szybki kontakt:  +48 664 789 438 

Toksyczna żywność

strzykawka wbita w jabłko

Większość ludzi nie orientuje się, jak dużo i jakiego typu trucizny dostajemy z żywnością na co dzień. Najgorzej jest jednak wtedy, gdy karmimy nasze dzieci szkodliwymi produktami, kompletnie nie mając o tym pojęcia. Spożywanie nawet z pozoru świeżej, nie przetworzonej żywności może spowodować trwałe zmiany w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Antybiotyki i hormony w mięsie, drobiu, mleku, wodzie oraz pestycydy, herbicydy (w tym glifosat), nitraty i inne toksyny w warzywach i owocach, fluor, chlor mają bardzo szkodliwe działanie na nasz organizm, a szczególnie na rozwijający się organizm dziecka.

Badania pokazują, że owoce i warzywa zawierają po kilka lub kilkanaście różnych pestycydów, a w niektórych wykryto nawet do 25! Badania pokazują, że połączenie tylko 3 różnych pestycydów w dopuszczalnych dawkach, tworzy związki bardzo toksyczne, które mają wpływ nawet na kolejne pokolenia. Taki „koktajl” chemiczny jest bardzo szkodliwy. Nawet 47 różnych pestycydów ma działanie rakotwórcze. Poza tym, pamiętajmy, że "jesteśmy tym, co jemy". Komórki, narządy i cały organizm składa się z tych substancji, które dostajemy z pożywieniem.

Antybiotyki i hormony "tuczące" są używane w celu profilaktyki chorób i przyspieszenia wzrostu hodowanych zwierząt. Dodanie do paszy antybiotyków powoduje zmianę w składzie flory jelitowej u drobiu i bydła, zwiększa się przez to wchłanianie niektórych witamin i czynników wzrostu. Natomiast hormony "tuczące" bezpośrednio powodują przyspieszenie procesów anabolicznych, czyli przyrost masy mięśniowej. Wszystko to przyspiesza wzrost zwierząt, dzięki czemu czas potrzebny na wyhodowanie odpowiedniej wielkości zwierzęcia skraca się, a to zmniejsza koszty. Niestety związki te nie znikają tak szybko i zostają w mięsie, mleku, jajach. Również w ściekach spływających z farm do wód gruntowych jest duża ilość antybiotyków i hormonów.

 Badania przeprowadzone w Niemczech pokazały, że wszystkie wody gruntowe są zanieczyszczone antybiotykami i pestycydami, które spływają do zbiorników wodnych, gdzie gromadzą się w organizmach ryb i owoców morza.

Jedząc taką żywność i pijąc wodę dostajemy codziennie antybiotyki, hormony i inne trucizny, które nie pozostają bez wpływu na stan zdrowia człowieka. Obecność antybiotyków w żywności powoduje zaburzenia odpornościowe: osłabioną odporność, alergie, choroby autoimmunologiczne (gościec, toczeń, RZS, stwardnienie rozsiane, chorobę Crhona, łuszczycę, bielactwo, cukrzycę i wiele innych). Antybiotyki niszczą naturalną mikroflorę jelitową, co powoduje rozmnażanie się bakterii, pasożytów, grzybów (drożdżaków). Kiedy odporność organizmu spada i mikroflora jest wyniszczona grzyby zaczynają szybko rozmnażać się, zarodki rozsiewają się z krwią po całym organizmie powodując stany zapalne, alergie, zatruwając organizm, nawet mogą spowodować sepsę. Poza tym ciągłe spożywanie żywności z antybiotykami powoduje powstawanie szczepów bakterii odpornych na antybiotyki.

Hormony "tuczące" mają nieodwracalny wpływ na nasz układ hormonalny. Naukowcy stwierdzili zmiany płciowe np. u ryb, ptaków, krokodyli itd. Niechętnie wspomina się o tym, że identyczne zmiany występują także u ludzi. Dzieci zaczynają dojrzewać zbyt szybko, co powoduje wady rozwoju, zaburzenia wzrostu, niepłodność. Chłopcy upodobniają się do dziewczynek, tracąc męskość. U kobiet zwiększa się owłosienie i występują zaburzenia cyklu miesiączkowego. Pojawiają się także liczne przypadki raka jąder i prostaty u mężczyzn oraz raka piersi, jajników i innych nowotworów u kobiet. Razem z tym idą różne inne zaburzenia hormonalne, ponieważ funkcje wszystkich gruczołów są powiązane ze sobą.

Nadmiar tzw. środków ochrony roślin (herbicydów i pestycydów, czyli środków owadobójczych, grzybobójczych, pleśniobójczych itp.), trafiających do organizmu, również powoduje rozwój różnych rodzajów raka, powiększenie tarczycy, wady rozwojowe, działają neurotoksycznie, oddziałując na korę mózgową, pień mózgu, rdzeń kręgowy, nerwy obwodowe, mięśnie, oczy i inne narządy.

Najnowsze badania wykazały, że najlepiej sprzedający się na świecie środek chwastobójczy Roundup, powszechnie używany w ogrodach, na polach uprawnych i miejskich parkach, zawiera składnik zabójczy dla komórek ludzkich, szczególnie dzieci w okresie płodowym, a także dla komórek łożyska i pępowiny, może powodować problemy z donoszeniem ciąży przez zaburzanie wytwarzania hormonów, co może skutkować deformacją płodu, niską wagą noworodków i prowadzić do poronień.

To tylko mała część toksyn, które dostajemy z żywnością. Jest jeszcze chemia przemysłowa (metale ciężkie, dioksyny i inne) oraz wiele nieznanych trucizn, które mają zabójcze działanie na nasz organizm, powodując różne choroby, raka i mutacje chromosomów, które będą dziedziczne w następnych pokoleniach. Oprócz toksyn, na warzywach, owocach i innych produktach jest mnóstwo różnych pasożytów, bakterii i różnych drobnoustrojów, które mogą spowodować poważne infekcje.

JAK OCZYSZCZAĆ ŻYWNOŚĆ Z TOKSYN?

Na pomoc nam przychodzi najnowocześniejsza technologia oczyszczania, która wykorzystuje zasady utleniania związków organicznych przez rodniki hydroksylowe, które są najbardziej reaktywnymi formami tlenu i jednym z najsilniejszych utleniaczy.

Hydroksylowy Oczyszczacz Żywności to nowoczesne, inteligentne urządzenie gospodarstwa domowego pomagające nam w oczyszczaniu produktów, które spożywamy na co dzień, jak owoce, warzywa, zielenina, mięso, ryby i owoce morza, a także zboża i płatki zbożowe.

Dzięki zaawansowanej technologii i bardzo wysokiej reaktywności utleniającej rodniki hydroksylowe skutecznie degradują bakterie, usuwają pozostałości pestycydów i hormonów, zapachy, alergeny, związki farmaceutyczne i inne zanieczyszczenia z powierzchni produktów spożywczych, takich jak warzywa, owoce czy surowe mięso, zapewniając bezpieczeństwo i świeżość żywności na naszym stole.

W procesie elektrolizy urządzenie wykorzystuje wodę wodociągową i powietrze jako jedyne surowce, bez dodawania jakichkolwiek środków chemicznych. W głowicy generatora hydroksylu, którą należy zanurzyć w wodzie, zachodzą równolegle dwa procesy, a mianowicie elektrorozpylanie i jonizacja wody. Podczas procesu elektrolizy woda pod ciśnieniem przechodzi do pola elektrycznego (3–5 kV), w którym cząsteczki wody są rozkładane na rodniki hydroksylowe.

Urządzenie działa tylko wtedy, gdy głowica generatora jest zanurzona w wodzie, gdzie wytwarza rodniki hydroksylowe, które skutecznie oczyszczają produkty spożywcze. Z badań eksperymentalnych wynika, że czas trwania (działania) rodnika hydroksylowego rozpuszczonego w wodzie wynosi około 600 sekund (10 minut), natomiast w powietrzu mniej niż sekundę. Takie oczyszczanie żywności jest więc całkowicie bezpieczne.

To niewielkie, kompaktowe urządzenie nie zajmuje dużo miejsca w kuchni. Można je z łatwością przymocować do ściany lub postawić na blacie. Elastyczna, przenośna głowica generatora może być z łatwością używana w zlewie lub w różnych pojemnikach na wodę, miskach i garnkach. Nowoczesna, przejrzysta konstrukcja, czytelny wyświetlacz LCD i przyjazny interfejs użytkownika gwarantuje łatwość i bezpieczeństwo obsługi.

Uwaga: Zaleca się wypłukanie żywności po odkażaniu, ponieważ w trakcie oczyszczania mięsa, ryb lub owoców morza w wodzie może pojawić się pienista zawiesina z pozostałości zanieczyszczeń lub proteinowej materii organicznej.

Zobacz wszystkie artykuły