procesy detoksykacji i unieszkodliwiania substancji rakotwórczych oraz chroni komórki przed negatywnym wpływem szkodliwych związków. Chroni on komórki nabłonka oddechowego przed toksycznym i kancerogennym działaniem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych i dymu tytoniowego, a skórę przed promieniowaniem UV. Udowodniono również, że resweratrol hamuje proliferację komórek nowotworowych i indukuje apoptozę oraz autofagocytozę.

Badania wykazały antynowotworowe działanie w przypadku raka nerki, płuc, piersi, jajnika, szyjki macicy, prostaty, okrężnicy, chłoniaka u dorosłych oraz nerwiaka płodowego (neuroblastomy) i rdzeniaka zarodkowego (medulloblastomy) u dzieci.

Dostępne dane sugerują, że związki zawarte w pestkach winogron mogą przyspieszać i potęgować pozytywne efekty chemioterapii oraz zapobiegać jej skutkom ubocznym. Korzystny wpływ resweratrolu wynika głównie z tego, że prowadzi on do inaktywacji specyficznego białka – czynnika transkrypcyjnego, który jest tworzony przez komórki rakowe i odpowiada za ekspresję zmutowanych genów. Obecność tego białka powoduje uodpornienie komórek rakowych na chemioterapię i ogranicza jej skuteczność. Blokowanie białka przez resweratrol zwiększa efektywność chemioterapii. Zaobserwowano, że resweratrol uwrażliwia komórki raka szyjki macicy, przewlekłej białaczki szpikowej i myeloma multiforme na radioterapię oraz chroni zdrowe komórki przed jej negatywnym działaniem. Także stymulujące działanie resweratrolu na SIRT1 jest ważne w leczeniu niektórych nowotworów, ponieważ zaburzenia homeostazy sirtuiny 1 obserwuje się w hormonozależnym raku piersi, jajnika i prostaty, a także w przypadku białaczek i chłoniaków.

Resweratrol ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, chroni struktury układu nerwowego przed wolnymi rodnikami i zapobiega rozwojowi wielu chorób neurodegeneracyjnych (choroby Alzheimera, Parkinsona, demencji). Zmniejsza również uszkodzenia mózgu, wywołane niedotlenieniem i udarem. W badaniach in vitro ustalono, że podawanie resweratrolu w różnych odstępach czasu po udarze zwiększało żywotność neuronów i hamowało ich apoptozę, przynajmniej częściowo, poprzez wzmacnianie aktywacji szlaku sygnałowego Nrf-2. Ponadto badania dowodzą, że resweratrol aktywuje do działania glutation, najważniejszy antyoksydant obecny w organizmie, dzięki czemu ochrania komórki mikrogleju.

Chorobą Alzheimera nazywa się zespół zaburzeń działania układu nerwowego, który prowadzi ostatecznie do zaników pamięci oraz do utraty funkcji poznawczych. Główną przyczyną rozwoju tego schorzenia jest odkładanie się w strukturach mózgu β-amyloidu, przez co ograniczona zostaje komunikacja międzyneuronalna i pojawia się dysfunkcja komórek nerwowych. Udowodniono, że resweratrol aktywuje mechanizmy działania proteasomu, czyli kompleksu multiproteinowego rozkładającego białko do krótkich łańcuchów polipeptydowych i aminokwasów. Stosowanie resweratrolu może więc skutecznie redukować ilość odkładanego białka amyloidowego poprzez nasilenie jego rozpadu. Różne badania wykazują również udział glutationu i kinazy białkowej C (PKC) w neuroprotekcyjnym działaniu resweratrolu przeciwko toksyczności β-amyloidu.

Niekorzystne zmiany w funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego, towarzyszące chorobie Parkinsona, wynikają z obumierania komórek budujących istotę szarą i pień mózgu, jądra nerwów czaszkowych oraz z zaniku kory mózgowej. W dużej mierze przyczynia się do tego zahamowanie syntezy dopaminy i spadek jej stężenia. W efekcie dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy cholinergicznymi i dopaminergicznymi neuronami w pozapiramidowym (podkorowym) układzie nerwowym. Opublikowane w “Neuroscience Letters” dane pokazują, że resweratrol reguluje pracę dopaminergicznych komórek nerwowych i chroni je przed degeneracją.

Znane jest także ochronne działanie resweratrolu na oczy. Wraz z wiekiem może dojść do nieodwracalnej utraty wzroku na skutek zwyrodnienia plamki żółtej. Udowodniono, że resweratrol może skutecznie ograniczać ryzyko rozwoju choroby. Jest to efektywny środek przy uszkodzeniach siatkówki oka (retinopatii) u cukrzyków i chorych na nadciśnienie, a także spowodowanych długą ekspozycją na światło niebieskie, emitowane przez ekrany komputerów i smartfonów. W celu potwierdzenia przeprowadzono doświadczenie, w którym wykorzystano ludzkie komórki nabłonka barwnikowego siatkówki. Struktury te wystawiono na działanie niebieskiego światła, w efekcie czego odkładana była w nich lipofuscyna - reaktywny związek powodujący stres oksydacyjny i zmieniający strukturę DNA, a także apoptozę komórek. Podawanie w takich warunkach resweratrolu skutkowało ograniczeniem uszkodzeń DNA oraz przeciwdziałaniem śmierci komórek barwnikowych, budujących siatkówkę. W jednym z badań naukowcy z USA sugerują, że resweratrol może zapobiegać również utracie słuchu związanej z niedokrwieniem, hałasem lub wiekiem.

Długotrwałe stosowanie resweratrolu chroni również nerki przed zmianami, spowodowanymi starzeniem się i stanem zapalnym oraz zmniejsza rozwój nadciśnienia tętniczego, wywołanego patologią nerek. Według badań, jest to związane z aktywacją Nrf2 i SIRT1, które łagodzą stres oksydacyjny, dysfunkcję mitochondriów i stany zapalne.

Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, resweratrol chroni wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami i cytokinami, powodującymi stany zapalne poprzez podwyższenie stężenia glutationu oraz nasilenie procesów produkcji enzymów przeciwutleniających (SOD, CAT i GPX). Resweratrol przeciwdziała także rozwojowi niealkoholowego stłuszczenia wątroby, na które zapadają najczęściej osoby otyłe oraz kobiety w okresie menopauzy. Grupa badawcza z University of Georgia w USA przeprowadziła badania, w którym u samic szczurów wywołano menopauzę, a następnie podano im resweratrol. Chociaż gryzonie nie straciły na wadze, to podana substancja uchroniła ich wątroby przed stanem zapalnym i niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Resweratrol, jako fitoestrogen, łagodzi również inne objawy menopauzy. Główne problemy zdrowotne, z którymi zmagają się kobiety w trakcie i po menopauzie, to uciążliwe objawy, podwyższone ryzyko chorób układu krążenia, nadciśnienie, cukrzyca typu II, dislipidemia i inne. Badania przeprowadzone na grupie ok. 100 kobiet w okresie przed, w trakcie i po menopauzie wykazały poprawę szeregu parametrów, związaną z przyjmowaniem ekstraktu z pestek winogron. Wyraźna poprawa została zaobserwowana w odniesieniu do uderzeń gorąca, stanów napięcia, bezsenności oraz ciśnienia krwi.
Po menopauzie niedobór estrogenów nasila objawy starzenia się skóry i pojawiania się zmarszczek. Promieniowanie UV dodatkowo znacząco przyspiesza te procesy. Badania pokazują, że resweratrol zapewnia skuteczną ochronę przed powstawaniem zmarszczek pod wpływem promieniowania UV, dzięki stymulacji enzymów przeciwutleniających zależnych od Nrf2. Dlatego ekstrakty z winogron mogą być stosowane jako funkcjonalny składnik żywności, suplementów oraz produktów kosmetycznych.

Według najnowszych badań, resweratrol jest doskonałym środkiem poprawiającym kondycję fizyczną. Podnosi on wydolność tlenową, ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, a co najważniejsze - chroni mięśnie, przyspiesza regenerację i wzmacnia je. Udowodniono, że działanie resweratrolu na poziomie tkanek i komórek jest wielokierunkowe. Przede wszystkim nasila on transport glukozy i zwiększa wrażliwość tkanki mięśniowej na insulinę - naturalnego anabolika. W efekcie mięśnie są lepiej odżywione, zwiększa się ilość produkowanych w nich białek, co przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej. Również aktywowane przez resweratrol sirtuiny, czyli hormony młodości, nasilają proces wzrostu komórek mięśniowych, ponieważ ich działanie w organizmie naśladuje efekty aktywności ruchowej. Poprzez regulację funkcji mitochondriów, resweratrol poprawia także produkcję ATP – podstawowego „paliwa” w organizmie.

Pomimo tego, że resweratrol działa w organizmie jako środek anaboliczny, jego przyjmowanie nie wiąże się ze skutkami ubocznymi. Stosowanie anabolików o właściwościach androgenicznych (np. na bazie testosteronu) prowadzi do rozwoju męskich cech i gruczołów płciowych. Nie są one więc odpowiednie dla kobiet, a długotrwałe stosowanie przez mężczyzn może skutkować poważnymi schorzeniami, jak choróby prostaty. Resweratrol, jako substancja roślinna, nie wykazuje działania androgenicznego, tylko wszechstronne pozytywne efekty na cały organizm. Jest więc naturalną, skuteczną alternatywą dla innych substancji anabolicznych.

Wiadomo już, że resweratrol opóźnia procesy starzenia się i poprawia jakość życia. Może on poprawiać stan zdrowia w przypadku wielu najgroźniejszych chorób przewlekłych, jak i działać prewencyjnie. Suplementacja resweratrolem jest zalecana dla każdego, a szczególnie dla osób w wieku starszym.

Chociaż resweratrol charakteryzuje się wysoką absorbcją, jest on szybko metabolizowany w jelitach i wątrobie przy udziale cytochromu P450. Według badań, łączenie resweratrolu z innymi polifenolami lub flawonoidami zwiększa jego biodostępność. Dla tego stosowanie wyciągu z pestek winogron, zawierającego różne polifenole i flawonoidy, jest o wiele skuteczniejsze niż stosowanie samego resweratrolu nie tylko ze względu na działanie pojedynczych substancji, lecz również dzięki ich synergii. Różnorodność składników zawartych w tych nasionach sprawia, że często trudno jest jednoznacznie określić, które ze związków odpowiadają za obserwowany efekt fizjologiczny.

Oprócz tego nowe badania wskazują, że dodanie ekstraktu z czarnego pieprzu (piperyny) znacznie zwiększa przyswajalność i biodostępność resweratrolu i innych flawonoidów. Piperyna ułatwia wchłanianie, transport przez barierę krew-mózg i zwiększa efektywność resweratrolu, potęgując również jego działanie przeciwdepresyjne.

Preparat Cholikan - Wyciąg z pestek winogron - firmy TIENS to preparat nowej generacji, łączący pozyskiwany przy pomocy najnowszej biotechnologii ekstrakt z pestek winogron, piperynę, fruktooligosacharydy z cykorii i witaminę C. Połączenie tych wybranych składników zwiększają przyswajanie i poprawiają efektywność wszystkich substancji aktywnych.

Fruktooligosacharydy (FOS) - to prebiotyki, które występują w bardzo małych ilościach w owocach i warzywach. Jest to rozpuszczalny błonnik - specjalna grupa węglowodanów nie rozkładanych przez soki żołądkowe. Ulegają one fermentacji w jelicie i zmniejszają tam procesy gnilne, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ pokarmowy człowieka, stymulując selektywnie wzrost pożytecznej mikroflory jelitowej. Skutecznie oczyszczają jelita, poprawiają trawienie, regulują wypróżnianie, odchudzają, zmniejszają wchłanianie cholesterolu oraz poprawiają przyswajanie substancji odżywczych.

Witamina C wspomaga odporność i dodatkowo, dzięki efekcie synergii, pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki i toksyny.

Zalecana dzienna dawka Wyciągu z pestek winogron zawiera w przybliżeniu ten sam poziom resweratrolu co butelka dobrego, czerwonego wina. Nie wywołuje przy tym właściwych dla alkoholu szkodliwych skutków ubocznych.

SKŁAD:

Ekstrakt z pestek czerwonych winogron, produkowany patentowaną biotechnologią, ekstrakt z czarnego pieprzu bogaty w piperynę, fruktooligosacharydy z cykorii (FOS), witamina C.

 

DZIAŁANIE:

  • opóźnia procesy starzenia się, wydłuża życie, aktywując sirtuiny i ochraniając telomery,
  • ma silne działanie antyoksydacyjne,
  • stymuluje enzymy antyoksydacyjne SOD, CAT,GPX, GSH i inne,
  • reguluje poziom cholesterolu, obniża LDL i podwyższa HDL we krwi,
  • przeciwdziała miażdżycy,
  • zmniejsza agregację płytek krwi i tworzenie się skrzepów,
  • chroni serce przed niedotlenieniem i działaniem szkodliwych czynników,
  • zapobiega zawałom i udarom,
  • zmniejsza uszkodzenie i stymuluje regenerację mięśnia serca,
  • poprawia wydolność serca i funkcjonalność układu krążenia,
  • przeciwdziała arytmii i tachikardii,
  • zwiększa elastyczność, zmniejsza przepuszczalność i kruchość naczyń krwionośnych,
  • zwiększa uwalnianie NO, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia mirocyrkulację i dotlenienie tkanek,
  • zmniejsza obrzęki i objawy niewydolności krążenia żylnego,
  • zapobiega cukrzycy i jej komplikacjom,
  • zmniejsza hiperinsulinemiję oraz insulinooporność,
  • reguluje metabolizm, zmniejsza kumulację tłuszczu i ryzyko otyłości,
  • działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie,
  • hamuje rozwój i stymuluje śmierć komórek nowotworowych,
  • zwiększa efektywność i zmniejsza skutki uboczne chemio- i radioterapii,
  • zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym i demencji,
  • zmniejsza uszkodzenia mózgu, wywołane niedotlenieniem i udarem,
  • hamuje rozwój i wspiera leczenie chorób degeneracyjnych oczu,
  • chroni oczy przed uszkodzeniem, wywołanym światłem niebieskim,
  • przeciwdziała chorobom nerek i wątroby,
  • zmniejsza objawy i skutki przekwitania,
  • wzmacnia kolagen, wspomaga procesy gojenia ran,
  • poprawia elastyczność i regeneruje skórę,
  • chroni i wzmacnia mięśnie, przyspiesza ich regenerację,
  • poprawia kondycję fizyczną i wydolność tlenową.

STOSOWANIE:

  • profilaktyka miażdżycy, zawałów, udarów,
  • okres rekonwalescencji po zawałach, udarach, wylewach,
  • arytmia, tachykardia,
  • nadciśnienie,
  • niewydolność serca,
  • zakrzepica i jej profilaktyka,
  • niewydolność krążenia żylnego (bolące nogi, obrzęki, żylaki, hemoroidy),
  • otyłość, zespół metaboliczny,
  • cukrzyca i jej komplikacje (angiopatia, retinopatia i nefropatia cukrzycowa)
  • insulinooporność, hiperinsulinemija,
  • stany zapalne,
  • infekcje wirusowe,
  • alergie różnego pochodzenia,
  • profilaktyka nowotworów,
  • chemioterapia, radioterapia,
  • profilaktyka i terapie chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimera, Parkinsona, demencji),
  • zaburzenia pamięci, stresy,
  • zawroty, bóle głowy, migreny,
  • choroby oczu (zwyrodnienie plamki żółtej, odklejanie siatkówki, zaćma, jaskra),
  • praca przy komputerze, zespół suchego oka,
  • choroby nerek i ich profilaktyka,
  • profilaktyka stłuszczenia i uszkodzenia wątroby,
  • menopauza, zapobieganie jej następstwom,
  • choroby i starzenie się skóry,
  • dla sportowców i osób trenujących.

 

PRZECIWWSKAZANIA:

Niewskazany dla dzieci do lat 3, kobiet w ciąży i karmiących oraz uczulonych na składniki preparatu.

DAWKOWANIE:

Profilaktycznie 2 razy dziennie po 1 kapsułce.
W stanach chorobowych 2 razy dziennie po 2-3 kapsułki.
Najkorzystniej przyjmować o godz. 11.00 - 13.00 i 19.00 - 21.00.
W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.

 

 

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.

 

Wyniki badań sugerują, że resweratrol może skutecznie hamować każdy proces powstawania zmian nowotworowych (inicjacji, promocji i progresji). Blokowanie przebiegu inicjacji polega na zdolności resweratrolu do usuwania wolnych rodników (właściwości antyoksydacyjne) i działania antymutagennego. Hamowanie promocji komórek nowotworowych wynika natomiast z tego, że resweratrol zmniejsza aktywność cytochromów P-450, oznaczanych skrótami CYP1A1, CYP1A2, CYP1B1. Związki te uczestniczą w produkcji wolnych rodników tlenowych oraz powodują zwiększoną aktywność czynników chorobotwórczych. Dzięki zahamowaniu ekspresji i ograniczeniu aktywności cytochromów, resweratrol chroni komórki przed działaniem różnych związków kancerogennych. Korzystny wpływ naturalnej fitoaleksyny na przeciwdziałanie progresji nowotworu z kolei warunkowany jest zdolnością resweratrolu do wyciszenia różnych linii komórek raka, głównie za sprawą inhibicji polimerazy DNA, czyli enzymu katalizującego syntezę DNA oraz reduktazy rybonukleotydowej – enzymu biorącego udział w syntezie DNA dzielących się komórek. Dodatkowo resweratrol ogranicza proliferację komórek rakowych poprzez zahamowanie cyklu komórkowego na przełomie faz G1/S, a tym samym indukuję apoptozę tych komórek.
Badano również wpływ resweratrolu na ekspresję genów. Po analizie 2059 genów, potencjalnie związanych z rozwojem komórek raka nerki, poddanych działaniu resweratrolu, stwierdzono, że przez wpływ na ekspresję tych genów, pośrednio lub bezpośrednio związanych z hamowaniem wzrostu komórek i przyspieszaniem ich śmierci, resweratrol może mieć znaczenie jako silny czynnik przeciwnowotworowy, którego działanie zależy od dawki.
Resweratrol przez swoje właściwości fitoestrogenu reguluje ekspresję licznych genów związanych z rozwojem raka piersi, w tym genu supresorowego BRCA1. Zdaniem Laux i wsp., resweratrol indukuje apoptozę komórek raka piersi przez działanie z białkiem p−53. Spośród nielicznych doniesień na temat skuteczności resweratrolu na nowotwory wieku dziecięcego uwagę zwraca doniesienie Liontas i wsp. Ich spostrzeżenia dotyczące resweratrolu są podobne jak Laux i wsp., ale dotyczą neuroblastomy, agresywnego nowotworu, który w zaawansowanych stadiach ma szczególnie złe rokowania. Bruno i wsp. zaobserwowali korzystny wpływ resweratrolu na leczenie chłoniaka B−komórkowego, Gao i wsp. na raka prostaty, Wang i wsp. na medulloblastomę, a Jazirehi i wsp. na chłoniaka nieziarniczego (non−Hodgkin lymphoma). Badając przeciwnowotworowe właściwości resweratrolu w stosunku do komórek raka jajnika, Opipari i wsp. stwierdzili, że zmiany morfologiczne i biochemiczne zachodzące w komórkach sugerują raczej proces autofagocytozy niż apoptozy. Proces ten może być drugim, niezależnym od apoptozy, mechanizmem śmierci komórkowej indukowanej przez resweratrol.

Fulda i Debatin donoszą, że resweratrol jest silnym czynnikiem uwrażliwiającym komórki na działanie chemioterapeutyków stosowanych powszechnie w schematach leczenia onkologicznego, np. w leczeniu raka płuc. Wstępne leczenie resweratrolem powoduje, według autorów, hamowanie cyklu komórkowego w fazie S, co sprzyja indukcji apoptozy komórkowej wywoływanej przez stosowane leki. Założenia te potwierdza także Fuggetta i wsp., którzy wyizolowali trzy linie komórek czerniaka złośliwego o różnym stopniu oporności na chemioterapeutyki, poddali je działaniu resweratrolu i stwierdzili znaczące zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych i zaburzenia cyklu komórkowego powodujące uwrażliwienie na standardowe leczenie. Autorzy sugerują, że resweratrol może stać się jednym z leków stosowanych w zaawansowanych przypadkach czerniaka złośliwego.
Baatout i wsp. wykazali, że resweratrol nie tylko zwiększa wrażliwość komórek nowotworowych na działanie chemioterapeutyków, ale także, działając w dużych dawkach, uwrażliwia komórki raka szyjki macicy, przewlekłej białaczki szpikowej i myeloma multiforme na promieniowanie X.

Chemioterapia stosowana w leczeniu nowotworów jest istotnym zagrożeniem dla układu sercowo-naczyniowego. Działanie cytotoksyczne, indukujące uszkodzenia w tkance serca, stanowi często czynnik obniżający bezpieczną dla pacjenta dawkę leku, co w znacznym stopniu ma wpływ na skuteczność prowadzonego leczenia. Wiadomo, że jednym z toksycznych mechanizmów chemioterapii jest stres oksydacyjny, dlatego też ciągle trwają poszukiwania substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które mogłyby chronić kardiomiocyty. Jednym z leków najczęściej stosowanych w terapii przeciwnowotworowej jest doksorubicyna (DOX, adriamycyna). Kliniczne zastosowanie DOX jest jednak często ograniczane, ze względu na jej wysoką kardiotoksyczność, obejmującą zarówno zaburzenia obserwowane bezpośrednio po podaniu, jak i skutki uboczne o charakterze przewlekłym, które mogą prowadzić do niewydolności krążenia. Jednym z istotnych mechanizmów toksyczności tego leku jest tworzenie reaktywnych form tlenu i stres oksydacyjny. Dostępne dane sugerują, że związki zawarte w pestkach winogron mogą zapobiegać efektom ubocznym chemioterapii. W badaniach in vitro katechina i proantocyjanidyna B4, polifenole zawarte w pestkach winogron, chroniły kardiomiocyty przed stresem oksydacyjnym wywołanym DOX. Zaobserwowano, że związki te ograniczają tworzenie reaktywnych form tlenu, jak również zmniejszają liczbę komórek serca ulegających apoptozie. Stwierdzono również, że ekstrakt z pestek winogron zawierający proantocyjanidyny może skutecznie przeciwdziałać skutkom ubocznym chemioterapii cisplatyną. Zaobserwowano m.in., że badany preparat hamuje powodowany przez cisplatynę wzrost peroksydacji lipidów, a ponadto zapobiega indukowanemu chemioterapią silnemu spadkowi enzymów antyoksydacyjnych i zredukowanego glutationu.

 

Piśmiennictwo:
Ramesha E, Geraldinea P, Thomas PA. Regulatory effect of epigallocatechin gallate on the expression of C-reactive protein and other inflammatory markers in an experimental model of atherosclerosis. Chem Biol Interact 2010; 183:125-32.
Bagchi D, Garg A et al. Oxygen free radical scavenging abilities of vitamins C and E, and a grape seed proanthocyanidin extract in vitro. Res Commun Mol Pathol Pharmacol 1997; 95:179-19.
Bagchi D, Bagchi M et al. Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: importance in human health and disease prevention. Toxicology 2000; 48:187-97.
Ariga T. The antioxidative function, preventive action on disease and utilization of proanthocyanidins. Biofactors 2004; 21:197-201.
Facino R, Carini M et al. Free radicals scavenging action and anti-enzyme activities of procyanidines from Vitis vinifera. A mechanism for their capillary protective action. Arzneimittelforsch 1994; 44:592-601.
Leifert WR, Abeywardena MY. Grape seed and red wine polyphenol extracts inhibit cellular cholesterol uptake, cell proliferation, and 5-lipoxygenase activity. Nutr Res 2008; 28:842-0.
Bell DR, Gochenaur K. Direct vasoactive and vasoprotective properties of anthocyanin-rich extracts. J Appl Physiol 2006; 100:1164-70.
Toufektsian M-C, de Lorgeril M et al. Chronic dietary intake of plant-derived anthocyanins protects the rat heart against ischemia-reperfusion injury. J Nutr 2008; 138:747-52.
Nandakumar V, Singh T, Katiyar SK. Multi-targeted prevention and therapy of cancer by proanthocyanidins. Cancer Lett 2008; 269:378-87.
Neuwirt H, Arias MC et al. Oligomeric proanthocyanidin complexes (OPC) exert anti-proliferative and pro-apoptotic effects on prostate cancer cells. Prostate 2008; Nov 1;68(15):1647-54.
Pataki T, Bak I et al. Grape seed proanthocyanidins improved cardiac recovery during reperfusion after ischemia in isolated rat hearts. Am J Clin Nutr 2002; 75:894-9.
Sato M, Maulik G et al. Cardioprotective effects of grape seed proanthocyanidin against ischemic reperfusion injury. J Mol Cell Cardiol 1999; 1:1289-97.
Bagchi D, Sen CK et al. Molecular mechanisms of cardioprotection by a novel grape seed proanthocyanidin extract. Mutat Res 2003; 523-524:87-97.
Shao ZH, Becker LB et al. Grape seed proanthocyanidin extract attenuates oxidant injury in cardiomyocytes. Pharmacol Res 2003; 47:463-9.
Liang Y, Qiu J et al. Protective effect of grape seed proanthocyanidins extracts on reperfusion arrythmia in rabbits. J Nutr Sci Vitaminol 2009; 55:223-30.
Terra X, Ferna J et al. Inhibitory effects of grape seed procyanidins on foam cell formation in vitro. J Agric Food Chem 2009; 57:2588-94.
Sano A, Uchida R et al. Beneficial effects of grape seed extract on malondialdehyde-modified LDL. J Nutr Viaminol 2007; 53:174-82.
Zdrojewicz Z, Belowska-Bień K. Resweratrol – działanie i znaczenie kliniczne. Adv Clin Exp Med, 2005; 14, 5, 1051–1056.

Lagouge M, Argmann C et al. Resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1 and PGC-1α. Cell, 2006; Dec 15;127(6):1109-22.

Ungvari Z, Labinskyy N et al. Resveratrol attenuates mitochondrial oxidative stress in coronary arterial endothelial cells. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2009 Nov;297(5):H1876-81.

Price NL, Gomes AP et al. SIRT1 is required for AMPK activation and the beneficial effects of resveratrol on mitochondrial function. Cell Metab. 2012;15:675–690.

Hung L-M, Chen J-K et al. Cardioprotective effect of resveratrol, a natural antioxidant derived from grapes. Cardiovasc Res 2000; 47:549-55.

Hao HD, He L. Mechanisms of cardiovascular protection by resveratrol. J Med Food 2004, 7, 3, 290–298.

Cao Z, Li Y. Potent induction of cellular antioxidants and phase 2 enzymes by resveratrol in cardiomyocytes: protection against oxidative and electrophilic injury. Eur J Pharmacol 2004, 5, 489, 1–2, 39–48.

Shigematsu S, Ishida S et al. Resveratrol, a red wine constituent polyphenol, prevents superoxide-dependent inflammatory responses induced by ischemia/reperfusion, platelet-activating factor, or oxidants. Free Rad Biol Med 2003; 7, 810-17.

Hung LM, Su MJ, Chen JK. Resveratrol protects myocardial ischemia−reperfusion injury through both NO−dependent and NO−independent mechanisms. Free Radic Biol Med 2004, 15, 36, 6, 774–781.

Gresele P, Pignatelli et al. Resveratrol at concentrations attainable with moderate wine consumption, stimulates human platelet nictric oxide production. J. Nutr. 2008;138: 1602–1608.

Żbikowska HM, Olas B et al. Response of blood platelets to resveratrol. Platelets 1999; 10:247-52.

Żbikowska HM, Olas B. Antioxidants with carcinostatic activity (resveratrol, vitamin E and selenium) in modulation of blood platelet adhesion. J Physiol Pharmacol 2000; 3:513-20.

Olas B, Wachowicz B et al. Effects of resveratrol, a natural polyphenolic compound, on platelet activation induced by endotoxin or thrombin. Thromb Res 2002; 107:141-5

Olas B, Wachowicz B. Resveratrol, a phenolic antioxidant with effects on blood platelet functions. Platelets 2005; 16:251-60.

Kaneider NC, Mosheimer B et al. Inhibition of thrombin−induced signaling by resveratrol and quercetin: effects on adenosine nucleotide metabolism in endothelial cells and platelet−neutrophil interactions. Thromb Res 2004, 114, 3, 185–194.

Kiziltepe U, Turan NN et al. Resveratrol, a red wine polyphenol, protects spinal cord from ischemia−reperfusion injury. J Vasc Surg 2004, 40, 1, 138–145.

Hascalik S, Celik O et al. Resveratrol, a red wine constituent polyphenol, protects from ischemia−reperfusion damage of the ovaries. Gynecol Obstet Invest 2004, 57, 4,218–223.

Raj P, Louis XL et al. Potential of resveratrol in the treatment of heart failure. Life Sci. 2014 Jan 30;95(2):63-71.

Sung MM, Dyck JR. Therapeutic potential of resveratrol in heart failure. Ann N Y Acad Sci. 2015 Aug;1348(1):32-45.

Gupta PK, DiPette DJ, Supowit S.C. Protective effect of resveratrol against pressure overload-induced heart failure. Food Sci Nutr. 2014;2:218–229.

Huang FC, Kuo HC et al. Anti-inflammatory effect of resveratrol in human coronary arterial endothelial cells via induction of autophagy: implication for the treatment of Kawasaki disease. BMC Pharmacol Toxicol. 2017 Jan 9;18(1):3.
Rivera L, Moron R et al. Long-term resveratrol administration reduces metabolic disturbances and lowers blood pressure in obese Zucker rats. Biochem. Pharmacol., 2009; Mar 15;77(6):1053-63.
Sivaprakasapillai B, Edirisinghe I et al. Effect of grape seed extract on blood pressure in subjects with the metabolic syndrome. Metab Clin Exp 2009; 58:1743-6.
Szkudelski T, Szkudelska K. Anti-diabetic effects of resveratrol. Ann. NY Acad. Sci. 2011; 1215:34–39.
Szkudelska K, Szkudelski T. Resveratrol, obesity and diabetes. Eur. J. Pharmacol. 2010; 10; 635: 1–8.
Kar P, Laight D et al. Effects of grape seed extract in type 2 diabetic subjects at high cardiovascular risk: a double blind randomized placebo controlled trial examining metabolic markers, vascular tone, inflammation, oxidative stress and insulin sensitivity. Diabet Med 2009; 26(5):526-31.
Zhang J, Chen L et al. The protective effect of resveratrol on islet insulin secretion and morphology in mice on a high-fat diet. Diabetes Res Clin Pract. 2012 Sep;97(3):474-82.
Farkhondeha T, Folgado SL et al. The therapeutic effect of resveratrol: Focusing on the Nrf2 signaling pathway. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110234.
Ungvari Z, Bagi Z et al. Resveratrol confers endothelial protection via activation of the antioxidant transcription factor Nrf2. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2010 Jul; 299(1).
Donnelly LE, Newton R et al. Anti−inflammatory effects of resveratrol in lung epithelial cells: molecular mechanisms. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol2004, 287, 4, 774–783.
Evers DL, Wang et al. 3,4’,5−Trihydroxy−trans−stilbene (resveratrol) inhibits human cytomegalovirus replication and virus−induced cellular signaling. Antiviral Res 2004, 63, 2, 85–95.
Palamara A T, Nencioni L. Inhibition of influenza A virus replication by resveratrol. The Journal of infectious diseases. 2005; 191, 1719-29.
Ching-Yi Yiu, Shih-Ying Chen et al. Inhibitory Effects of Resveratrol on the Epstein-Barr Virus Lytic Cycle. Molecules. 2010 Oct; 15(10): 7115–7124.
Docherty J J, Fu M M. Resveratrol inhibition of herpes simplex virus replication. Antiviral research. 1999;43, 145-155.
Docherty JJ, Smith JS et al. Effect of topically applied resveratrol on cutaneous herpes simplex virus infections in hairless mice. Antiviral Res 2004, 61, 1, 19–26.
Shi T, Liou LS et al. Effects of Resveratrol on Gene Expression in Renal Cell Carcinoma. Cancer Biol Ther 2004, 21, 3, 9.

Le Corre L, Fustier P et al. Effects of resveratrol on the expression of a panel of genes interacting with the BRCA1 oncosuppressor in human breast cell lines. Clin Chim Acta 2004,344, 1–2, 115–121.

Singh B, Shoulson R et al. Resveratrol inhibits estrogen-induced breast carcinogenesis through induction of NRF2-mediated protective pathways. Carcinogenesis. 2014 Aug;35(8):1872-80.

Laux MT, Aregullin M et al. Identification of a p53−dependent pathway in the induction of apoptosis of human breast cancer cells by the natural product, resveratrol. J Altern Complement Med2004, 10, 2, 235–239.

Opipari AW Jr, Tan L et al. Resveratrol – induced autophagocytosis in ovarian cancer cells. Cancer Res 2004, 15, 64, 2, 696–703.

Gao S, Liu GZ, Wang Z. Modulation of androgen receptor – dependent transcription by resveratrol and genistein in prostate cancer cells. Prostate 2004, 1, 59, 2, 214–225.

Jazirehi AR, Bonavida B. Resveratrol modifies the expression of apoptotic regulatory protein and sensitizesnon−Hodgkin’s lymphoma and multiple myeloma cell lines to paclitaxel – induced apoptosis. Mol Cancer Ther2004, 3, 1, 71–84.

Liontas A, Yeger H. Curcumin and resveratrol induce apoptosis and nuclear translocation and activation of p53in human neuroblastoma. Anticancer Res 2004, 24, 2B, 987–998.

Wang Q, Li H. Resveratrol promotes differentiation and induces Fas−in−dependent apoptosis of human medulloblastoma cells. Neurosci Lett 2003, 13, 351, 2, 83–86.

Berge G, Ovrebo S et al. Resveratrol inhibits benzo[a]pyrene−DNA adduct formation in human bronchial epithelial cells. Br J Cancer 2004, 19, 91, 2, 333–338.

Kode A, Rajendrasozhan S et al. Resveratrol induces glutathione synthesis by activation of Nrf2 and protects against cigarette smoke-mediated oxidative stress in human lung epithelial cells. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2008 Mar;294(3):L478-88.

Liu Y, Chan F et al. Resveratrol protects human keratinocytes HaCaT cells from UVA-induced oxidative stress damage by downregulating Keap1 expression. Eur J Pharmacol. 2011 Jan 10;650(1):130-7.

Reagan−Shaw S, Afaq F et al. Modulations of critical cell cycle regulatory events during chemoprevention of ultraviolet B−mediated responses by resveratrol in SKH−1 hairless mouse skin. Oncogene 2004, 1, 23, 30, 5151–516.

Fulda S, Debatin KM. Sensitization for anticancer drug – induced apoptosis by the chemopreventive agent resveratrol. Oncogene 2004, 2, 23, 40, 6702–1671.

Fuggetta MP, D’Atri S et al. In vitro antitumour activity of resveratrol in human melanoma cells sensitive or resistant to temozolomide. Melanoma Res2004, 14, 3, 189–196.

Kubota T, Uemura Y et al. Combined effects of resveratrol and paclitaxel on lung cancer cells. Anticancer Res 2003, 23, 5A, 4039–4046.

Baatout S, Derradji H et al. Enhanced radiation−induced apoptosis of cancer cell lines after treatment with resveratrol. Int J Mol Med 2004, 13, 6, 895–902.

Bastianetto S, Menard C, Quirion R. Neuroprotective action of resveratrol. Biochimica et Biophysica Acta – Molecular Basis of Disease 2015; 1852, 1195-1201.

Narayanan SV, Dave KR et al. Resveratrol Preconditioning Protects Against Cerebral Ischemic Injury via Nuclear Erythroid 2-Related Factor 2. Stroke. 2015 Jun;46(6):1626-32.

Yang J, Huang J et al. Resveratrol Treatment in Different Time-Attenuated Neuronal Apoptosis After Oxygen and Glucose Deprivation/Reoxygenation via Enhancing the Activation of Nrf-2 Signaling Pathway In Vitro. Cell Transplant. 2018 Dec;27(12):1789-1797.

Yadav A, Sunkaria A et al. Resveratrol loaded solid lipid nanoparticles attenuate mitochondrial oxidative stress in vascular dementia by activating Nrf2/HO-1 pathway. Neurochem Int. 2018 Jan;112:239-254.

Lorenz P, Roychowdhury S et al. Oxyresveratrol and resveratrol are potent antioxidants and free radical scavengers: effect on nitrosative and oxidative stress derived from microglial cells. Nitric Oxide 200; Sep;9(2):64-76.

Savaskan E, Olivieri G et al. Red wine ingredient resveratrol protects from beta-amyloid neurotoxicity. Gerontology, 2003; 49:380–38.

Han YS, Zheng WH et al. Neuroprotective effects of resveratrol against beta−amyloid – induced neurotoxicity in rat hippocampal neurons: involvement of protein kinase C. Br J Pharma−col 2004, 141, 6, 997–1005.

Seidman M, Babu S et al. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg 2003, 129, 5, 463–470.

Kim EN, Lim JH et al. Resveratrol, an Nrf2 activator, ameliorates aging-related progressive renal injury. Aging (Albany NY). 2018 Jan 11;10(1):83-99.

Javkhedkar AA, Quiroz Y et al. Resveratrol restored Nrf2 function, reduced renal inflammation, and mitigated hypertension in spontaneously hypertensive rats. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2015 May 15;308(10):R840-6.

Hosseini H, Teimouri M et al. Resveratrol alleviates non-alcoholic fatty liver disease through epigenetic modification of the Nrf2 signaling pathway. Int J Biochem Cell Biol. 2020 Feb;119:105667.

Terauchi M, Horiguchi N et al. Effects of grape seed proanthocyanidin extract on menopausal symptoms, body composition, and cardiovascular parameters in middle-aged women: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Menopause 2014 Sep;21(9):990-6.

Kim J, Oh J et al. Grape Peel Extract and Resveratrol Inhibit Wrinkle Formation in Mice Model Through Activation of Nrf2/HO-1 Signaling Pathway. J Food Sci. 2019 Jun;84(6):1600-1608.

Huang W, Chen Z et al. Piperine potentiates the antidepressant-like effect of trans-resveratrol: Involvement of monoaminergic system. Metabolic Brain Disease 2013. 28, 585-595.

Johnson J J, Nihal M et al. Enhancing the bioavailability of resveratrol by combining it with piperine. Molecular Nutrition and Food Research 2011. 55, 1169-1176.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.