szybki kontakt:   +48 664 789 438 

BIOWAPŃ - Unikalny wapń organiczny, przyswajalny w 95 %!

biowapńWapń jest minerałem niezbędnym do budowy tkanki kostnej, składnikiem wielu enzymów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki elektrolitowej organizmu, reguluje pH krwi, działając zasadowo i eliminując zakwaszenie, co ma decydujący wpływ na nasze zdrowie. Zakwaszenie organizmu powoduje zwiększenie gęstości krwi, zaburzenie krążenia, niedotlenienie, osłabienie aktywności białych krwinek (zmniejszenie odporności), szybki rozwój komórek nowotworowych. Zakwaszenie prowadzi do osteoporozy, „okradając” kości z wapnia (organizm pobiera wapń z kości żeby się odkwasić). Sole wapnia, które powstają przy neutralizacji zakwaszenia, odkładają się w postaci złogów w nerkach, na kręgosłupie, w naczyniach krwionośnych na blaszkach miażdżycowych, co prowadzi do zawałów i udarów. Taki wapń nie wraca już do tkanki kostnej. Niestety, dieta zawierająca dużo białka pochodzenia zwierzęcego, prostych węglowodanów, cukru, kawy, napojów gazowanych, alkoholu oraz palenie papierosów bardzo zakwasza organizm i przyspiesza takie zmiany, dla tego niezbędne jest regularne odkwaszanie organizmu (bardzo skuteczny do tego jest Chitosan). Zakwaszenie organizmu i brak wapnia osłabia odporność, zaburza procesy biochemiczne organizmu. Wapń, podwyższając pH, aktywuje limfocyty, podnosi odporność, zapobiega nowotworom, białaczce.

Wapń zmniejsza reakcje alergiczne, wpływa na krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych i zwiększa ich przepuszczalność. Jest niezbędny dla normalnej pracy mięśnia sercowego, obniża ciśnienie krwi, reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych, wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów, wpływa na płodność i donoszenie ciąży, pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich. Wapń jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy, zapobiega osteoporozie. Jest niezbędny dla układu nerwowego. Bóle głowy i nieprzyjemne kurcze łydek, za które obwiniamy modny magnez, to niejednokrotnie również objawy niedoboru wapnia. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje zarówno u młodzieży, zwłaszcza w okresie wzrostu, jak i u osób starszych. Krzywica (zaburzony wzrost i zniekształcenia kości u dzieci) oraz demineralizacja kości (ubytki związków wapnia z kości u dorosłych lub dzieci) są bezpośrednim skutkiem długotrwałych niedoborów wapnia w diecie lub zakwaszenia organizmu. Normalnie u obu płci występuje utrata masy kostnej po 30. roku życia, ale u kobiet ryzyko osteoporozy jest znacznie większe. Mniej więcej jedna kobieta na cztery w wieku postmenopauzalnym cierpi na osteoporozę. Mimo że osteoporoza występuje w całym szkielecie, największa utrata masy kostnej dotyczy zazwyczaj kręgosłupa, bioder i żeber. Ponieważ kości te narażone są na największe obciążenia, są podatne na ból, zniekształcenia i pęknięcia.

Według norm Światowej Organizacji Zdrowia dzienne zapotrzebowanie na jony wapnia wynosi:

  • niemowlęta: 400-600 mg
  • dzieci do 10 lat: 800-1200 mg
  • młodzież: 1200 mg
  • dorośli: 1000 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 1200-1500 mg
  • kobiety po menopauzie: 1500 mg
  • osoby po 65 roku: 1200-1500 mg

Deficyt wapnia może prowadzić do różnych schorzeń i patologii fizjologicznych. Przy niedostatecznej ilości wapnia można zaobserwować liczne schorzenia, takie jak:

  • u niemowlaków i dzieci: nieprawidłowości w rozwoju dziecka, deformacje kości, późne ząbkowanie i chodzenie, wczesną próchnicę, zaburzenia snu, nadmierną płaczliwość w nocy, stany lękowe, nerwowość, nadmierną potliwość, skrzywienie kręgosłupa i kończyn dolnych, opóźnienie rozwoju ruchowego, kwadratową czaszkę, krzywicę, wąską pierś.
  • u młodzieży: skurcze w kończynach, szybkie męczenie się, senność, potrzeba dużej ilości snu, nerwowość, obniżona zdolność do zapamiętywania, częste przeziębienia, alergie.
  • w wieku średnim i starszym: osteoporoza, bezsilność, drętwienie i bóle kończyn, bóle i dyskomfort kręgosłupa, przygarbienia, skłonność do złamań, urazów, zwiotczenie mięśni, reumatyzm, osłabienie funkcjonowania gruczołów wydzielania wewnętrznego, osłabienie odporności, nadciśnienie, cukrzyca, zaparcia, choroba kamicowa, choroby naczyń krwionośnych, serca, mózgu, schorzenia onkologiczne, alergie, objawy okresu przekwitania, przyspieszenie procesów starzenia się organizmu, nadpobudliwość, zniechęcenie, nerwowość, depresja, senność, skurcze, w ciężkich przypadkach prowadzi do tężyczki i drgawek.
  • u kobiety w ciąży: bóle i dyskomfort kręgosłupa i pleców, reumatyzm stawów, osteoporoza, zaburzenia rozwoju zarodka, niedostateczna ilość mleka, utrata połysku włosów i cery, osłabienie bodźców dotykowych w dolnych częściach kończyn.
  • przy złamaniach kości: obserwuje się gwałtowne naruszenie równowagi przemiany wapnia w organizmie, w ciągu 4-6 tygodni człowiek traci 1-2 % wapnia, co prowadzi do przyspieszenia osteoporozy, złamania kości długo nie goją się.

Wapń jest 5-tym co do ważności pierwiastkiem w naszym organizmie. Średnio w organizmie człowieka jest około 2,5 kg wapnia (99% w kościach i 1% w tkankach miękkich oraz krwi). 70% suchej masy kości i zębów stanowi hydroksyapatyt (Ca10(PO4)6(OH)2 - sześcioortofosforan diwodorotlenku diesięciowapnia). Hydroksyapatyt w macierzy organicznej kości jest powiązany z innymi elementami i związkami. Są to makroelementy (magnez i fosfor), pierwiastki śladowe (bor, cynk, miedź i selen), aminokwasy, polipeptydy oraz białka (kolagen i białka niekolagenowe). Wszystkie te związki w żywym organizmie biorą udział w regulacji zarówno procesu wzrostu kryształów minerału kostnego, jak również ich dojrzewania i resorpcji.

Dla utrzymania dobrego stanu kości potrzebny jest więc nie tylko organiczny związek wapnia, jakim jest hydroksyapatyt, lecz również kolagen, białka niekolagenowe, aminokwasy, magnez, fosfor, bor, cynk, miedź, selen, wit. D3. Ważny jest też właściwy poziom hormonów: estrogenów, hormonów tarczycy i przytarczyc.

Zdaniem większości uczonych, spożywanie wystarczającej ilości wapnia w okresie dorastania i dojrzewania utrzymuje organizm w dobrym stanie przez długie lata. Ewentualny nadmiar wapnia jest gromadzony przez organizm w częściach końcowych kości w postaci kolczastych krysztalików. Zapasy te są wykorzystywane w okresach, gdy zwiększa się zapotrzebowanie na wapń, czyli podczas dojrzewania, ciąży i karmienia piersią, stresów, zakwaszenia, zmiany pogody itp. Przy braku zapasów organizm pobiera wapń z samych kości i zębów, czego skutkiem są osteoporoza, osteomalacja, łamliwość kości, choroby zębów.

Jednak to niedobór wapnia u ludzi jest zjawiskiem powszechnym. Wapń z żywności występuje w różnych związkach chemicznych i jest z trudem przyswajany przez organizm. Dodatkowo jego przyswajanie obniżają napoje gazowane, kawa, cukry i fosforany, znajdujące się w napojach, wędlinach, kiełbasach i żółtych serach. Tylko 20-30% wapnia zawartego w żywności jest przyswajalne przez organizm. Z pożywieniem dostarczamy dziennie tylko około 400 mg wapnia, dlatego też konieczne jest stosowanie biologicznie aktywnych suplementów. Niestety, dostępne na rynku preparaty wapniowe zawierają słabo przyswajalny wapń w postaci nieorganicznych soli wapnia, które w niewielkim stopniu uzupełniają niedobory wapnia w organizmie. W większości preparatów wapń występuje jako nierozpuszczalny węglan wapnia (np. z muszli ostryg, koralowców lub dolomitów), który przyswaja się tylko w 15-20%, a u kobiet w wieku okołomenopauzalnym zaledwie do 4%! Glukonian lub mleczan wapnia przyswajalny jest w 20-30%, cytrynian wapnia około 30-45%, a chelaty aminokwasowe wapnia do 50-60%. Największy problem polega na tym, że związki nieorganiczne wapnia nie wchłaniają się do kości, lecz odkładają się w woreczku żółciowym lub nerkach w postaci złogów, w stawach i kręgosłupie powodując zwyrodnienia, w tkankach miękkich i naczyniach krwionośnych prowadząc do ich zwapnienia. Przyspiesza to rozwój miażdżycy, zawałów i udarów.

W produktach wapniowych TIENS wapń występuje w unikalnej formie hydroksyapatytu wapnia, który jest pozyskiwany z kości młodego bydła za pomocą unikalnej patentowanej biotechnologii - hydrolizy enzymolicznej. Badania pokazują, że hydroksyapatyt wapnia jest bardziej efektywny w utrzymaniu masy kostnej oraz zapobieganiu i spowalnianiu jej utraty w porównaniu do tradycyjnych źródeł wapnia, jak węglan wapnia, szczególnie u kobiet po menopauzie oraz u pacjentów z jawną osteoporozą.

Hydroksyapatyt wapnia to naturalne źródło łatwo przyswajalnych minerałów i innych elementów będących składnikami zdrowych kości. Preparaty wapniowe TIENS oprócz organicznego, przyswajalnego w 95% wapnia zawierają inne niezbędne dla kości składniki jak:

  • makroelementy: wapń, magnez i fosfor,
  • pierwiastki śladowe: bor, cynk, miedź i selen,
  • nienaruszone białko,
  • kolagen typu 1 - przeważający rodzaj kolagenu zdrowych kości,
  • czynniki wzrostu kości,
  • czynniki organiczne - dostarczają niezbędnych dla kości aminokwasów i glikozaminoglikanów, m.in. chondroityny.

Bardzo ważne jest to, że preparaty TIENS nie zawierają nieorganicznych soli wapniowych dzięki czemu nie powodują zwapnień tkanek i naczyń krwionośnych, prowadzących do zawałów i udarów, zwyrodnienia stawów oraz złogów w nerkach i w woreczku żółciowym.

Każda saszetka Biowapnia TIENS zawiera 400 mg łatwo przyswajalnego wapnia oraz dużą ilość substancji odżywczych i leczniczych w odpowiednich proporcjach. W związku z tym jego działanie na organizm jest wielostronne.

Biowapń TIENS zawiera m.in. witaminy A, D3, C. Witamina A bierze udział w procesie widzenia, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina D3 jest niezbędna dla gospodarki wapniowo – fosforowej organizmu, bierze udział w budowie kości, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Witamina C ułatwia wchłanianie wapnia i wspomaga odporność organizmu.

SKŁAD:

  • łatwo przyswajalny wapń organiczny - hydroksyapatyt,
  • błonnik pokarmowy z kukurydzy bogaty w oligosacharydy (prebiotyki),
  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • kakao w proszku,
  • kolagen,
  • witaminy A, D3, C.

DZIAŁANIE:

  • wzmacnia i regeneruje kości i stawy,
  • zapobiega osteoporozie,
  • wzmacnia zęby, zapobiega próchnicy i paradontozie,
  • odkwasza organizm, dzięki czemu zwiększa odporność i zapobiega nowotworom,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • zmniejsza kruchość naczyń,
  • reguluje krzepliwość krwi,
  • reguluje pracę układu nerwowego,
  • ma korzystne działanie na płodność i donoszenie ciąży,
  • pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich,
  • reguluje pracę układu immunologicznego, zmniejsza reakcje alergiczne.

STOSOWANIE:

  • osteopenia, osteoporoza (dla kobiet po menopauzie zalecany razem z Kangli),
  • złamania kości, urazy,
  • choroby kości i stawów,
  • choroby kręgosłupa, dyskopatie,
  • profilaktyka paradontozy i próchnicy zębów,
  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • choroby autoimmunologiczne: RZS, toczeń, łuszczyca, inne,
  • choroby skóry, alergie,
  • choroby serca, miażdżyca tętnic, nadciśnienie, migrena,
  • bóle, skurcze, słabość mięśni,
  • choroby układu nerwowego: choroba Parkinsona, Alzheimera, SM, neuralgie,
  • nerwica, bezsenność, zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • choroby układu wydzielania wewnętrznego,
  • niedoczynność przytarczyc,
  • jako środek ogólnie wzmacniający.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie stwierdzono.

DAWKOWANIE:

Zawartość 1 saszetki rozpuścić w 150 ml ciepłej wody (ok. 40 st. C) lub wymieszać z jedzeniem – jogurtem, białym serem. Spożywać 1 raz dzienne, najkorzystniej o godz. 17.00-19.00.
Nie rozpuszczać w kawie i herbacie, nie popijać herbatą – utrudnia przyswajanie i zmniejsza działanie.


CZAS KURACJI:

W celach profilaktycznych 1-2 miesiące codziennie, po tym 1 saszetkę co 3-4 dni.
Przy osteopenii 3-4 miesiące codziennie, po tym 1 saszetkę co 2-3 dni.
Przy osteoporozie 4-6 miesięcy codziennie, po tym 1 saszetkę co 2 dni.
Przy złamaniach kości – 2 saszetki dziennie przez 1 miesiąc.

 

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.

 

Kości człowieka ulegają nieustannym procesom resorpcji i przebudowy. Dzięki temu ich właściwości mechaniczne są stale dopasowywane i utrzymywane na odpowiednim poziomie. W procesie tym biorą udział komórki tkanki kostnej – osteoblasty, osteocyty i osteoklasty. Zadaniem osteoblastów jest produkcja składników macierzy pozakomórkowej tkanki kostnej: kolagenu typu I i proteoglikanów. Osteoblasty biorą też udział w mineralizacji kości poprzez wytwarzanie białek budujących macierz. W macierzy kostnej następnie odkładają się kryształy hydroksyapatyku wapnia. Osteocyty są dojrzałymi komórkami tkanki kostnej, powstającymi z osteoblastów. Można powiedzieć, że są to osteoblasty otoczone zmineralizowaną macierzą pozakomórkową. Funkcją osteocytów jest przede wszystkim wymiana substancji odżywczych i metabolitów. Zmineralizowana macierz pozakomórkowa uniemożliwia transport substancji odżywczych poprzez dyfuzję, dlatego składniki są przekazywane między komórkami poprzez wypustki cytoplazmatyczne poczynając od osteocytów, które są w bezpośrednim kontakcie z naczyniami krwionośnymi. Tak zorganizowany szereg osteocytów liczy zwykle około 15 komórek. Łączność i przekazywanie substancji między osteocytami zachodzi intensywnie w młodej tkance kostnej, natomiast z wiekiem spada nasilenie tych procesów. Podstawową funkcją osteoklastów jest resorpcja kości, która zapewnia odpowiednie modelowanie i utrzymanie właściwej wytrzymałości mechanicznej kości. Na hamowanie aktywności osteoklastów wpływa np. kalcytonina. Jej wydzielanie przez komórki tarczycy jest stymulowane przez estrogeny, dlatego też zmniejszenie ich stężenia w wieku pomenopauzalnym prowadzi do zbyt dużej aktywności osteoklastów i wiążącej się z tym osteoporozy.

Składniki białkowe kości zostały zidentyfikowane jako czynniki wzrostu - insulinopodobne czynniki wzrostu IGF1, IGF2 oraz transformujący czynnik wzrostu beta TGFß. Czynniki wzrostu są naturalnymi substancjami, które stymulują wzrost komórek, podział, gojenie się i różnicowanie. Odgrywają ważną rolę w przebudowie i mineralizacji kości. Są również ważne w regulowaniu różnorodnych procesów komórkowych. Wyniki badań naukowych wykazują, że czynniki wzrostu, naturalnie występujące w kościach, przyczyniają się do budowania kości poprzez stymulację powstawania i aktywności osteoblastów.
Tylko preparaty, wyprodukowane z kości młodego bydła za pomocą unikalnej biotechnologii, zachowującej nienaruszoną strukturę wszystkich biologicznie aktywnych substancji, zawierają aktywne czynniki wzrostu. Dzięki temu mają one wyjątkowo wysoką efektywność. Poza tym tylko pozyskiwany z kości hydroksyapatyt jest biodostępny i najbardziej efektywny, ponieważ jest on skomplikowanymi wiązaniami powiązany z innymi elementami i związkami takimi jak magnez, fosfor, bor, cynk, miedź, selen, aminokwasy, polipeptydy oraz białka (kolagen i białka niekolagenowe). Tym preparaty TIENS różnią się od innych produktów zawierających syntetyczny hydroksyapatyt.

Kilka faktów o badaniach i próbach syntezowania związków najbardziej zbliżonych do naturalnych:

Hydroksyapatyty są obecnie obiektami dużego zainteresowania naukowców i inżynierów przygotowujących biomateriały mające zastosowanie w medycynie i farmacji ze względu na ich korzystne właściwości biomechaniczne, wysoką biozgodność z tkanką kostną, osteokondukcyjność oraz powolną biodegradację w warunkach in vivo. Jednak jest pewien problem w zastosowaniu syntetycznego związku. Hydroksyapatyt w żywym organizmie jako podstawowy składnik tkanek twardych - kości i zębów - występuje w postaci niestechiometrycznej (z licznymi substytucjami i defektami w sieci krystalicznej). Syntetyczny hydroksyapatyt nie ma takich właściwości, dla tego jednym z popularnych kierunków badań naukowych jest modyfikacja ich struktury cząsteczkami różnych związków bioorganicznych, występujących w macierzy organicznej tkanek twardych. Są to między innymi: aminokwasy biogenne, kwasy organiczne o małej masie cząsteczkowej, polipeptydy oraz białka (kolagen i białka niekolagenowe). Wszystkie te związki w warunkach in vivo biorą udział w regulacji zarówno procesu wzrostu kryształów minerału kostnego, jak również ich dojrzewania i resorpcji. Zakłada się, że modyfikowane biomateriały apatytowe będą wykazywać lepszą biozgodność w stosunku do hydroksyapatytu niemodyfikowanego. Modyfikacja gotowego, komercyjnego lub wcześniej zsyntetyzowanego czystego hydroksyapatytu polegać może tylko i wyłącznie na wykorzystaniu procesu adsorpcji na powierzchni kryształów. Z kolei efekt wbudowania do kryształu możliwy jest wyłącznie czasie syntezy proszku hydroksyapatytowego de novo w obecności aminokwasu. Oba zjawiska są w rzeczywistości na poziomie molekularnym dość złożonymi procesami.

(Źródło: „SYNTEZA I BADANIA STRUKTURALNE HYDROKSYAPATYTÓW WAPNIOWYCH MODYFIKOWANYCH AMINOKWASAMI”- Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. 2013)

Piśmiennictwo:

Castelo-Branco C et al. Efficacy of ossein-hydroxyapatite complex compared with calcium carbonate to prevent bone loss: a meta-analysis. Menopause. 2009 Sep-Oct;16(5):984-91.

Castelo-Branco C & Dávila Guardia J. Use of ossein-hydroxyapatite complex in the prevention of bone loss: a review. Climacteric. 2015 Feb;18(1):29-37.
Ciria-Recasens M et al. Comparison of the effects of ossein-hydroxyapatite complex and calcium carbonate on bone metabolism in women with senile osteoporosis: a randomized, open-label, parallel-group, controlled, prospective study. Clin Drug Investig. 2011 Dec 1;31(12):817-24.

Bristow SM et al. Acute and 3-month effects of microcrystalline hydroxyapatite, calcium citrate and calcium carbonate on serum calcium and markers of bone turnover: a randomised controlled trial in postmenopausal women. Br J Nutr. 2014 Nov 28;112(10):1611-20.
Fernandez-Pareja A et al. Prevention of Osteoporosis: Four-Year Follow-Up of a Cohort of Postmenopausal Women Treated with an Ossein-Hydroxyapatite Compound. Clinical Drug Investigation. 2007; 27(4):227-232.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.